Jokaisesta Suomen kunnasta lähtee kaksi lasta juhlimaan itsenäistä Suomea – kuopiolaiset Juliaana ja Jere kiittävät onnittelukortissaan Suomea 5 asiasta

Suomen lasten itsenäisyysjuhla järjestetään Säätytalossa Helsingissä 5. joulukuuta. Iltapäivällä klo 14 alkavan tilaisuuden isäntänä toimii pääministeri Juha Sipilä.

Suomi 100
Juliaana Räsänen ja Jere Tukiainen pitävät käsissään onnittelukorttia satavuotialle Suomelle.
Marianne Mattila / Yle

Valtakunnallinen Suomen lasten itsenäisyysjuhla järjestetään itsenäisyyspäivän aattona Säätytalossa Helsingissä. Paikalle on kutsuttu Suomen jokaisesta kunnasta kaksi 10-vuotiasta lasta.

Kuopiosta Helsinkiin lähtevät Pirtin koulun oppilaat Juliaana Räsänen ja Jere Tukiainen. Valinta tehtiin Kuopiossa arpomalla ensin koulu, josta oppilaat lähtevät edustamaan kotikaupunkiaan. Arpaonni osui Pirtin koululle, jonka opettajat tekivät valinnan siitä, ketkä kaksi oppilasta pääsevät juhlaan.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ottavat vastaan ja kättelevät kaikki paikalle saapuvat juhlavieraat.

Juliaana Räsänen ja Jere Tukiainen ovat kumpikin innoissaan matkasta Helsinkiin.

– Siellä näkee, miltä Säätytalo näyttää ja tapaa samanikäisiä lapsia ympäri Suomen, Juliaana ja Jere luettelevat vuorotellen mielessä pyöriviä asioita.

Kutsuvierailta onnittelukortit satavuotiaalle Suomelle

Satavuotias Suomi on ollut mukana Pirtin koulun opetuksessa tämän syksyn aikana. Esimerkiksi kuvaamataidon tunnilla on piirretty Suomen karttoja, lippuja ja kuvia joutsenesta.

Suomessa on Juliaanan ja Jeren mielestä paljon hyvää: itsenäisyys, täällä saa elää vapaasti, eikä tarvitse pelätä sotaa. Arki on turvallista, koulunkäyntiä ja harrastuksia.

Kutsuvieraita on pyydetty viemään lasten itsenäisyysjuhlaan onnittelukortti Suomelle. Pirtin koulun oppilaiden kortissa lukee:

_Kiitos, että saamme elää rauhassa itsenäisessä Suomessa eikä meidän tarvitse pelätä sotaa. _

_Kiitos, että meillä on sananvapaus kertoa omat mielipiteemme. _

_Kiitos puhtaasta luonnosta, vedestä ja ruoasta. Kiitos, että saamme käydä koulua ihonväristä ja sukupuolesta riippumatta. _

_Kiitos ilmaisesta kouluruoasta. _

_Kiitos, että kaikilla on mahdollisuus harrastaa. _

_Onnea 100-vuotiaalle Suomelle toivovat Juliaana ja Jere sekä koko Pirtin koulu Kuopiosta _

Lasten tuomat onnittelukortit kerätään juhlassa talteen ja myöhemmin ne asetetaan näytille. Suomen lasten itsenäisyysjuhlan järjestävät Mannerheimin lastensuojeluliitto, lapsiasiavaltuutettu ja valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -organisaatio.