1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. seksuaalinen häirintä

Suomenruotsalaiset naiset saivat tarpeekseen seksuaalisesta häirinnästä

Naisten seksuaalista häirintää vastustava kampanja on kerännyt yli 6 000 allekirjoitusta. Yli 800 naista kertoo itse kokemastaan häirinnästä pienissä yhteisöissä.

Kuva: Lina Raunio

Seksuaalista häirintää vastustavan suomenruotsalaisen naisjärjestön #dammenbrister-kampanja (siirryt toiseen palveluun) on koonnut yhteen tuhansia naisia. Kampanjan sanoman on allekirjoittanut yli 6 000 naista eli joka 15. suomenruotsalaisnainen ja samalla yli 800 naista kuvailee itse kokemaansa seksuaalista häirintää, kertoo Svenska Yle.

Läheisten yhteyksien katsotaan usein tuovan maamme melko pieneen suomenruotsalaisvähemmistöön kuuluville turvaa ja hyvinvointiin liittyviä etuja. Kampanja kuitenkin osoittaa, että pienillä piireillä on myös haittapuolensa. Se, että ”kaikki tuntevat kaikki”, on johtanut yhteisön sisällä vaikenemisen kulttuuriin ja syyllisten suojelemiseen.

Yksi kampanjapäälliköistä sanoo Svenska Ylelle, että monien naisten kertomuksista käy ilmi, että he uskaltavat puhua seksuaalisesta häirinnästä ensi kertaa.

– Tämä osoittaa, ettei kyse ole siitä, että olisin vain jossakin pienessä feministisessä kuplassa ajatuksineni, vaan että monessa suomenruotsalaismökissä on samoja kokemuksia, pohtii yksi kampanjan vetäjistä Ida Kronholm.

"Selkeä rakenteellinen ongelma"

Seksuaalista häirintää vastustavaan, keskiviikkona avattuun suomenruotsalaisnaisten facebook-ryhmään on liittynyt jo yli 20 000 jäsentä. Kampanjan vastaanotto ja tapa, jolla naiset olivat valmiita tukemaan toisiaan näin sankoin joukoin, yllätti kampanjan alullepanijat.

Kuten #metoo-kampanjassa, on tässäkin ydinkysymys vaikenemisen kulttuurin rikkomisesta.

– Kun usean ihmisen kokemukset kerätään yhteen, havaitaan että kysymyksessä on selkeä rakenteellinen ongelma, eivätkä vain joidenkin henkilöiden yksittäiset kokemukset, ja että kyseessä on todellinen seksuaalinen häirintä, perustelee toinen kampanjapäällikkö Vilhelmina Öhman.

#dammenbrister-kampanjan tarinoissa kuullaan eri-ikäisten ja -taustaisten naisten kokemuksia laidasta laitaan. Mukana on työpaikoilla tapahtuneita ylilyöntejä, mutta myös hyväksikäytettyjen lasten tapauksia.

Seksuaaliseen häirintään syyllistyneet ovat tarinoissa lääkäreitä, poliiseja, taksinkuljettajia ja pappeja, mutta ennen kaikkea aivan tavallisia sukulaismiehiä, poikakavereita tai ystäviä.