Tutkija: Sinkki toimii flunssan hoidossa – Sillä on merkitystä, missä muodossa sen otat

Dosentti Harri Hemilä ohjeistaa, että sinkkiä kannattaa ottaa mahdollisimman pian flunssaoireiden alettua.

sinkki
Nainen niistää nenäänsä.
Tutkijan mukaan sinkki voi lyhentää flunssan potemisaikaa jopa kolmanneksella.AOP

Sinkistä saa helpotusta flunssaan. Helsingin yliopiston dosentti Harri Hemilän (siirryt toiseen palveluun) mukaan sinkki-imeskelytabletit voivat lyhentää flunssan potemisaikaa jopa kolmanneksella. Dosentin mukaan tutkimustulokset osoittavat tämän vankasti.

– Siitä on seitsemän satunnaistettua tutkimusta, joissa vaikutus on ollut keskimäärin kolmasosa, hän sanoo.

Hemilä tutkii parhaillaan sinkki-imeskelytablettien vaikutusta flunssaan Helsingin kaupungin työntekijöillä.

Hän sanoo Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että sinkkiä kannattaa ottaa mahdollisimman pian flunssaoireiden alettua. Sillä on kuitenkin merkitystä, missä muodossa sinkkiä ottaa. Hemilän mukaan flunssan hoitoon kannattaa hankkia mieluiten sellaisia sinkki-imeskelytabletteja, jotka sisältävät sinkkiasetaattia. Näin siksi, että siinä sinkki pääsee vapautumaan nieluun paremmin.

– On olemassa tavallisia tabletteja, jotka nielaistaan. Niistä ei ole näyttöä, että auttavat flunssaan. Imeskelytablettienkin joukossa on sellaisia, joissa on joukossa sinkkisitraattia ja se tiedetään tehottomaksi, sanoo Hemilä.

– Sinkkisitraatissa sinkki on lujasti sitoutuneena sitraattiin. Vaikutustapa on, että nielussa sinkki pääsee vapautumaan ja sinkkisitraatissa se ei sitä tee. Sinkkiasetaatista sinkki vapautuu paremmin, hän jatkaa.

Tutkimuksissa testattu isoja määriä

Hänen mukaansa tutkimuksissa sinkkiä on otettu flunssan helpottamiseksi 80 milligrammaa päivässä tai enemmän. Ravitsemissuositus on huomattavasti vähemmän, 10 milligrammaa.

– Siihen verrattuna tämä on paljon isompi määrä, mutta se on turvallista.

Hemilän mukaan osassa tutkimuksia sinkkiä on otettu vieläkin enemmän ja pitemmän aikaa flunssan hoitoon. Hän sanoo, ettei siitä ole ollut haittaa.

– Flunssanhoidossa toiset ovat kokeneet, että maku on epämukava tai on mahan ärsytystä. Sellaisessa tilanteessa voi aina lopettaa.

Lue myös:

Sinkki auttaa flunssaoireisiin, mutta liioittelu voi johtaa vatsavaivoihin

Iskikö flunssa? Sinkki ja C-vitamiini voivat auttaa, kunhan aloitat ajoissa