Komea koulu palasi kyläläisten omaksi Kemijärvellä – vuosien taistelun jälkeen koulu ostettiin eurolla ja kunnostetaan yli 100 000 eurolla

Kemijärven kaupunki taipui tapionniemeläisten painostukseen ja otti kyläkoulun pois tamperelaiselta yrittäjältä. Nyt se on kyläläisten käsissä.

kylät
Tapionniemen koulu Kemijärvellä marraskuu 2017.
Tapionniemen kyläkartano Kemijärvellä on komea kooltaan ja näöltään. Entinen koulu sijaitsee keskellä kylää vilkaan viitostien varrella. Kyläläiset iloitsevat, kun vihdoin saivat koulun omiin käsiinsä ja yhteiseen käyttöön.Jorma Korhonen / Yle

Kemijärvellä Tapionniemen koulu palautui kyläläisten käyttöön viime kesänä. Siihen tarvittiin kuitenkin käräjäoikeuden päätös. 150 asukkaan kyläyhteisö on päätökseen tyytyväinen.

Kuusitoista vuotta ehti koulu rapistua tamperelaisen yrittäjän käsissä, tälle vuokrattuna. Nyt kiinteistö on kyläläisten hallinnassa ja ahkerassa käytössä, sanoo Tapionniemen kyläseuran puheenjohtaja Anna-Liisa Piippo.

– Täällä toimii kansalaisopisto, kokoontuu kaksi jumpparyhmää ja onpa täällä meillä kudonta- ja käsityöpajakin. Siellä tehdään ja kehitellään kaikenlaista. Himmeleitäkin on näin joulun alla rakennettu. On ihan hieno homma, että saimme koulun käyttöömme, hän iloitsee.

Anna-Liisa Piikko ja Marjatta Pekkarinen
Kyläseuran puheenjohtaja Anna-Liisa Piippo (vas.) ja sihteeri-rahastonhoitaja Marjatta Pekkarinen kiittelevät tapionniemeläisten talkooinnostusta kyläkartanon kunnostamisessa. Jorma Korhonen / Yle

Sihteeri - rahastonhoitaja Marjatta Pekkarinen jatkaa luetteloa:

– Myös parturi-kampaaja kulkee täällä, jalkahoitaja käy ja hieroja... Kyläläisten on tänne helpompi tulla kuin mennä palvelujen tykö 25 kilometrin päähän kaupungin keskustaan.

Rakennus rappiokunnossa

Tapionniemeläiset vastaanottivat kaupungilta rappeutuneen rakennuksen ja sen puskittuneen pihamaan. Edessä on vielä mittava työsarka. Iso vesivahinko on korjattu, ja myös muurit ja muut tulipesät.

Kaupunki oli aluksi nihkeä koko hankkeelle ja haluton vuokrasopimuksen purkuun, mutta lopulta se siihen kuitenkin taipui. Tekninen lautakunta vei asiaa eteenpäin.

– Taipui, koska emme antaneet periksi, tähdentää Marjatta Pekkarinen. Hänen päättäväisyyttään on paljolti se, että koulu on nyt kyläläisten hallinnassa.

Marjatta Pekkarinen ja Tapionniemen kyläkartalon vierashuone.
Näppärä vierashuone on koulun toisessa kerroksessa. Löytyypä sieltä toinenkin tällainen. Marketta Pekkarinen esittelee.Jorma Korhonen / Yle

– Yhdellä eurolla ostimme rakennukset ja tontista tehtiin erillinen vuokrasopimus. Pekkarinen kiittää kaupungin teknistä virastoa, jolta kyläseura on saanut ison avun remontin alkuvaiheessa; se muun muassa järjesti uudet käyttövesiputket jäätyneiden tilalle.

Koulun remontointi kyläkartanoksi ei ole halpaa. Lapin ely-keskus on myöntänyt hankkeeseen 75 000 euroa julkista leader-rahaa. Talkootyön arvoksi lasketaan 40 000 euroa.

Sisko Pauna ja Maire Salminen ruokailemassa
Ruoka maistuu Sisko Paunalle (vas.) ja Maire Salmiselle. Naisten mielestä kylän koulu on nyt oikeassa käytössä, kun se toimii kyläläisten kokoontumispaikkana. Jorma Korhonen / Yle

Taistelu kannatti

Tiistaina oli taas ruokailupäivä ja talossa poikkesi parikymmentä ihmistä murkinalla. Syödä saa pientä korvausta vastaan.

Sinikka Pauna on kyläseuran nimeämä pääkokki. Hyvälle maistui muikkulaatikko lisukkeineen. Kyläseurassa suositaan paikallista lähiruokaa, kuten nytkin: Kemijärven muikkuja, pottuja omista kellareista, itse tehtyjä rieskoja, marjat ja sienetkin omin käsin poimittuja ja säilöttyjä. Hyvälle maistuivat.

Loistavat kokit: Anneli Lassila (vas.), Eeva Oinas, Arja Kaakkurivaara ja Sinikka Pauna.
Loistavat kokit: Anneli Lassila (vas.), Eeva Oinas, Arja Kaakkurivaara ja Sinikka Pauna. Naiset arvostavat lähiruokaa. Tiistain lounaalle he valmistivat kemijärveläisen muikkulaatikon.Jorma Korhonen / Yle

Sinikan mielestä koulusta käyty taistelu oli taistelun arvoista.

– Suurella sydämellä olemme tätä nyt korjanneet ja rakentaneet. Olemme innostuneita ja erittäin tyytyväisiä. Koulu on saanut uuden mahdollisuuden ja siksi se on saanut Tapionniemen kyläkartano, hän lausahtaa

Arvo Hietala nyökkää toisesta huoneesta; on tullut syömään.

Uudet ikkunat, aurinkosähkö ja netti

Tapionniemen kyläkartanossa riittää vielä paranneltavaa sisällä ja päällä. Talon ikkunat ovat menossa vaihtoon ja pihamaalle tulee isohko aurinkosähkökenttä. Kiinteistöön johdetaan myös kiinteä nettiyhteys. Valtatie viiden vartta menee valokaapeli.

Juhani Pauna ja Markku Kerkelä
Ikkunat vaihtoon. Juhani Pauna (vas.) ja Markku Kerkelä tarkistusmittaavat, että tulee varmasti tilatuksi oikeankokoiset ikkunat.Jorma Korhonen / Yle

Juhani Pauna ja Markku Kerkelä ottavat mittoja ikkunoista ja sitten tilaus tehtaalle. Miesten mielestä kaikenlainen talkoilu on lisännyt kylän yhteisöllisyyttä. Samaa sanoo koulun viimeisenä opettajana toiminut Sirkka Lång.

– Sellaisiakin on tänne tullut, joiden ei tiedetty kylässä olevankaan, hän naurahtaa.

Tapionniemen koulu lakkautettiin kaksikymmentä vuotta sitten. Enimmillään koulussa oli 150 oppilasta.

Korjattu otsikkoa 30.11. kello 7.50 kunnostettiin-sana aikamuotoon kunnostetaan.