Leipä lopussa, kaupunginvaltuusto vangittuna ja työläisiä maantielle – Suomen itsenäistymisestä ei 100 vuotta sitten revitelty isoja otsikoita

Joulukuussa vuonna 1917 sanomalehdet raportoivat elintarvikepulasta ja levottomuuksista. Julistus Suomen kansalle uutisoitiin vaatimattomasti.

historia
Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Aamulehden ja Kansan Lehden otsikoita joulukuussa 1917Yle

"Anarkian edessä polvillaan. Niin on yhteiskuntamme yhä edelleen."

Näin alkaa porvarillisen sanomalehden, Aamulehden pääkirjoitus torstaina, 6. päivä joulukuuta 1917. Samassa kaupungissa, Tampereella ilmestynyt sosialidemokraattinen sanomalehti Kansan Lehti julkaisee yhden palstan uutisena senaatin esityksen Suomen hallitusmuodosta.

Seuraavana päivänä, perjantaina, Aamulehti arvioi historiaan painuvia merkkipäiviä.

"Suurena merkkipäivänä tulee Suomen kansan historiassa aina säilymään joulukuun 4:s päivä. Se on meidän julkisen, virallisen itsenäisyyspyrkimyksemme ajanluvussa toinen suuri merkkikohta, jolloin on astuttu pitkä askel lähemmäksi kauneimman unelmamme lopullista toteutumista."

Kansan Lehti uutisoi eduskunnan torstaisesta istunnosta otsikolla: "Eduskunnan porwaristo julistanut Suomen itsenäiseksi".

"Eilen iltaisessa istunnossaan on eduskunta porwarillisen oikeiston äänillä hywäksynyt lausuman, jossa se korkeimman waltiowallan haltijana on ilmoittanut Suomen olewan riippumattoman tasawallan ja kehoittanut nykyistä "hallitusta" ryhtymään niihin toimenpiteisiin, joihin päätös antaa aihetta kansainwälisen tunnustuksen hankkimiseksi tasawallan riippumattomuudelle."

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle

Tiivistä tekstiä ilman kuvia

Sata vuotta sitten ilmestyneiden sanomalehtien etusivuja hallitsivat ilmoitukset, mainokset ja viralliset kuulutukset. Kuvia ei juurikaan julkaistu.

Loppuvuodesta 1917 elettiin levottomia aikoja. Työttömyys oli pahentunut ja elintarvikepula oli ankara.

Kansan Lehti julkaisee marraskuun viimeisenä päivänä senaatin elintarvikejaoston tiedonannon.

"Leipä on lopussa miltei kaikissa suurimmissa kulutuskeskuksissa ja niitä ympäröiwissä maalaiskunnissa. Wenäjältä ei nykyisen sekasorron aikana mitään saada. Amerikan hallitus on pidättänyt jo lastatut wiljalaiwat. Ainoana turwana owat oman maan maanwiljelijät."

Aamulehti on huolissaan köyhien kansakoululasten ahdingosta.

"On surullista nähdä lasta, joka astelee kouluun kirjat kainalossa, iho läpikuultavana ja puutteen aiheuttama alakuloinen ja surullinen katse silmissä. Tällaisia lapsukaisia näkee Tampereen kaduilla joukoittain joka päivä."

Mainoksia ja ilmoituksia lehdissä on paljon. Ne kertovat, että kuohuvista ajoista huolimatta elettiin myös tavallista arkea.

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle

Iltamia ja teatteriesityksiä riitti. Kauppiaat ilmoittivat niin sokerilähetyksistä kuin silkkisametin saapumisestakin. Palvelukseen halutaan -palstalla etsittiin ulkotöissä vahvaa, siivoa ja hiljaisluontoista naista.

Sanomalehtikatsaus kurkistaa itsenäisyyden alkuajan arkeen

Yle Tampereen sarja "Tällä viikolla sata vuotta sitten" keskittyy arjen uutisiin maailmanpalon keskellä. Mitä porvarillinen Aamulehti kirjoitti itsenäisen Suomen ensimmäisinä viikkoina? Kuinka jyrkkää linjaa veti sosialidemokraattien Kansan Lehti? Minkälaisia olivat paikallisuutiset sata vuotta sitten?

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Kuuntele Ulla Meriläisen ja Reija Grönroosin koostama lehtikatsaus.

Ensimmäinen osa lehtikatsauksesta kuullaan Radio Suomessa Tampereen iltapäivälähetyksessä perjantaina 1.12.2017. Sarjan osat julkaistaan myös Yle Areenassa.

Kansalliskirjasto on digitoinut kaikki Suomessa 1771-1920 ilmestyneet sanomalehdet. Ne löytyvät kansalliskirjaston digiarkistosta (siirryt toiseen palveluun).

Vanhoja lehtiotsikoita, vanhoja lehtilleikkeitä, sanomalehdet, media, fontit, suomi100
Yle