Ahvenanmaan maakuntalääkäri soteuudistuksesta: Valinnanvapaus on iso riski suuressa osassa Suomea

Ahvenanmaalla asukkailla ei ole terveydenhuollossa vieläkään valinnanvapautta, vaikka maakunnan terveyspalvelut uudistettiin jo kauan aikaa sitten.

Ahvenanmaan keskussairaala Maarianhaminassa. Kuva: Yle

Kun Juha Sipilän hallitus on tuskaillut soten eli sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen parissa koko olemassaolonsa ajan, on Ahvenanmaalla eletty puolittaisessa sotetodellisuudessa jo reilut parikymmentä vuotta.

– Meillä terveysasiat siirrettiin pois kunnilta maakuntahallituksen alaisuuteen jo vuonna 1994, sanoo Ahvenanmaan maakuntalääkäri Olli-Pekka Lehtonen.

Ahvenanmaa on ääriesimerkki

Suomessa suunnitteilla oleva terveyspalveluiden uudistus on samankaltainen kuin Ahvenanmaalla jo toteutettu, yhtä suurta poikkeusta lukuunottamatta.

– Valinnanvapautta ei voida täällä toteuttaa, koska meidän väestöpohja on niin pieni, Olli-Pekka Lehtonen sanoo.

Maakuntalääkäri on sitä mieltä, että mikäli valinnanvapaus olisi Ahvenanmaalla voimassa, sairaalan toiminta vaarantuisi. Esimerkiksi henkilökunta voisi lähteä yksityiselle puolelle. Lehtonen arvioi, että samanlaiseen käytäntöön voidaan joutua myös manner-Suomen pienemmissä maakunnissa.

– En usko, että valtio voi samalla tavalla edellyttää valinnanvapauden pelisääntöjä kaikissa maakunnissa. Suuressa osassa Suomea valinnanvapautta ei voi lähteä kasvattamaan. Ahvenanmaa on tästä ääriesimerkki, Olli-Pekka Lehtonen sanoo.

Maakuntalääkäri uskoo, että valinnanvapauden toteuttaminen suunnitellulla tavalla tulee olemaan suuri riski monissa maakunnissa.

Ahvenanmaa on askeleen edellä muuta Suomea.

Olli-Pekka Lehtonen

Sote on toiminut Ahvenanmaalla hyvin

Olli-Pekka Lehtonen on entinen Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja. Nykyään hän työskentelee Ahvenanmaan maakuntahallinossa. Lehtosen mielestä Ahvenanmaalla toteutettu sote on toiminut hyvin.

– Ahvenanmaa on askeleen edellä muuta Suomea.

Ahvenanmaalla on kuusitoista kuntaa. Kunnat vastaavat edelleen sosiaalipalveluista, mutta terveydenhuollosta koko saarimaakunnassa vastaa Ålands Hälso- och Sjukvård.

– ÅHS:n hallinto on samantyyppinen mitä on suunniteltu Suomen soteuudistuksessa. Kustannusten kannalta tämä on toimivampi malli kuin perinteinen kuntayhtymä, Lehtonen vertaa.

Ahvenanmaalla maakuntahallitus antaa rahat ÅHS:lle, joka tekee päätökset palveluiden järjestämisestä.

– Terveyspuoli on jo maakunnan alaisuudessa, mutta sosiaalipalveluita pitää vielä kehittää. Tosin ne eivät ole menossa suoraan maakuntahallinnon alaisuuteen jatkossakaan, arvioi Lehtonen.

Valinnanvapautta ei voida täällä toteuttaa.

Olli-Pekka Lehtonen

Muutos tulee olemaan valtava

Manner-Suomessa valmisteltava sote ei koske kolmenkymmenen tuhannen asukkaan Ahvenamaata. Olli-Pekka Lehtonen ei kuitenkaan epäröi kertoa näkemyksiään Suomen soteuudistuksesta.

– Muutos tulee olemaan valtava.

Lehtonen sanoo, että soteuudistus ei ollut aikanaan Ahvenanmaalla helppo, vaikka kyseessä on Suomen pienin maakunta. Ja kyse oli siis vain terveyspalveluiden uudistamisesta.

– Ja nyt koko Suomessa on tarkoitus kertaheitolla siirtyä muutokseen, jossa terveys- ja sosiaalipuoli siirtyisivät maakunnilla, joita vielä edes ole, Lehtonen pyörittelee päätään.