Hyppää sisältöön

Räppäri Jay-Z napsi eniten Grammy-ehdokkuuksia, myös suomalaisväriä ehdokaslistalla

Jay-Z:n ulottuvilla on kahdeksan palkintoa. Vuoden albumi -ehdokkaista enemmistö on ensi kertaa räp-levyjä.

Räppäri Jay-Z kuvattuna vuoden 2013 Grammy-gaalassa Los Angelesissa. Kuva: Paul Buck / EPA

Hiphop-kulttuuri nousi vahvasti esille, kun Yhdysvaltojen arvostetuimpien musiikkipalkintojen ehdokkaat julkistettiin. Eniten Grammy-ehdokkuuksia keräsi räppäri Jay-Z, joka on ehdolla kahdeksassa sarjassa.

Jay-Z:n toistaiseksi menestyksekkäin Grammy-vuosi oli 2013. Silloin räppäri oli ehdolla seitsemässä sarjassa, ja palkintoja kertyi lopulta kaksi.

Virkaveli Kendrick Lamar jäi tänä vuonna Jay-Z:sta vain yhden ehdokkuuden päähän. Afroamerikkalaisesta musiikkiperinteestä ammentaa myös kolmanneksi eniten ehdokkuuksia, kuusi kappaletta, saanut laulaja Bruno Mars.

Nämä kolme ovat ehdolla muun muassa tärkeimpiin Grammy-sarjoihin luetussa "Vuoden albumi" -kategoriassa. Jay-Z:n albumi on nimeltään 4:44, Lamarin DAMN. ja Marsin 24K Magic.

Hiphop jyrää albumisarjassa

Tänä vuonna ensimmäistä kertaa suurin osa albumisarjan ehdokkaista tulee hiphopin piiristä, laskee uutistoimisto AFP. Ehdokaslistalla on nimittäin kolmaskin räppäri, Childish Gambino albumillaan Awaken, My Love. Viides ehdokas ja sarjan ainoa nainen on uusiseelantilainen Lorde albumilla Melodrama.

Toiseen merkittävään kategoriaan, "Vuoden levy", ei tänä vuonna naisia mahtunut. Jay-Z:n, Kendrick Lamarin, Bruno Marsin ja Childish Gambinon lisäksi ehdolla on maailman ääniaallot tänä vuonna valloittanut Despacito-kappale esittäjinään Luis Fonsi, Daddy Yankee ja Justin Bieber.

Vänskän johtama Mahler-levytys ehdolla

Suomalaista populaarimusiikkia ei tänäkään vuonna ole ehdolla. Klassisen musiikin sarjoissa sentään Suomessakin voidaan jännittää oman ehdokkaan puolesta. Kapellimestari Osmo Vänskän johtama Minnesotan orkesterin esitys Gustav Mahlerin 5. sinfoniasta on ehdolla parhaaksi orkesterilevytykseksi.

Vänskällä on Grammy jo ennestään. Vuonna 2014 hänet ja Minnesotan orkesteri palkittiin Sibelius-levytyksistä. Suomalaista klassista osaamista arvostettiin Yhdysvalloissa myös viime talven gaalassa, kun parhaana kuoroesityksenä palkittiin säveltäjä Krzysztof Pendereckin itse johtama levytys Penderecki Conducts Penderecki. Levyn yhtenä solistina lauloi sopraano Johanna Rusanen-Kartano.

Grammy-palkinnot jaetaan tammikuun lopulla New Yorkissa. Kyseessä on jo 60. kerta. Yle Teema esittää Grammy-gaalan pienellä viiveellä perjantaina 2. helmikuuta.

Uutista on täydennetty 30.11. klo 13.24: Lisätty tieto siitä, että Yle esittää Grammy-gaalan 2. helmikuuta.