1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ohjuskokeet

Pohjois-Korealle lisää pakotteita – YK:n turvallisuusneuvosto koolle ohjuskokeen takia

Yhdysvallat ja Japani ovat pyytäneet YK:n turvallisuuneuvostoa koolle Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuslaukaisun takia.

Pohjois-Korean uutistoimiston (Korean Central News Agency, KCNA) 16. syyskuuta jakamassa kuvassa Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un seuraa ohjuskoetta. Kuva: KCNA / EPA

Pohjois-Korean tiistai-iltana Suomen aikaa tekemä ohjuskoe on tuomittu maailmalla laajalti. 

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ilmoittaa pitävänsä pohjoisen naapurinsa toimia vakavana uhkana maailmanrauhalle. Samalla Etelä-Korea vaatii tiukempien pakotteiden käyttöönottoa. 

Japani on samaa mieltä ja aikoo pohtia tilannetta Etelä-Korean ja Yhdysvaltojen kanssa.  Sekä Japani että Yhdysvallat ovat yhtä mieltä siitä, että Kiinan tulee ottaa suurempi rooli Pohjois-Korean rauhoittamisessa.

Valkoisen talon mukaan pääministeri Shinzo Abe ja presidentti Donald Trump ovat olleet yhteydessä ohjuskokeen jälkeen. Kaksikko on todennut, että Pohjois-Korea on toimillaan heikentänyt omaa turvallisuuttaan.

Myös Ranska sekä EU ovat tuominneet Pohjois-Korean ohjuslaukaisun. Myös puolustusliitto Nato on toteaa tiedotteessaan, että Pohjois-Korean ohjus on heikentänyt alueellista ja kansainvälistä turvallisuutta.

YK:n turvallisuusneuvosto koolle

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on kommentoinut Pohjois-Korean ohjuskoetta toteamalla, että Yhdysvallat aikoo ”hoitaa tilanteen”.

Trump sanoi Valkoisessa talossa toimittajille, ettei tuorein ohjuskoe vaikuta Yhdysvaltain suhtautumiseen Pohjois-Korean tilanteeseen.

Ulkoministeri Rex Tillersonin  mukaan Yhdysvallat on yhä sitoutunut löytämään rauhanomaisen tien Pohjois-Korean ydinaseriisuntaan. Hän kuitenkin kehottaa kansainvälistä yhteisöä toimimaan Pohjois-Korean ydinasevarustelun suitsimiseksi.

– Kaikkien YK:n pakotteiden lisäksi kansainvälisen yhteisön täytyy ottaa käyttöön lisätoimet merenkulun turvallisuuden takaamiseksi, Tillerson sanoo. 

Hänen mielestään taloudellisia pakotteita tulisi lisätä ja kaikki meriliikenne Pohjois-Koreaan tulisi estää.

Diplomaattilähteet kertovat uutistoimisto Reutersille, että Yhdysvallat ja Japani ovat pyytäneet YK:n turvallisuuneuvostoa koolle tänään keskiviikkona Pohjois-Korean viimeisimmän ohjuslaukaisun takia.

Ohjus lensi korkeammalla kuin aiemmat

Yhdysvaltain puolustusministeriön arvioiden mukaan kyseessä oli mannertenvälinen ballistinen ohjus.

Korean aikaan noin 3.30 laukaistu ohjus lensi eteläkorealaisen uutistoimiston Yonhapin mukaan noin 960 kilometriä korkeimmillaan 4 500 kilometrin korkeudessa.

Pääkaupungin Pjongjangin pohjoispuolelta laukaistu ohjus putosi Japaninmereen oltuaan ilmassa 53 minuuttia.

Yhdysvaltain puolustusministerin Jim Mattisin mukaan ohjus lensi korkeammalle kuin aiemmat Pohjois-Korean laukaisemat ohjukset. Mattis sanoi Pohjois-Korean olevan maailmanlaajuinen uhka.

Kansainvälinen yhteisö on kiristänyt Pohjois-Korean vastaisia pakotteita ydin- ja ohjuskokeiden vuoksi, mutta maa on jatkanut ydinohjusten kehittämistä.

Viimeksi Pohjois-Korea laukaisi ohjuksen Japanin yli syyskuussa ja sitä ennen elokuussa. Syyskuussa Pohjois-Korea teki myös ydinkokeen.

Lue myös:

Pohjois-Korea pelaa kovilla panoksilla – Ja se näyttää kannattavan

Onko Pohjois-Korea nyt valmis ydinsotaan? Viisi kysymystä Pohjois-Korean ydinuhasta

Analyysi: "Pohjois-Korea ei mistään järjellisestä hinnasta tule koskaan luopumaan ydinaseesta"