1. yle.fi
  2. Uutiset

Sotarikostuomioistuimesta tulikin rikospaikka – Syylliseksi tuomittu sanoi juoneensa myrkkyä

Miehen kerrotaan olevan hengissä ja saavan hoitoa. Entisen Jugoslavian sotarikoksia puivan YK-tuomioistuimen on määrä antaa keskiviikkona viimeinen tuomionsa.

sotarikokset
Slobodan Praljak
Kuvassa oikealla olevan entisen Bosnian kroaattijoukkojen komentaja Slobodan Praljakin epäillään saaneen myrkytyksen juomasta.Robin van Lonkhuijsen / EPA

Entisen Jugoslavian sotarikoksia puiva tuomioistuin keskeytti päivällä istuntonsa, kun syylliseksi tuomittu Bosnian kroaatti sanoi juoneensa myrkkyä.

Tuomioistuin ilmoitti myöhemmin, että oikeussali on julistettu rikospaikaksi ja Hollannin poliisi tutkii tapahtunutta.

Uutistoimisto AP:n mukaan tuomittu, Bosnian kroaattijoukkoja vuosien 1992–1995 sodassa komentanut Slobodan Praljak, joi pienestä pullosta tai lasista ja huusi: "En ole sotarikollinen!" Hän väitti ottaneensa myrkkyä.

Hetkeä aikaisemmin tuomioistuin oli vahvistanut hänelle sotarikoksista aikaisemmin langetetun 20 vuoden vankeustuomion, josta hän oli valittanut.

Oikeus keskeytti istunnon ja tuomari kutsui lääkärin paikalle. YK-tuomioistuimen vartija sanoi myöhemmin, että Praljak on elossa ja saa tarvitsemaansa hoitoa.

Myöhemmin tuomioistuimen tiedottaja kertoi, että tuomioiden lukemista jatketaan.

Haagissa toimivan Jugoslavia-sotarikostuomioistuimen on määrä antaa tänään viimeinen tuomionsa. Tuomiolla on kuusi kroaattia vuosien 1993–1994 tapahtumista Mostarissa ja muualla Bosnia-Hertsegovinan länsiosassa.

Miehet tuomittiin 10–25 vuoden vankeusrangaistuksiin vuonna 2013 ja nyt Haagissa käsiteltiin heidän valitustaan tuomiosta.

Lue myös:

Jugoslavian sotarikosten tuomioistuin lopettaa: viimeisenä tuomiolla Mostarin sillan tuhoajat

Lue seuraavaksi