1. yle.fi
  2. Uutiset

Hennalan vastaanottokeskuksen uusi osoite varmistui – tehostetun valvonnan osasto Ahtialaan

Parikymmentä erityistä valvontaa ja psykiatrista tukea vaativa turvapaikanhakijaa muuttaa Ahtialaan. Runsaat sata turvapaikanhakijaa puolestaan muuttaa eri puolilla Lahtea.

turvapaikanhaku
Ahtialan toimintakeskus
Juha-Petri Koponen / Yle

Turvapaikanhakijoiden tehostetun valvonnan osasto muuttaa Hennalasta Ahtialaan. Vastaanottokeskuksessa oleva 20-paikkainen osasto erityistä valvontaa ja psykiatrista tukea vaativille turvapaikanhakijoille siirtyy Ahtialan toimintakeskukseen.

Myös vastaanottokeskuksen toimisto siirtyy Laitumenkadulle toimintakeskuksen tiloihin.

SPR:n Hämeen piirin vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila ei näe osastosta uhkaa ympäristölle.

– Uusi on aina pelottavaa. Sen verran sanon tästä asiakaskunnasta, että he ovat usein hyvin väsyneitä ja passiivisia. Hyvin vähän edes liikkuvat meidän paikkojemme ulkopuolella. Lähtökohtaisesti heidät pyritään saamaan ylipäätään joka päivä nousemaan sängystä.

Jussilan mukaan uusi vastaanottokeskus aiheuttaa aina vastusta. Toimintakeskukseen ollaan kuitenkin järjestämässä avoimin ovien tilaisuutta.

– Uskotaan, että pelot ja ennakkoluulot vähenevät.

Runsaat sata turvapaikanhakijaa muuttaa puolestaan Hennalasta eri puolilla Lahtea oleviin tavallisiin kaupungin vuokra-asuntoihin. Ahtialaan siirtyvät toimiston, sosiaali- ja terveyspalveluiden lisäksi myös koulu.

– Täytyy muistaa, että Hennalassa oli 600 ihmistä, nyt 120 on ympäri Lahtea. Jo se itsessään rauhoittaa tilannetta, ja sitten tämä hajasijoitus asumismuotona, joka on koettu rauhallisena monessa vastaanottokeskuksessa, sanoo Jussila.

Jussila sanoo, että hajasoittaminen on myös halvempaa kuin laitosasuminen.

– Rahaa tulee säästymään esimerkiksi Hennalassa asumiseen verrattuna ihan valtavia määrä.

Ahtialan vtoimintakeskus
Juha-Petri Koponen / Yle

Hennalan tilojen vuokrasopimus päättyy vuodenvaihteessa ja tilat tyhjennetään vuoden loppuun mennessä.

Lahdessa jatkava erityistä valvontaa ja tai psykiatrista tukea vaativien turvapaikanhakijoiden osasto perustettiin helmikuussa 2016. Aluksi siellä oli viisi turvapaikanhakijaa. Viime syksynä määrä nousi, ja tulijoita oli koko ajan jonossa.

Hoidettavat tulivat vastaanottokeskuksista ympäri Suomea.

SPR:n Hämeen piirin vastaanottotoiminnan johtaja Minna Jussila sanoo, että osastolla on henkilöitä, jotka eivät vaadi sairaanhoitoa vaan ohjausta ja tukea. Toimintakeskuksessa on koko vuorokauden ajan henkilökuntaa paikalla. Pääosin henkilöillä on mielenterveysongelmia.

– Tämä on vähän kuin intervallijakso, tullaan tänne ja ollaan muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen ja sitten palataan siihen vastaanottokeskukseen, mistä on tultu tänne, sanoo Jussila.

– Heillä kaikilla on traumaattisia kokemuksia. Osa on vakavasti sairastunut jo ennen Suomeen tuloaan, sanoi Maahanmuuttoviraston terveydenhuollosta vastaava ylitarkastaja Päivi Hieta keväällä.

Turvapaikanhakijoille on etsitty kodinomaista asuinpaikkaa Lahdessa syksyn ajan. Turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt Lahdessa.

Lue seuraavaksi