Hyppää sisältöön

Ensimmäinen Australian osavaltio hyväksyi eutanasian

Victorian osavaltion pääministeri muutti mieltään isänsä kokemusten perusteella.

Kansanedustaja Martin Pakula (vas.), osavaltiopääministeri Daniel Andrews (kesk.) ja terveysministeri Jill Hennessy (oik.) lehdistötilaisuudessa avustettua kuolemaa koskevan äänestyksen jälkeen parlamenttitalon ulkopuolella Melbournessa 29.marraskuuta. Kuva: Joe Castro / EPA

Australian Victorian osavaltio on hyväksynyt avustetun kuoleman, eli eutanasian.

Osavaltioparlamentin päätöstä edelsi kiivas, sata tuntia kestänyt keskustelu. Osavaltiopääministeri Daniel Andrews salli edustajien äänestää omantunnon perusteella.

Andrews vastusti aikaisemmin eutanasiaa, mutta hänen ajattelunsa muuttui, kun hänen oma isänsä kuoli viime vuonna harvinaiseen syöpään. Andrews on sittemmin kertonut, että hänen isänsä saama laadukas hoito oli "oppikirjaesimerkki hyvästä kuolemasta".

Andrews on painottanut, että hänen mielestään ihmisillä pitää olla oikeus "hallita matkansa viimeistä osaa".

– Liian kauan me olemme kieltäneen liian monilta sen myötätunnon, hallinnan ja vallan, joka kuuluisi elämänsä viimeisiä hetkiä eläville, Andrews sanoi.

– Olen ylpeä siitä, että olemme asettaneet myötätunnon parlamentin ja poliittisen prosessin keskiöön. Tätä politiikka on parhaimmillaan!

Laki astuu voimaan kesäkuussa 2019. Se koskee parantumattomasti sairaita yli 18-vuotiaita, jotka ovat Asuneet Victoriassa vähintään vuoden ja joilla arvioidaan olevan vähemmän kuin puoli vuotta elinaikaa.

Elinaikavaatimukseen voidaan tehdä poikkeuksia esimerkiksi sietämättömistä kivuista kärsiville tai ms-tautia sairastaville.

Kun kuoleva ihminen esittää pyynnön, hänelle on kymmenen päivän kuluessa annettava kuolettava myrkkyannos, jonka hän siirtää itse elimistöönsä. Jos hän ei tähön kykene, on hän oikeutettu saamaan apua.

Australian hallitus vastustaa eutanasiaa.

.
.