1. yle.fi
  2. Uutiset

Mystisen iranilaisen liikemiehen odotetaan paljastavan salaisuuksia Turkin valtiojohdosta – luvassa voisi olla jopa pakotteita Turkkia vastaan

Liikemies Reza Zarrab voi horjuttaa niin Yhdysvaltojen ja Turkin suhteita kuin toimia todistajana presidentti Donald Trumpin entistä neuvonantajaa vastaan.

Turkki
Reza Zarrab
Reza Zarrab saapumassa poliisilaitokselle Istanbulissa joulukuussa 2013.Ozan Kose / AFP

Turkkilais-iranilainen miljonääri Reza Zarrab on noussut yllättäen Yhdysvaltojen ja Turkin välisten suhteiden kuumaksi perunaksi. Häneltä odotetaan paljastuksia, jotka voivat ravistella maiden suhteita ja Turkin taloutta.

Monimutkainen vyyhti käynnistyi, kun 34-vuotias Zarrab pidätettiin viime vuonna Yhdysvalloissa muun muassa rahanpesusta epäiltynä. Miljonäärin epäillään auttaneen Irania kiertämään talouspakotteita ostamalla maalta öljyä miljardien dollarien edestä. Zarrab on syyttäjien mukaan siirtänyt rahaa Iranille muun muassa turkkilaisten pankkien kautta.

Turkki on kiistänyt syytteet ja vaatinut Zarrabin luovuttamista takaisin Turkkiin. Vaatimukset ovat olleet niin kiivaita, että monet ovat epäilleet Zarrabilla olevan hallussa Turkin johtoon liittyviä ikäviä salaisuuksia.

Näin ovat vihjanneet myös jutun syyttäjät. He kertoivat tiistaina, että heillä on hallussaan todisteita, joiden mukaan Turkin hallintoa olisi ollut mukana auttamassa Irania kiertämään Yhdysvaltain asettamia pakotteita.

– Zarrab tulee kertomaan sisäpiiritietoa siitä, miten Turkin korkeaa valtionjohtoa on sekaantunut salajuoneen, jossa oli tarkoitus kiertää Yhdysvaltain pakotteet Irania vastaan, sanoi jutun syyttäjä uutistoimisto Bloombergin mukaan.

Zarrabin on määrä astua keskiviikkona New Yorkissa oikeuden eteen todistajaksi. Hän on myöntänyt syyllisyytensä ja sanonut aikovansa tehdä yhteistyötä syyttäjien kanssa.

Turkin mukaan kyseessä salajuoni

Turkissa oikeudenkäynti on herättänyt paljon kohua. Maan valtionjohto on nimittänyt sitä salajuoneksi, jolla pyritään heikentämään Turkin taloutta. Hallitusta tukeva media on viime viikkoina rummuttanut vahvasti samaa viestiä.

Kaikki oikeudenkäynnin ympärillä on toistaiseksi vasta spekulaatiota. Mutta jos syyttäjien väitteet pitävät paikkansa, niillä voi olla ikäviä seurauksia Turkin ja Yhdysvaltojen suhteisiin, jotka ovat tällä hetkellä muutenkin historiallisen huonot.

Talousasiantuntijat ovat arvioineet, että Yhdysvallat voisi jopa päätyä asettamaan talouspakotteita Turkkia vastaan. Yhdysvallat voisi myös vaatia turkkilaisia pankkeja maksamaan sakkoja, mihin Turkki tuskin suostuisi. Molemmilla näillä voisi olla isoja vaikutuksia Turkin talouteen.

Oikeudenkäynti on jo nyt heikentänyt muutenkin laskukierteessä olevaa Turkin liiraa. Liiran arvo laski tiistaina suhteessa dollariin oikeudenkäynnin takia.

Juorulehtien sivuilta korruptioskandaaliin

Ennen korruptioskandaalia Zarrab oli monelle turkkilaiselle tuttu lähinnä juorulehtien sivuilta. Liikemies oli naimisissa tunnetun pop-tähden Ebru Gündeşin kanssa ja vietti makeaa elämää.

Vuonna 2013 tilanne muuttui, kun Zarrab joutui syytetyksi osana suurta korruptiotutkintaa. Hänen syytettiin yrittäneen lahjoa Turkin valtapuolueen AKP.n jäseniä, jotta viranomaiset piilottelisivat hänen Iranin kanssa käymäänsä kauppaa. Samassa skandaalissa kymmeniä presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallintoa lähellä olevia eliitin jäseniä pidätettiin ja asetettiin syytteeseen korruptiosta.

Syytteistä kuitenkin luovuttiin. Turkin hallinnon mukaan syytteet olivat vuoden 2016 vallankaappausyrityksestä syytetyn Gülen-liikkeen tuomareiden salajuoni.

Sotku kytkeytyy myös Trumpin neuvonantajaan

Kaikkien muiden sotkujen lisäksi Zarrabin monimutkainen vyyhti kytkeytyy myös Yhdysvaltojen sisäpolitiikkaan. Yhdysvaltalaisen median mukaan Zarrab voisi toimia todistajana Trumpin entistä neuvonantajaa Michael Flynnia vastaan.

Flynn on parhaillaan tutkittavana, sillä hänen epäillään suunnitelleen Turkin vallankaappausyrityksestä epäillyn muslimisaarnaja Fethullah Gülenin kidnappausta Turkkiin yhteistyössä Turkin viranomaisten kanssa.

Nyt ilmi on tullut myös epäily, jonka mukaan Flynn olisi pyrkinyt saamaan Zarrabinkin Yhdysvalloista takaisin Turkkiin. Turkin epäillään tarjonneen Flynnille 15 miljoonaa dollaria molempien miesten toimittamisesta maahan.

Turkki on kiistänyt nämäkin väitteet naurettavina.

Lopulliset vaikutukset epäselviä

Mediassa on myös spekuloitu, että oikeudenkäynti voisi heikentää myös Turkin valtapuolueen AKP:n ja presidentti Erdoğanin asemaa. Tämä tosin ei ole kiveen hakattua. Turkin hallinto selvisi jo vuoden 2013 korruptioskandaalista, ja niin se aikoo tehdä selvästi nytkin. Sekä maan hallinto että media ovat kiistäneet väitteet ja sanoneet, että oikeudenkäynnissä on kyse salajuonesta Turkkia vastaan.

Suhteet Yhdysvaltoihin voivat olla toinen kysymys. Maiden välit ovat merkittävästi viilentyneet. Tänä vuonna maat esimerkiksi jäädyttivät toistensa viisumikäsittelyn sen jälkeen, kun Turkki oli pidättänyt Yhdysvaltain konsulaatin työntekijän.

Yhdysvallat ei ole toistaiseksi uhannut Turkkia suoraan pakotteilla tai muilla toimenpiteillä. Mutta jos syyttäjät pystyvät todistamaan, että Yhdysvaltojen Nato-kumppani on todella avustanut Irania kiertämään pakotteita, Yhdysvaltojen lienee reagoitava jollain tavalla.

Täydennetty klo 11.07: oikeudenkäynti on New Yorkissa.

Lue seuraavaksi