1. yle.fi
  2. Uutiset

Ikä ei pelasta 96-vuotiasta Auschwitzin kirjanpitäjää vankilalta

Tuomioistuimen mukaan neljän vuoden vankeuteen tuomittu Oskar Gröning on riittävän hyvässä kunnossa kärsiäkseen tuomionsa.

natsi-Saksa
Oskar Gröning
Oskar Gröning oikeudenkäynnin aikana heinäkuussa 2015.Christain Charisius / EPA

Toissa vuonna natsirikoksista tuomittu saksalainen Oskar Gröning joutuu istumaan neljän vuoden vankeustuomionsa huolimatta korkeasta iästään.

Tuomioistuin Cellessä Pohjois-Saksassa katsoo, että Gröning on riittävän hyvässä kunnossa joutuakseen vankilaan.

Auschwitzin keskitysleirin kirjanpitäjänä toiminut Gröning tuomittiin osallisuudesta 300 000 ihmisen murhaan touko–heinäkuussa 1944. Vaikka Gröning ei tiettävästi tappanut ketään, hän osallistui vapaaehtoisesti natsien murhakoneiston toimintaan, oikeus katsoi.

Gröning on kuitenkin asunut tuomiosta huolimatta kotona, sillä hän pyysi tuomion muuttamista ehdolliseksi. Tuomioistuin tyrmäsi vetoomuksen, koska vankeus ei sen mielestä loukkaa Gröningin perusoikeuksia. Vankilassa voidaan oikeuden mukaan ryhtyä riittäviin toimiin, joilla otetaan huomioon hänen korkea ikänsä.

Oikeudenkäynnissä Gröning myönsi moraalisen syyllisyytensä, mutta jätti rikosoikeudellisen vastuun oikeuden ratkaistavaksi.

Vältti nuorempana syytteet

1970-luvulle jatkuneissa natsirikosten tutkimuksissa Saksan viranomaiset jättivät Gröningin syyttämättä. Tapaus avattiin kuitenkin uudelleen, kun entisten natsien syyttämisperusteet muuttuivat vuonna 2011 Sobiborin keskitysleirin vartijan John Demjanjukin tuomion myötä.

Oikeus ei tuominnut Demjanjukia hänen itse tekemiensä rikosten perusteella, vaan sillä perusteella, että hän oli kuolemanleirillä työskennellessään osa natsien murhakoneistoa.

Oikeuden tulkinta käynnisti uudeleen tutkimuksia useita entisiä natseja vastaan.

Oikeudenkäynnit yli 70 vuotta sitten tehdyistä natsirikoksista lähestyvät kuitenkin vääjäämättä loppuaan syytettyjen ikääntymisen ja kuoleman vuoksi.

Lue myös:

Auschwitzin kirjanpitäjä sai nelivuotisen vankeustuomion

Auschwitzin entinen juutalaisvanki ja natsivartija halasivat – suukko poskelle

"Auschwitzin kirjanpitäjä" pyysi oikeudessa anteeksi natsirikoksia

Oikeudenkäynti "Auschwitzin kirjanpitäjää" vastaan alkoi Saksassa

Saksa valmistautuu ehkä jopa viimeiseen SS-oikeudenkäyntiin – tuomiolla "Auschwitzin kirjanpitäjä"

Lähteet: AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi