Hyppää sisältöön

Lastenkirjallisuuden Finlandia menestyneelle kuvittajalle Sanna Manderille

Sanna Manderin töitä on nähty Wall Street Journalin ja Rolling Stonen kaltaisissa huippujulkaisuissa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voitti kuvittaja ja graafinen suunnittelija Sanna Mander kirjallaan Avain hukassa. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Sanna Manderin Avain hukassa on kertomus kerrostalon erilaisista asukkaista. Kerrostalo on kuin pienoisyhteiskunta, jonka erilaisiin asukkaisiin kirjassa tutustutaan avaimen etsimisen yhteydessä.

Avain hukassa sai hetki sitten Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon Kansallisteatterissa järjestetyssä tilaisuudessa. 

Kun kirja valittiin kuuden finalistin joukkoon, raati perusteli valintaansa: Avain hukassa on riemastuttava löytöretki kerrostaloon ja sen eriskummallisten asukkaiden elämään. Kirja on puheenvuoro moniarvoisuuden puolesta ilman normittamista tai valistavaa sävyä.

Lopullisen valinnan tehnyt laulaja, lauluntekijä Anna Puu kertoi palkintopuheessaan lukeneensa kirjaa lapsensa kanssa.

– Ai onks tää runokirja? Minä: Joo... Hän: JES!. En tiennytkään lapseni olevan suuri riimien ystävä.

Molemmat myös ilahtuivat, kun löysivät kuvituksesta tutun julisteen.

– Erään jazzia rakastavien asukkaiden seinällä oli samanlainen taulu kuin meillä kotona. Pori Jazzien virallinen juliste vuodelta 2011, joka pienen googlettamisen jälkeen osoittautui olemaan Sanna sinun suunnittelemasi, Anna Puu sanoi palkintopuheessaan.

Sanna Mander on maamme johtavia kuvittajia. Hänen asiakkainaan on ollut muun muassa Finnair, Fazer, Volkswagen sekä useita kansainvälisiä lehtiä.

Kuva: Juliana Harkki / S&S

Hän johti tänä vuonna mainosalalle tärkeän Vuoden Huiput -kilpailun tuomaristoa (siirryt toiseen palveluun).

Avain hukassa -kirja nousi Finlandia-ehdokkuuden myötä otsikoihin, koska sitä väitetään plagiaatiksi. Teoksesta on jätetty lausuntopyyntö tekijänoikeusneuvostolle. Finlandia-palkinnot jakavan Kirjasäätiön mukaan lausuntopyyntö ei ollut este Finlandia-ehdokkuudelle.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinto on 30 000 euroa.

Lue myös: