Pikkukunnan ja Mehiläisen "keksintö" mahdollistaa yksityisten lääkäripalvelujen käytön verovaroin koko maassa

Mehiläinen keksi keinon, kuinka oululaiset saadaan verovaroin yksityisten lääkäripalveluiden asiakkaiksi. Ministeriö selvittää järjestelyn laillisuutta.

terveydenhuoltolaitokset
Lääkäri
Oululaisille avautuu mahdollisuus päästä verovaroin yksityislääkärien hoitoon.Lehtikuva

Oulun lääkärikeskus Mehiläiseen avataan joulukuussa Siikalatvan kunnan terveysasema. Etäpisteenä toimiva asema on julkinen terveyskeskus, sillä sen perustaja on Siikalatvan kunta. Asian nosti esille Helsingin Sanomat. (siirryt toiseen palveluun)

Valtiovarainministeriö selvittää, onko Siikalatvan kunnan ja Mehiläisen Ouluun suunnittelema julkinen terveysasema lainmukainen.

Mehiläisen terveysasemista ja ulkoistuksista vastaava johtaja Lasse Männistö kertoo sähköpostitse, että Mehiläisen tavoitteena on saada terveyspisteen asiakkaaksi myös oululaisia. Kyse on pilotista, jolla varaudutaan mahdollisesti laajenevaan valinnanvapauteen.

– Näemme uudessa toimipisteessä kasvun mahdollisuuden, jos oululaiset haluavat saada julkista perusterveydenhuoltoa ilman jonona ja julkisen palvelun asiakasmaksun hinnalla, Männistö kirjoittaa.

Kyseessä on ensimmäinen julkinen terveysasema, joka toimii toisen kunnan maantieteellisellä alueella ja sijaitsee yksityisen lääkäriaseman tiloissa.

Ministeriön kunta- ja aluehallinto-osaston hallitusneuvos Alli Valli-Lintu kertoo, että selvitystyö terveysaseman laillisuudesta tehdään mahdollisimman pikaisesti. Ministeriöstä ei haluta kommentoida asiaa vielä enempää.

Siikalatvan ja Mehiläisen malli voi levitä koko maahan

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Leskinen kertoo, että käytäntö tulee laajenemaan, mikäli lakiin ei saada nopeasti muutosta.

Esimerkiksi Lumijoki on päättänyt ulkoistaa sosiaali- ja terveyspalvelunsa ensi vuoden alusta lähtien Terveystalolle. Näin myös se pystyisi halutessaan perustamaan etäpisteen Ouluun. Leskisen mukaan etäpisteiden perustaminen on nyt käytännössä mahdollista minne tahansa.

Hän kertoo, että perustaminen vaatii ulkoistamissopimuksen kunnan kanssa, mutta se käytännössä löytyy jo kaikilta isoilta yksityisiltä lääkärikeskuksilta.

– Kunnan, jonka palveluita järjestetään, ei tarvitse sijaita Pohjois-Pohjanmaalla, vaan se voi olla mikä tahansa kunta, joka avaa sivupisteensä Ouluun tai minne tahansa muualle Suomessa.

Meidän täytyy enemmän skarpata omien palveluiden tuottajana, mutta se on ollut säästöjen vuoksi vaikeaa.

Kirsti Ylitalo-Katajisto

Mehiläisen Oulussa sijaitseva etäpiste on myös muiden kuin Siikalatvan kunnan asukkaiden käytettävissä. Nykyisen valinnanvapauslain perusteella esimerkiksi oululainen voi valita Mehiläiseen sijoittuvan toimipisteen omaksi terveysasemakseen. Valinta on tehtävä vuodeksi kerrallaan.

Oulun asemalta tarjotaan lääkäri- ja hoitajapalveluiden lisäksi myös muun muassa neuvolapalvelut, suun terveydenhuolto ja mahdollisuuksien mukaan myös hyvin lyhyt vuodeosastohoito. Pitkät vuodeosastojaksot hoidetaan ostopalveluin Oulussa ja lähialueella.

Siikalatvan etäpiste tulee toimimaan Oulun Mehiläisen sisälle rakennettavalla Oma Lääkärisi -asemalla. Terveysasemalle rekrytoidaan uutta henkilökuntaa. Männistö kertoo, että mikäli asiakkaiden määrä kasvaa voimakkaasti, henkilöstön määrää pystytään lisäämään nopeasti.

Oulussa pelätään maksujen karkaavan

Oulun kaupungin hyvinvointijohtaja Kirsti Ylitalo-Katajisto kertoo Ouluun perustettavan terveysaseman tulleen täytenä yllätyksenä.

Kädessä on Terveystalon vuoronumero.
Myös Terveystalo voi perustaa etäpisteen Ouluun, kun se ottaa järjestettäväkseen Lumijoen sote-palvelut.Toni Pitkänen / Yle

– Keskustelua palvelujen siirtymisestä yksityiselle puolelle on käyty erikoissairaanhoidon osalta, mutta nyt tämä näyttää leviävän myös perusterveydenhuollon puolelle.

Oulussa ei ole vielä ehditty miettiä, mitä Mehiläisen ja Siikalatvan perustama terveyskeskus käytännössä tarkoittaisi. Myöskään sitä ei voida vielä arvioida, kuinka moni oululainen vaihtaa terveysasemansa Siikalatvan etäpisteeseen Mehiläiseen. Ylitalo-Katajisto on asiasta kuitenkin huolissaan.

Lääkärit kulkeva pääosin Oulusta, joten heitä voi olla helpompi saada, jos osan työpäivistä voi tehdä Oulun toimipisteessä.

Pauli Piilman

– Lasku yksityiseltä puolelta voi olla mitä tahansa, ja kaupungin on se maksettava. Tällä voi olla isoja taloudellisia vaikutuksia.

Vuonna 2014 voimaan tulleen valinnanvapauslain myötä liki 700 oululaista on vaihtanut terveysasemaansa muihin kuntiin. Näistä valtaosa on jakkukyläläisiä, jotka ovat siirtyneet Iin terveysasemalle. Myös Kempeleen ja Muhoksen terveysasemat ovat saaneet asiakkaita Oulusta.

Ylitalo-Katajisto toivoo valinnanvapauteen uusia pelisääntöjä, sillä myös muut yksityiset lääkäriasemat voivat seurata Mehiläisen esimerkkiä. Toisaalta se laittaa kaupungin kehittämään myös omia palvelujaan houkuttelevimmiksi, etteivät asiakkaat vaihtaisi terveysasemaansa.

– Meidän täytyy enemmän skarpata omien palveluiden tuottajana, mutta se on ollut säästöjen vuoksi vaikeaa.

Siikalatvalla ollaan tyytyväisiä Mehiläiseen

Mehiläinen on vastannut Siikalatvan kunnan sosiaali- ja terveyspalveluista tämän vuoden alusta lähtien.

Kunnan asukkaat ovat voineet jo tähän asti käyttää Oulussa sijaitsevan lääkärikeskuksen päivystysvastaanottoa Oysin yhteispäivystyksen sijaan

Sairaala Mehiläinen Helsingissä.
Satu Kaarnakangas / AOP

Siikalatvan kunnanjohtajan Pauli Piilman mukaan asukkaat ovat olleet erityisen tyytyväisiä nimenomaan Oulusta saataviin palveluihin ja siihen, ettei heidän tarvitse jonottaa ruuhkaisessa yhteispäivystyksessä.

Nyt avattava vastaanotto mahdollistaa Oulun Mehiläisen palveluiden käyttämisen myös päiväsaikaan.

– Esimerkiksi Rantsilan ja Mankilan suunnan asukkaille Oulu on luontaisempi asiointisuunta kuin Pulkkila, Piilma sanoo.

Piilma ei kuitenkaan usko, että Oulun palveluille syntyisi kunnasta suurta kysyntää. Hän arvioi asiakasmäärien pysyvän päivittäin korkeintaan joissakin kymmenissä. Piilman mukaan uusi palvelu ei vaadi kunnalta rahallista panostusta, mutta varmistaa heille paremmat mahdollisuudet saada lääkäreitä myös Siikalatvan alueelle.

Oulusta on Siikalatvan keskustaan Pulkkilaan tunnin ajomatka.

– Lääkärit kulkeva pääosin Oulusta, joten heitä voi olla helpompi saada, jos osan työpäivistä voi tehdä Oulun toimipisteessä, Piilma sanoo.

Siikalatvalla Mehiläiseen ollaan oltu tyytyväisiä. Sote-palvelujen ulkoistus tuo kunnalle vuosittain 1,6 miljoonan euron säästön.

Lue lisää:

Lapissa tehtiin historiaa: Kokonainen keskussairaala ulkoistetaan