Piratismista tulikin pelifirman onnenpotku – kiinalaiset ostivat luvatta ladatun mobiilipelin

Kiinassa on suurin mobiilipelien markkina. Suomalaisen pelifirman autopeli päätyi kiinalaiselle peliyhtiölle luvattoman lataamisen kautta.

pelit
SkidStorm-ajopeli.
SkidStorm on moninpelattava ajopeli, jossa retro ja nykyaikainen mobiilipelaaminen yhdistyvät.Immobile Games

Kajaanilainen pelifirma Immobile Games myi mobiilipelinsä SkidStormin (siirryt toiseen palveluun) (YouTube) kiinalaiselle Cheetah Mobilelle. Edellä olevassa lauseessa ei ole mitään kummallista, mutta siinä on, kuinka yksi Kiinan markkinoiden merkittävimmistä tekijöistä törmäsi peliin.

Kiinassa etenkin Android-kauppojen kenttä on hyvin hajanainen, sillä Google Play -kaupan toiminta, kuten koko Googlen, on estetty maassa. Merkittäviä Android-kauppapaikkoja on nelisensataa, merkittävän liikevaihdon omaavia noin 40. Varsinkin pienemmissä Android-kaupoissa piratismi on valloillaan, vaikka Kiinan hallitus sitä yrittää estää.

– Niille aika usein ladataan länsimaisia pelejä luvatta. Joku oli ladannut pelimme epävirallisen esiversion länsimaisesta kaupasta, muokannut sitä ja ladannut sen tietämättämme kiinalaiseen Android-kauppaan, kertoo Immobile Gamesin toimitusjohtaja Olli Lahtinen.

Luvatta ladattu peli oli saavuttanut suosiota, mikä puolestaan kiinnitti Cheetah Mobilen huomion. Niinpä yhtiö tarjosi yhteistyötä kajaanilaisfirmalle ja lopulta päätyi ostamaan koko pelin merkittävällä kauppasummalla, jota yhtiöt eivät julkista.

SkidStorm-ajopelin auto.
SkidStormin virallista julkaisua valmistellaan parhaillaan. Pelin epävirallista esiversiota on ladattu Google Play -kaupasta 1,7 miljoonaa kertaa.Immobile Games

Erikoisesta tapahtumaketjusta on myös toinen versio, jossa kiinalaiset olisivat ladanneet peliä erilaisilla keinoilla maansa ulkopuolisista Android-kaupoista ja sitä kautta se olisi päätynyt Cheetah Mobilen tietoisuuteen. Lahtisen mukaan kuitenkin peli nimenomaan päätyi piraattiversiona kiinalaiseen Android-kauppaan.

– Olipa tarina kumpi tahansa, firma on toiminut erinomaisen nohevasti, kun ottivat tilaisuudesta vaarin. Ei ihan normaali keissi missään suhteessa, sanoo suomalaisen pelialan kattojärjestön Neogames Finland ry:n (siirryt toiseen palveluun) johtaja Koopee Hiltunen.

Joka tapauksessa Immobile Gamesille kävi tuuri.

Rahakas villi itä

Kiina on rahallisesti suurin sekä nopeimmin kasvava pelimarkkina. Se on myös suurin markkina mobiilipeleille. Halukkaita käyttäjiä siis löytyisi, mutta samaan aikaan Kiina on myös hyvin haastava markkina-alue (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat) länsimaiselle yritykselle. Se on sekava ja pitää sisällään paljon erilaista sääntelyä.

– Se on villi itä. Peli kopioidaan länsimaisesta kauppapaikasta ja laitetaan jakeluun omana versiona. Tai sitten peli on luvallisesti jossain storeissa, mistä se napataan ja ladataan muihin kauppoihin. Täysin normaalia toimintaa Kiinan markkinoilla, toteaa Koopee Hiltunen.

– Kiinassa ei ole sellaista immateriaalioikeuksien kunnioitusta kuin meillä, Hiltunen jatkaa.

Kiinan hallitus on pyrkinyt hillitsemään piratismia muun muassa erilaisilla hyväksymismenettelyillä. Piraattikauppaa on kuitenkin edelleen, ja Hiltusen mukaan tuskin sitä koskaan onnistutaan karsimaan kokonaan pois.

– Immobile Gamesille kävi siis erittäin hyvä tuuri, Hiltunen toteaa.

Piratismista huolimatta sitä mukaa kun Kiinan markkinat kasvavat, sitä vaikeampi varsinkin mobiilipelipuolella on sanoa niille ei.

– Siellä operoiminen vaatii paikallisia, luotettavia yhteistyökumppaneita sekä kulttuurin ja bisneksen ymmärtämistä. Se on hyvin erilainen kuin meille tutut länsimaiset markkinat, jotka ovat johdonmukaiset, Hiltunen kertoo.

Kohti uusia tuotteita

Juuri myyty SkidStorm on parin vuoden kehityksen tulos, jonka epävirallista esiversiota on ladattu Google Play -kaupasta (siirryt toiseen palveluun) noin 1,7 miljoonaa kertaa. Kun virallinen versio saadaan ulos, latauskerrat todennäköisesti syöksyvät ylöspäin: Immobile Gamesin tiedotteessa Cheetah Mobilen Keith Huan kertoo, että yhtiöllä on kuukausittain 100 miljoonaa aktiivipelaajaa.

SkidStorm-ajopeli.
SkidStormia on kehitetty parisen vuotta.Immobile Games

Pelin virallisen julkaisun valmistelu on parhaillaan käynnissä Immobile Gamesin ja Cheetah Mobilen yhteistyönä.

– Teemme paljon yhteistyötä tällä hetkellä, jotta Cheetah Mobile saa tästä projektista kiinni. Tässä menee vielä jonkin aikaa, ja sen jälkeen lähdemme tekemään hyvillä resursseilla uusia tuotteita, kertoo toimitusjohtaja Olli Lahtinen.

Kajaanilaisfirma aikoo jatkossakin keskittyä tekemään mobiilipelejä, joissa keskeisessä osassa on moninpelaaminen, sosiaalisuus.