1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ydinaseet

Tutkimuslaitos listasi: Jos Pohjois-Korea tekisi ydiniskun, nämä voisivat olla kohteet

Ydinaseettomia maita vastaan ei Pohjois-Korean lain mukaan hyökättäisi, jos nämä eivät liittoudu ydinasevallan kanssa hyökätäkseen Pohjois-Koreaa vastaan, tutkimuslaitos arvioi.

ydinaseet
Eteläkorealaiset seuraavat televisiouutisia, joissa kerrotaan Pohjois-Korean uusimmasta ballistisen ohjuksen kokeesta.
Eteläkorealaiset seuraavat televisiouutisia, joissa kerrotaan Pohjois-Korean uusimmasta ballistisen ohjuksen kokeesta. Ohjus lensi 4 500 kilometrin korkeudessa ja putosi mereen Japanin talousalueella.Kim Hee-Chul / EPA

Pohjois-Korea on valmis käyttämään ydinasetta myös ensimmäisenä, jos se havaitsee, että sitä vastaan valmistellaan hyökkäystä tavanomaisin tai ydinasein, arvioi eurooppalainen tutkimuslaitos European Council of Foreign Relations. (siirryt toiseen palveluun)

Pohjois-Korea haluaa myös hälventää uskoa, ettei se vastaisi ydin- tai ohjuskohteitaan vastaan tehtyihin iskuihin konfliktin laajenemisen ja lopulta hallituksen kaatumisen pelossa, tutkimuslaitos arvioi maan ydinasestrategiaa arvioivassa raportissaan.

Pohjois-Korea ei ole julkaissut selkeää ydinasedoktriinia, mutta tutkimuslaitos on selvittänyt sen elementtejä Pohjois-Korean julkaisemista lausunnoista.

Ei eroa sotilas- ja siviilikohteiden välillä

Raportin mukaan Pohjois-Korea näkee ydinohjelmansa osana olemassaoloaan puolustavaa strategiaa.

Raportin mukaan kolme keskeistä osatekijää ovat:

1) Pohjois-Korea on valmis ennaltaehkäisevään ydiniskuun vastauksena välittömään hyökkäyksen vaaraan.

2) Hallitus esittää ydinarsenaalinsa osana puolustuksellista ennemmin kuin hyökkäyksellistä strategiaa. Ydinohjelma esitetään vastauksena Yhdysvaltain ja sen liittolaisten hyökkäyksen uhkaan.

3) Pohjois-Korea ei tee selkeää eroa sotilas- ja siviilikohteisiin tehtyjen iskujen välillä. Sillä ei myöskään näytä olevan selkeää arviota ydinaseiden käytön seurauksista eli se ei visioi sotilaallista voittoa.

Suurkaupunkeja ja sotilastukikohtia

Raportissa esitetään pohjoiskorealaisten lähteiden perusteella myös lista mahdollisista kohteista, jos Pohjois-Korea päättäisi tehdä ydiniskun. Kohteiden joukossa ovat muun muassa Yhdysvaltain Valkoinen talo ja Pentagon sekä yhdysvaltalaisia suurkaupunkeja ja sotilastukikohtia Tyynenmeren alueella.

Listalla on myös japanilaisia ja eteläkorealaisia kohteita, muun muassa maiden pääkaupungit ja muita keskeisiä kaupunkeja.

Pohjois-Korean lainsäädännössä suljetaan pois ydinaseiden käyttö ydinaseettomia maita kohtaan, jos ne eivät liittoudu vihamielisen ydinasevaltion kanssa hyökätäkseen Pohjois-Koreaa vastaan, raportti toteaa.

Pohjois-Korea sanoi tiistaina tekemänsä ohjuskokeen jälkeen, että maan testaama ohjus voi yltää mihin tahansa maaliin Yhdysvaltain mannermaalla.

Lue myös:

Pohjois-Korea: Ohjuksemme voi lentää mihin tahansa Yhdysvalloissa

Kuka jaksaa enää pelätä ydinsotaa? Soulissa kohistaan myrkyllisistä terveyssiteistä ja pohditaan yliopiston juhlakautta

Näin Japani aikoo torjua Pohjois-Korean ohjuksia: "Valitettavasti täällä ei ole tarpeeksi kestäviä taloja"

Lisää aiheesta muualla:

Helsingin Sanomat: Tuore raportti listasi 16 kohdetta, joihin Pohjois-Korea haluaisi iskeä – listalta löytyvät Manhattan, Valkoinen talo ja Tokio (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi