Haamuraja rikkoutui – bitcoin nousi kaikkien aikojen ennätysarvoonsa

Tunnetuimman virtuaalivaluutan arvon nousu on ollut tänä vuonna kiivasta.

kryptovaluutta
virtuaalikolikoita
AOP

Virtuaalivaluutta bitcoin ylsi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä jälleen uuteen ennätysarvoonsa. Nyt kurssinousu rikkoi 10 000 dollarin haamurajana pidetyn kurssitason eniten seuratulla kauppapaikalla Bitstampissa. Pienemmillä vaihtopaikoilla raja oli rikkoutunut jo aiemmin.

Bitcoinin arvo on noussut tänä vuonna yli 900 prosenttia, tosin ajoittain kurssiheittely on ollut kovaa myös alaspäin. Nousun taustalla on ollut varsinkin perinteisten sijoittajien kasvanut kiinnostus virtuaalivaluuttoihin.

Bitcoinilla ei ole virallista vaihtokurssia eikä keskuspankkivalvontaa. Arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan kryptovaluuttapörsseissä.

Nopea arvonnousu on herättänyt kritiikkiä, ja rahoitusalan näkemykset bitcoinista ovat muutenkin ristiriitaisia. Kriitikoiden mukaan bitcoin on klassinen keinotteluun perustuva kupla, jolla ei ole yhteyttä oikeiden rahamarkkinoiden liikkeisiin tai talouteen.

JP Morgan Chase -pankin johtaja Jamie Dimon leimasi syyskuussa bitcoinin petokseksi, ja on uhannut irtisanomisella bitcoin-kaupankäynnistä kiinni jääviä pankin työntekijöitä. Kiina puolestaan on sulkenut bitcoinin vaihtoon käytettyjä kaupankäyntipaikkoja.

Liikkeellä olevien bitcoinien arvo on yli 167 miljardia dollaria, kertoo BBC uutisessaan (siirryt toiseen palveluun).

Bitcoinin tuotto perustuu odotuksiin, että joku ostaa kryptovaluuttaa tulevaisuudessa korkeammalla hinnalla. Finanssivalvonta varoitti virtuaalivaluuttoihin liittyvästä riskistä viime viikolla ja huomautti kryptovaluuttojen tuotto-odotusten olevan tyhjän päällä.

Yle kertoi viime viikolla, että moni sijoittaja jättää ilmoittamatta verottajalle kryptovaluutoista saamansa tulot.

*Lue myös *

Bitcoinin arvo on noussut kohisten, ja nyt kasvaa pelko kuplasta – Harrastaja: "Kurssit eivät minua kiinnosta"

Lähteet: AFP, Reuters