Kirjailija JP Koskinen: "Finlandia-palkinnon jaossa ollaan jämähdetty 80-luvulle"

Tuottelias kirjailija Juha-Pekka Koskinen oli itsekin Finlandia-ehdokkaana vuonna 2013. Romaaneja ja lasten- ja nuortenkirjoja julkaissut Koskinen toivoisi valinnan ympärille enemmän ja pidempään jatkuvaa kirjallisuuskeskustelua.

Finlandia-palkinto
J.P. Koskinen ja varjo rapuilla
Kirjailija Juha-Pekka Koskinen sanoo Suomen olevan niin pieni maa, että kun valokeilaan asettuvat Finlandia-ehdokkaat, pimeys muiden ympärillä syvenee.YLE / Salla Vuolteenaho

Vuonna 1984 perustettu Finlandia-palkinto on Suomen tunnetuin kirjallisuuspalkinto. Varsinaisen Finlandia-palkinnon lisäksi on jaettu vuodesta 1989 Tieto-Finlandia ja vuodesta 1997 Finlandia Junior -palkinto. Palkintojen arvo on 30 000 euroa.

Hämeenlinnalainen kirjailija Juha-Pekka Koskinen sanoo Suomen olevan niin pieni maa, että kun valokeilaan asettuvat Finlandia-ehdokkaat, pimeys muiden ympärillä syvenee.

– Voi hyvin kysyä, ollaanko tässä hiukan jämähdetty ja väsähdetty 80-luvulle. Ehdokkaiden määrää on pikkuhiljaa karsittu kaupallisempaan suuntaan. Runot, esseet ja novellit on karsittu pois, sanoo itsekin ehdokkaana ollut kirjailija. Hän kisasi Finlandiasta teoksellaan Ystäväni Rasputin.

Tuomarit kansanäänestyksellä?

Koskinen haluaisi nähdä Finlandia-palkinnon ympärillä laaja-alaisempaa kirjallisuuskeskustelua, joka koskettaisi muitakin kuin kirjallisuutta hyvin tuntevia.

– Näkisin sen niin, että mukana listalla olisi vaikka 8-12 kirjaa, joista voitaisiin keskustella. Kaipaan pidempää ja keskustelevampaa aikaa, jolloin useampi kirjailija saisi osansa mediahuomiosta, sanoo Koskinen.

Onko kansan syvillä riveillä koskaan asiaa palkintotantereelle?

– En usko, että kansanäänestys olisi järkevää, mutta voisiko esimerkiksi tuomareiden valintaa äänestyttää ihmisillä? Lukijat voisivat äänestää ketkä saisivat olla tuomareita? Olisi jotain äänestämistä, mutta kuitenkin valinnassa säilyisi tietty auktoriteetti ja etäisyys, naurahtaa JP Koskinen.

Lue myös:

Ketkä ovat kirjasyksyn kirkkaimmat tähdet? Finlandia-palkinnot julkistetaan, katso suorana klo 14 alkaen