Mopoilijat pöyristyivät Pyhtäällä – kunta aikoo siirtää rennon mopotallin valvottuun parakkiin: "Siellä on koko ajan joku nillittämässä"

Pyhtään kunta irtisanoi sopimuksen taloudellisesta tuesta mopotallia pyörittäneen yhdistyksen kanssa.

nuorisotyö
Poika ottaa bensaa mopon tankista.
Minna Heikura / Yle

18-vuotias Julius Renlund on pettynyt.

Pyhtään kunta päätti tiistaina irtisanoa sopimuksen Hutikan mopotallia ylläpitävän Kasvajat ry:n kanssa. Päätös uhkaa sulkea tutuksi käyneen punatiilisen rivitalon ovet nuorilta Pyhtään Huutjärvellä.

– Pantsun talo on kuin olohuone. Siellä voi olla, tulla ja mennä ilman, että koko ajan niskan takana on joku hengittämässä ja katsomassa, mitä sä teet, Renlund kuvailee rivitaloa ja sen autotallia, jossa nuoret ovat voineet rassata mopojaan ja muutenkin viettää aikaa.

Kuluvan vuoden ajan toiminutta mopotallia on kiitelty ympäri maan siitä, että se onnistui kitkemään mopoilla rälläämistä ja sai ilkivallan tyrehdytettyä.

Renlund on ollut mukana tallilla sen ensimmäisestä aukiolopäivästä lähtien. Hän on puolustanut mopoilijoita ja kehittänyt aktiivisesti mopotallin toimintaa. Renlund sai siitä hyvästä presidentti Sauli Niinistöltä kutsun linnan juhliin itsenäisyyspäivänä.

Sitten tuli karu pudotus maan pinnalle.

Ei tule toimimaan

Kunnan aikeissa on ottaa hyväksi todettu mopotalli kunnan omaksi toiminnaksi. Mopotalli perustetaan kokonaan uuteen paikkaan. Paikkaa ei vielä ole päätetty, mutta nuorisotoimi on väläyttänyt vaihtoehdoksi siirreltävää konttia tai parakkia.

Kunta ei enää maksa 1500 euron kuukausittaista tukea yhdistykselle kuten tähän asti, vaan on varannut saman summan omaan budjettiinsa ensi vuodelle.

– Tuntuu, että vedettiin matto jalkojen alta. Ei se tule toimimaan, Renlund uskoo.

– Kontti ei kuulosta yhtään miltään. Voisi niiltä kunnan työntekijöiltä kysyä, jos niiden työtilat kunnantoimistolta laitettaisiin konttiin soramontun pohjalle, olisiko siellä kiva olla?

Sen sijaan olohuonemainen tila ja vapaus ovat kiehtoneet nuorta miestä. Vain päivä kunnan päätöksen jälkeen nuorella miehellä ei ole luottoa kunnan suunnitelmiin.

– Siitä tulee varmasti niin nuokkarimainen systeemi, että se on kerran tai kaksi kertaa viikossa auki. Siellä on koko ajan joku nillittämässä ja katsomassa perään. Tulee porttikieltoa ja tällaista. Ei se oikein tunnu toimivan, Renlund kritisoi.

Hutikan mopotalli.
Minna Heikura / Yle

Kunnanjohtaja Olli Nuuttilan mukaan Pyhtään tavoitteena on ottaa nuoret mukaan kehittelemään mopotallin tulevaa toimintaa.

– Nuorisotoimi on jo lähtenyt valmistelemaan asiaa. Tavoitteena on nyt mopotallitoiminnan jatkaminen ehkä toisessa ympäristössä, Nuuttila sanoo.

Pyhtään nuorisotoimen mukaan uusi mopotalli palvelisi mopoikäisiä nuoria kuten Hutikan talli tähän asti. Talli olisi avoinna useana päivänä viikossa ja pitkälle iltaan.

Kunta haluaa, että nuoria kuitenkin ohjattaisiin nykyistä paremmin. Tallin vetäjäksi ryhtyy kunnan nuoriso-ohjaaja ja lisäksi aikomus on palkata kaksi pitkäaikaistyötöntä auttamaan ja ohjaamaan nuoria mopojen rassaamisessa.

Tänä vuonna Hutikan mopotalleilla käyneille nuorille tarjottaisiin mahdollisuutta palkalliseen työhön pajavastaavina. Tarpeen mukaan noin 5-10 nuorta opastaisivat muita nuoria tallin käytännön asioissa.

– Eipä se oikeastaan kiinnosta, Renlund sanoo. Nuori mies pitää kiinni siitä, mihin on kuluneen vuonna tottunut.

– Mopotalli on ollut tällainen vapaa. Onhan Hutikan tallillakin rajat, mutta saa tehdä vapaammin ja olla vapaammin, Renlund sanoo.

Ei porttikieltoa

Nuorilla on ollut yhdessä laaditut pelisäännöt mopotallilla toimimisesta. Yhdistyksen aikuisten kanssa on sovittu, että esimerkiksi alkoholijuomia tai tupakkatuotteita tallin tontille ei tuoda.

Kunta kuitenkin on huolissaan nuuskan käytöstä ja energiajuomien juonnista talolla.

– Alkoholituotteet on ehdoton ei. Kukaan ei juo talolla alkoholia tai mitään vastaavaa. Niitä ei saa talon alueelle tuoda, mutta totta kai nuoret polttavat tupakkaa ja he polttavat sitten tuossa tiellä, Renlund sanoo.

– Myöskään energiajuomia ei ole saanut juoda. Kunta rahoittaa tallia ja edellytys on ollut ettei juoda, mutta jos on kuitenkin nähty energiajuomia juotavan, niin ei se ole mennyt sellaiseksi pelleilyksi niin kuin nuokkarilla, että tulee porttikieltoa, Renlund sanoo.

Pyhtään kunnan mukaan niin virkamiehet kuin luottamushenkilöt ja työntekijätkin ovat vahvasti mopotallitoiminnan takana ja haluavat jatkaa sekä kehittää sen toimintaa.

Pyhtään kunnan mukaan yhteistyö yhdistyksen kanssa on kuitenkin ollut haasteellista.

Pyhtään mielestä yhdistys on pyrkinyt luomaan kuntaan sellaisia nuorisotoiminnan malleja, jotka eivät ota huomioon jo pelkästään lainsäädännöstä tulevia velvollisuuksia, vastuita ja luottamuksellisuuden näkökulmia.

Kunnanjohtaja Nuuttila korostaa, että mopotallitoiminta on tärkeää nuorille itsenäistymisen ja kasvamisen edistäjänä. Toiminnalla on oltava kuitenkin myös rajat tunnistava rooli.

– Minulle on syntynyt sellainen käsitys, että aiempi sopimuskumppani ei noudattanut kaikkia sovittuja pelisääntöjä, Nuuttila kiteyttää.

– Voiko näin hyvä konsepti kaatua energiajuomien takia? Nuoriso on aina polttanut tupakkaa ja tulee polttamaan. Nuoriso tulee kokeilemaan rajojaan. Eikö se kuulu aikuistumiseen? Renlund sanoo.

Kunnan mukaan mopotallilla toimiva aikuinen olisi lisäksi antanut alaikäiselle nuorelle nuuskaa. Kasvajat ry on syytöksen kiistänyt.

Renlund penää syytökselle todisteita.

– Olemme yrittäneet kysellä, kuka se olisi ollut, mutta sitä ei meille voida tai viitsitä kertoa.

Attendo tarjoaa tukeaan uudelle mopotallille

Hoivapalveluyhtiö Attendo aikoo tukea taloudellisesti Pyhtään mopotallin toimintaa niin kauan kuin yhtiöllä on sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta sopimus Pyhtään kunnan kanssa. Varsinaiseen mopotallin toimintaan yhtiö ei osallistu.

Attendon liiketoimintajohtaja Tarmo Pekola pitää taloudellisen tuen myöntämistä satsauksena ennaltaehkäisevään työhön.

– Tällainen taloudellinen tukitoiminta sopii mielestäni hyvin terveysalan yhtiölle. Se on meille toistaalta PR-toimintaa, mutta myös käytännön ennaltaehkäisevää työtä.

Pekolan mukaan päätös mopotallin toiminnan tukemiseen Pyhtäällä syntyi myös henkilökohtaisten intressien vuoksi.

– Olen rassannut itsekin aikanaan mopoja.

Taloudellisen tuen määrää Pekola ei vielä osaa sanoa. Ensin yhtiö katsoo, missä ja millaisessa muodossa kunta järjestää mopotallitoiminnan. Sen jälkeen yhtiö sopii kunnan kanssa tuen suuruudesta. Yhtiön tarkoituksena on kuitenkin sitoutua mopotallitoiminnan tukemiseen niin kauan kuin sillä on sopimus kunnan kanssa.

Hoivapalveluyhtiö Attendo on aiemminkin tukenut terveyttä edistäviä toimintoja niissä kunnissa, joissa sillä on ollut sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamisesta sopimus. Yleensä tukea on myönnetty terveyttä edistävään liikuntaan. Pyhtään mopotallituki on yhtiön ensimmäinen avaus Kaakkois-Suomessa.

Kunnanjohtaja Olli Nuuttila on tyytyväinen Attendon kädenojennukseen. Kunnalla on Attendon kanssa sopimus sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamisesta Pyhtäällä vuoden 2024 loppuun asti.

– Attendon tuki on hieno juttu. Yhtiö toki kannustaa näin ennaltaehkäisevään sote-työhön, mutta samalla osoittaa omaa yhteiskuntavastuutaan, Pyhtään kunnanjohtaja Olli Nuuttila toteaa.