Mustasaaren keskuskoulussa koululakko ensi maanantaina

Mustasaaren keskuskoulussa järjestetään ensi maanantaina koululakko. Mielenilmauksen ajankohta ajoittuu samalle päivälle, kun Mustasaaren kunnanhallitus kokoontuu tekemään päätöstä Keskuskoulun väistötiloista.

Mustasaari
Mustasaaren keskuskoulu.
Antti Haavisto / Yle

Mustasaaren keskuskoulun vanhempienyhdistys järjestää hiljaisen mielenilmauksen, joka toteutetaan koululakkona ensi maanantaina 4.12.2017 Mustasaaren keskuskoulun alakoulussa. Lakko johtuu Mustasaaren keskuskoulun sisäilmaongelmista.

Vanhempainyhdistys Mukeva on lähettänyt oppilaiden vanhemmille tiedotteen, jossa toivotaan mahdollisimman monen antavan asialle tukensa ja pitämään lapset kotona kyseisenä päivänä. Päätös lakosta tehtiin tiistaina pidetyssä vanhempienyhdistyksen kokouksessa.

Koululakko kestää yhden päivän ja ajoittuu samalle päivälle, kun Mustasaaren kunnanhallitus kokoontuu tekemään päätöstä Keskuskoulun väistötiloista. Mustasaaren kunta ei ole vielä tehnyt päätöstä väistötilojen määrästä.

– Meidän ainut tavoite ja toive on se, että kaikki lapset alakoulun puolelta siirretään väistötiloihin mahdollisimman pian, vanhempainyhdistys Mukeva ry:n puheenjohtaja Maija Anttila toteaa.

Anttilan mukaan syksy on ollut erityisen vaikea lapsille ja vanhemmille.

– Tämä epätietoisuus asian kanssa ja päätösten siirtäminen on ollut todella raskasta. Vanhemmat kantaa huolta myös siitä, että miten opettajat jaksavat. Tämä on heille varmasti myös kova paikka. He joutuvat kuitenkin viemään arkea ja opiskeluita eteenpäin normaalisti ja silti takana kulisseissa pyörii hirveä show, Anttila kertoo.

Hätähuuto lasten vanhemmilta

Maija Anttilan mukaan hiljainen mielenilmaus on hätähuuto lasten vanhemmilta, jonka avulla kuntaa vaaditaan järjestämään terve oppimisympäristö koko alakoulun lapsille.

– Meillä ei ole tarkoitus kiukutella turhan takia tai osoittaa mieltä, vaan nyt on todella vakava asia. Tässä on kysymyksessä lasten terveys pitkällä aikavälillä. Lähes 300 lasta on tuolla tiloissa. Jokainen voi miettiä, että mihin tällaiset terveysongelmat voivat johtaa pidemmällä aikavälillä. Pitää miettiä näiden lasten tulevaisuutta, Anttila kertoo.

Mustasaaren keskuskoulun vanhempainyhdistys suunnitteli lakkoa jo aiemmin, mutta se peruttiin.

"Sisäilmaongelmat pyritään ratkaisemaan, mutta siinä voi kestää"

Mustasaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja Lars Gästgivars ei ollut ennen haastattelua kuullut maanantaille suunnitellusta koululakosta. Gästgivarsin mukaan koulun sisäilmaongelmat pyritään ratkaisemaan, mutta siinä voi kestää.

–Täytyy katsoa, että millä tavalla me saamme tämän asian hoidettua. Ei Mustasaaren lapsia tarvitse lähettää mihinkään homekouluun. Me varmasti tullaan tekemään kaikkemme, että saadaan puhdas koulu, mutta ei kaikkea voi tehdä yhtä aikaa. Nämä asiat ovat sellaisia, että saattaa kestää jonkun aikaa, Gästgivars toteaa.

Gästgivars ei ole vielä nähnyt päätösesitystä.

Artikkelia päivitetty 29.11.2017 klo 15:32. Lisätty Maija Anttilan ja Lars Gästgivarsin kommentit.