"Tilanne oli erittäin uhkaava" – työntekijät yrittivät sammuttaa Iisalmen tehdaspaloa itse, mutta tuli levisi liian nopeasti

Lunawoodin lämpöpuutehtaassa Iisalmessa syttynyt tulipalo on saatu rajattua kattorakenteisiin. Tehdas kärsi onnettomuudessa isot vahingot.

Iisalmi
Palomies sammuttaa tehdaspaloa.

Iisalmen Soinlahdessa aamulla syttynyt lämpöpuutehtaan suurpalo on saatu rajattua. Aamulla syttynyttä tulipaloa oli sammuttamassa toistakymmentä Pohjois-Savon pelastuslaitoksen yksikköä ympäri Ylä-Savoa.

Palopaikalta aamulla sosiaaliseen mediaan ladatuista kuvista näkyi, miten liekit roihusivat pahimmillaan korkealle katosta läpi. Keskipäivään mennessä tuotantolinja ja tehtaan muut sisätilat oli saatu sammutettua. Huopakatto oli kuitenkin edelleen tulessa.

Liekit lyövät katosta läpi Lunawoodin tehtaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Pohjois-Savon pelastuslaitoksen mukaan tehtaalla oli tulipalon syttyessä noin 20 työntekijää. Osa heistä yritti sammuttaa paloa itse, mutta kaikki joutuivat poistumaan, kun palo kiihtyi. Yksi työntekijä vietiin sairaalaksi tarkistettavaan hänen altistuttuaan savulle.

– Tilanne oli erittäin uhkaava. Puunkäsittelylaitoksessa on palokuormaa paljon ja siellä on kestopuun käsittelyyn tarvittavia aineita, päivystävä palomestari Kyösti Mähönen sanoo.

Palomiehet sammuttavat tulipaloa tehtaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Lunawoodin toimitusjohtaja Arto Halonen arvioi vahinkojen nousevan miljooniin. Tarkempia tietoja hän antaa huomenna. Pelastuslaitoksen mukaan tehtaan tuotantolinjasto on käytännössä tuhoutunut.

– Kyllä, siellä on niin kovat palokuormat käyneet, että teräs- ja peltirakenteet on notkahtaneet, palomestari Kyösti Mähönen kuvaa.

Palomiehet sammuttavat tulipaloa tehtaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Pelastuslaitos ei vielä keskipäivällä osannut sanoa, mistä palon syttyminen johtui. He saivat ilmoituksen tehtaan automaattisen järjestelmän kautta aamukahdeksalta. Aluksi paikalle tuli vain pieni yksikkö, mutta tilanteen vakavuus paljastui jo matkalla.

– Tilanne eskaloitui äkkiä, Mähönen sanoo.

Lunawood työllistää Iisalmessa noin 40 ihmistä. Lisäksi yhtiöllä on saman verran työntekijöitä Kaskisten ja Joensuun tuotantolaitoksilla.

kartta
Yle Uutisgrafiikka

Juttua päivitetty kello 11:55 Lunawoodin toimitusjohtajalta saaduilla tiedoilla.