1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talouskasvu

Orpo: Osinkojen verotusta ei kiristetä, neljä riskiä vaanii jo talouden kasvun taustalla

Valtiovarainministerin mukaan rahapolitiikan normalisoituminen on edessä ennen pitkää. Kiinan kasvun hidastuminen näkyy maailmantaloudessa.

talouskasvu
Petteri Orpo
Petteri OrpoMikko Stig / Lehtikuva

Valtiovarainministeri, kokoomuksen Petteri Orpo nosti esiin talouskasvun taustalla näkyviä riskejä puhuessaan Sijoitus invest -tapahtumassa Helsingin messukeskuksessa keskiviikkona.

Orpo painotti vakauden ja ennakoitavuuden olevan erinomaista polttoainetta talouskasvulle ja pääomien hakeutuneen tuottaviin sijoituskohteisiin alhaisten korkojen vallitessa. Ministeri listasi neljä mahdollista riskiä kasvulle.

– Ensinnäkin riski kasvavasta protektionismista ja uusista maailmankaupan esteistä haittaisivat selvästi kasvun edellytyksiä globaalisti. Toiseksi geopoliittiset jännitteet ovat kasvaneet erityisesti Pohjois-Korean tilanteen vuoksi, Orpo totesi puheessaan.

Kolmanneksi riskiksi Orpo mainitsi globaalin talouden veturin Kiinan kasvu olevan hidastumassa ja velkaantuneisuuden kasvamassa.

– Neljänneksi matala korkotaso on vauhdittanut maailmantalouden kasvua, ja rahapolitiikan normalisoituminen on ennen pitkää edessämme, Orpo ennakoi.

Finanssivalvonnalle tehokkaammat valtuudet

Orpo käsitteli myös EU:n mukana tulevia talousyhteistyön ongelmia.

– Yksi talous- ja rahaliiton keskeisimmistä ongelmista on valtioiden ja pankkien kohtalonyhteys, jota ei hyvistä aikomuksista huolimatta ole vieläkään saatu täysin katkaistua. Meidän tulisi muuttaa eurooppalaisten pankkien vakavaraisuusääntelyä niin, että ne vastaisivat paremmin todellisia riskejä, Orpo linjasi.

Orpo totesi, että sijoittajalle on turvattava selkeät pelisäännöt markkinoilla, jotta riskin uskaltaa ottaa. Hän muistutti, että hallitus antoi tänä syksynä eduskunnalle esityksen uudesta sijoituspalvelulaista.

Esimerkiksi Finanssivalvonnalle annetaan nykyistä tehokkaammat valvontavaltuudet, joilla voidaan muun muassa kieltää joidenkin sijoitustuotteiden myynti asiakkaille.

Sijoitussäästötili selvityksessä

Puheessa nousi esiin myös osinkotulojen verotus.

– Tämä hallitus ei aio kiristää osinkojen verotusta, vaikka aihe nousee aika ajoin julkiseen keskusteluun, valtiovarainministeri sanoi.

Hän kertoi myös eri sijoitusmuotojen verokohtelua selvittävän työryhmän työn etenemisestä. Työryhmän toimikausi päättyy maaliskuun lopussa, ja tämän jälkeen arvioidaan, mitä muutoksia lainsäädäntöön on perusteltua tehdä.

Työryhmä selvittää muun muassa sijoitussäästötilejä, joita on käytössä Ruotsissa ja suppeampana osakesäästötilinä Norjassa.

Sijoitusalan tapahtuma on käynnissä messukeskuksessa keskiviikkona ja torstaina.

Lue myös

Työttömyys laski 7,3 prosenttiin – "Talouskasvu näkyy työmarkkinoilla"

OP nosti kasvuennusteitaan roimasti – "Työntekijöitä tarvitaan lisää"

Lue seuraavaksi