1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ratsastajan kuolemaan johtanut maneesiturma etenee korkeimpaan oikeuteen

Vuonna 2013 sattuneessa turmassa kuoli 10-vuotias lapsi. Lisäksi neljä muuta ihmistä sai vammoja.

Kotimaan uutiset
Laukaassa romahtanut ratsastuskoulun maneesi.
Matti Myller / Yle

Laukaan maneesiturmaa puidaan vielä kerran oikeudessa. Korkein oikeus on myöntänyt valitusluvan hovioikeuden päätökseen.

10-vuotias ratsastaja kuoli ja neljä sai vammoja, kun maneesi romahti kesken ratsastustunnin helmikuun puolivälissä 2013 Keski-Suomessa Laukaassa.

Muutosta hovioikeuden tuomioon haki Laukaan kunnan työntekijä, jonka hovioikeus tuomitsi maaliskuussa 30:een päiväsakkoon tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Syytteet kuoleman- ja vammantuottamuksesta hylättiin

Hovioikeuden mielestä työntekijän olisi pitänyt selvittää kunnan alueella sijaitsevat riskirakennukset, joihin ratsastusmaneesi kuului. Hän oli saanut tiedoksi ELY-keskuksen välittämän ympäristöministeriön onnettomuusuhkaa koskevan viestin.

Oikeuden mielestä työntekijän olisi pitänyt selvittää riskirakennukset ja ottaa yhteyttä omistajiin.

Maneesin romahtanut katto.
Maneesin romahtanut katto Laukaassa helmikuussa 2013.Yle

Syyttäjä vaati Laukaan viranhaltijalle alun perin sakkorangaistusta muun muassa kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta, sekä virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Keski-Suomen käräjäoikeus hylkäsi aiemmin kaikki syytteet. Myös hovioikeus hylkäsi syytteet kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta.

Oikeuden mielestä katto romahti suunnitteluun ja rakentamiseen liittyvien puutteiden vuoksi, eikä riittävää syy-yhteyttä voi vetää kunnan virkamiehen toimintaan.

Lue seuraavaksi