Herätys: Pohjois-Korea: Ohjuksemme yltää Yhdysvaltoihin, Finlandia-palkinnot jaossa, prinssi William Niinistön vieraana

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Pohjois-Korean uutistoimiston KCNA:n julkaisema kuva 29. elokuuta 2017 tehdystä ohjuskokeesta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean ohjus yltää Yhdysvaltoihin?

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu keskustelemaan Pohjois-Korean uuden ohjustyypin aiheuttamasta vaarasta. Pohjois-Korea ampui eilen illalla ballistisen ohjuksen, joka putosi Japanin lähelle.

Ohjus kävi radallaan jopa 4 500 kilometrin korkeudessa. Pohjois-Korean mukaan tämä todistaa, että ohjus kykenee lentämään jopa Yhdysvaltain itärannikolle.

Ketkä saavat kirjallisuuden Finlandia-palkinnot?

Kirjasyksy huipentuu, kun vuosittaiset Finlandia-palkinnot jaetaan. Tänään selviää, mitkä kirjat ovat miellyttäneet eniten Finlandia-diktaattoreita. Entinen poliitikko Elisabeth Rehn valitsee kaunokirjallisuuden, uutisankkuri Matti Rönkä tietokirjallisuuden ja laulaja Anna Puu lasten- ja nuortenkirjallisuuden voittajan.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokaskirjat. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Jokaisen kategorian voittaja saa 30 000 euroa. Palkintogaala alkaa kello 14 ja sitä voi seurata suorana Yle Areenassa.

Väitös: Potilaat tuntevat valinnanvapauden huonosti

Terveydenhoitolain perusteella potilailla on ollut oikeus osallistua hoitopaikan valintaan Suomessa vuodesta 2011 alkaen. Tuore väitöstutkimus kuitenkin paljastaa, että potilaat tuntevat valinnanvapausmahdollisuuden huonosti. Tutkijan mukaan suurin syy on, että kansalliset ohjeet valinnanvapaudesta puuttuvat.

Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Suomenruotsalaiset naiset saivat tarpeekseen seksuaalisesta häirinnästä

Suomenruotsalaisen naisjärjestön seksuaalista hyväksikäyttöä vastustava #dammenbrister-kampanja on koonnut yhteen tuhansia naisia. Yli 800 suomenruotsalaista naista kertoo kokemastaan seksuaalisesta häirinnästä.

Kuva: Lina Raunio

Kampanja on osoittanut, että pienessä piirissä elämisellä on myös haittapuolensa: Se, että ”kaikki tuntevat kaikki” on johtanut yhteisön sisällä vaikenemisen kulttuuriin ja syyllisten suojelemiseen.

Britannian prinssi William vierailee Suomessa

Cambridgen herttua, Britannian prinssi William aloittaa kaksipäiväisen vierailun Suomessa. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ottaa Williamin vastaan Presidentinlinnassa. Torstaina William käy muun muassa kasvuyritystapahtuma Slushissa ja tutustuu Mantan markkinoihin Esplanadilla Helsingissä.

Prinssi William viipyy Suomessa kaksi päivää. Kuva: Avalon.red / AOP

Luvassa sadetta monessa muodossa

Sää jatkuu suuressa osassa Suomea lauhana, kertoo Ylen meteorologi Matti Huutonen. Sadealue liikkuu päivän aikana Suomen yli etelästä pohjoiseen. Luvassa on vettä, räntää ja lunta. Lapissa on poutaista ja pakkasta voi olla parikymmentä astetta. Lue lisää Ylen sääsivuilta. 

Kuva: Yle