Pitkään odotetut pandat saapuvat Ähtäriin tammikuussa – Ruokalistalla erityistä pandakakkua

Yleisö pääsee näkemään Sichuanin provinssista Kiinasta tulevat "Kiinalaisen leopardin” ja ”Kullannupun” helmikuussa.

Ähtäri
Hua Bao -panda.
Hua Bao -panda.Anna Palmrooth / Ähtäri Zoo

Ähtärin eläinpuistossa pandojen asuintilat odottavat jo valmiina ensimmäisiä asukkaitaan. Uros Hua Bao ja naaras Jin Baobao ovat tällä hetkellä vielä karanteenissa Kiinassa.

Suomeksi nimet tarkoittavat Kiinalaista leopardia ja Kullannuppua. Ähtäriin ne muuttavat muun muassa lumipandalle sopivan ilmaston vuoksi.

– Ähtärissä on runsasluminen talvi ja keväällä lumen sulaessa valon määrä lisääntyy nopeasti. Tämä vastaa pandojen luontaista elinympäristöä. Toiveena on, että pari pystyy Ähtärissä lisääntymään luonnonmukaisesti, sanoo pandaprojektin johtaja, professori Jukka Salo.

JinBaoBao -panda.
JinBaoBao -panda.Jukka Salo / Ähtäri Zoo

Pandat syövät ja leikkivät

Pandojen hoidosta vastaa Ähtärissä Anna Palmroth. Palmroth on juuri palannut takaisin Kiinasta, missä hän tutustui Suomeen tuleviin pandoihin.

– Pandat ovat hyvin leikkisiä eläimiä. 4-vuotias Hua Bao on iso ja aktiivinen. Kun ruoat on syöty, bambunkuoret lentävät kaaressa ja panda lähtee tutkimaan muita asioita, Palmroth kuvailee.

3,5-vuotias Jin Baobao on ujompi, mutta antoi hoitajan vähitellen lähestyä itseään ja jopa rapsuttaa.

– Naaras tykkää kiivetä puuhun ruokailemaan. Se otetaan huomioon, kun pandojen elinympäristöä Ähtärissä rakennetaan.

Hua Bao -panda.
Hua Bao -panda.Anna Palmrooth / Ähtäri Zoo

Ruokalistalla bambua ja pandakakkua

Suurin osa pandan päivästä kuluu syöden. Ne syövät noin 15 kiloa bambua päivässä. Lisäksi ruokavalioon kuuluu porkkanaa ja erityistä pandakakkua, jonka hoitaja Anna Palmroth itse valmistaa.

– Siihen laitetaan muun muassa maissia, riisiä, soijaa, kananmunaa ja hivenaineita. Tarkoitus on turvata eläinten proteiinin ja hivenaineiden saanti.

Bambu tulee Hollannista pari kertaa viikossa.

Uuteen asuinpaikkaan sopeutuminen vie pandoilta aikansa. Siksi yleisö pääsee näkemään ne vasta helmikuussa.

Ja vaikka pandat ovat karhueläimiä, niitä voi ihmetellä myös talvella. Ne eivät nimittäin nuku talviunta.