1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joulutapahtumat

Joulumarkkinoista on kasvanut elämystapahtumia – Helsingin Senaatintorilla pääsee vaikka saunaan

Edessä on Helsingin joulukauden vilkkain myyjäis- ja tapahtumaviikonloppu, jonka valtti on omaleimaisuus ja aitous.

joulutapahtumat
Tuomaan markkinat
Torikorttelit

Mitä sinulle tulee mieleen sanasta joulumyyjäiset?

Ehkä se perinteinen, eli taatelikakkuja ja mokkapaloja sellofaanipakkauksissaan. Arpajaiset, joissa pääpalkintona on herkkukori tai risteilylahjakortti. Ja tietysti monta pöytää täynnä villasukkia ja muita käsitöitä. Buffetissa kahvia ja pullaa, tuotot 5B-luokan leirikouluun.

Hurmaavan kotikutoiset joulumyyjäiset täyttävät tänäkin viikonloppuna koulujen jumppasaleja ja kirkkojen aulatiloja, mutta kaupungissa on tarjolla laaja kattaus muitakin joulutapahtumia.

Tänä vuonna tapahtumia on joulun alla enemmän kuin koskaan.

– Helsingin joulu on menossa vahvasti omannäköiseensä suuntaan. Isojen tapahtumien lisäksi nykyään on yhä enemmän erikoistuneita ja paikallisyhteisöjen itse järjestämiä joulutapahtumia, tuottaja Anna Pakarinen Torikortteleista sanoo.

Aleksanterinkadun jouluvalot Helsingissä
Aleksanterinkadun jouluvalot Helsingissä.Antti Kolppo / Yle

Pakarinen järjestää kaupungin vanhinta ja suurinta ulkona pidettävää joulutoria, Senaatintorin Tuomaan Markkinoita. Viime vuonna Senaatintorilla vieraili Tuomaan Markkinoiden aikaan 350 000 kävijää.

– Tarkoituksena ei ole kopioida suoraan keski-eurooppalaista joulumarkkinameininkiä, vaan tehdä tapahtuma Helsingin omaan tyyliin. Ihmiset haluavat aitoa tunnelmaa ja elämyksiä, eivätkä mitään turisteille rakennettua kulissikylää, Pakarinen sanoo.

Kuinka aitoon kokemukseen ihmiset ovat valmiita? Kaupungin paraatipaikalla järjestettävillä markkinoilla pääsee nimittäin tänä vuonna myös puulämmitteiseen joulusaunaan.

Ostoksille löytöjen vai lokaation perässä?

Alkava viikonloppu on todennäköisesti vuoden vilkkain myyjäis- ja markkinaviikonloppu, niin paljon erilaisia tapahtumia on tarjolla.

Ostoksille ei suunnata pelkästään joulutunnelma mielessä, vaan myös hyvien taide- ja design-löytöjen toivossa.

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun opiskelijat myyvät omia töitään Mediakeskus Lumessa TOKYOn Joulumyyjäisissä sunnuntaihin asti. Kaapelitehtaalle suunnataan puolestaan Teollisuustaiteen liiton Ornanon Design Joulumyyjäisiin, joissa teoksiaan kauppaa yli 250 myyjää.

Jouluviikonloppu on sujunut hieman tavallista viikonloppua rauhallisemmin.
Henrietta Hassinen / Yle

Helsingin joulun kehittymistä seurannut Pakarinen sanoo, että jos taideostokset saavat väen liikkeelle, niin sen tekee myös myyjäisten erityinen lokaatio. Mielekäs tapahtumapaikka on yksi pääelementeistä.

Tänä viikonloppuna Uunisaaressa Kaivopuiston edustalla järjestetään Uunisaaren joulutori. Myöhemmin joulukuussa myyjäiset järjestetään ensimmäistä kertaa myös Lapinlahden entisen mielisairaalan alueella.

– Kun myyjäiset järjestetään Uunisaaren tai Lapinlahden kaltaisissa hienoissa ympäristöissä, sinne meneminen on jo itsessään retki.

Kiinnostava tapahtuma ei välttämättä vaadi järjestäjää

Pakarinen sanoo, että usein kiinnostavimmat joulutapahtumat syntyvät erilaisten paikallisyhteisöjen omasta aloitteesta ja kipinästä tehdä itse jotain yhdessä.

Hän mainitsee esimerkkinä Karhupuiston joulutorin. Kalliossa pidettävällä sympaattisella joulutorilla ei ole varsinaista järjestäjää. Jokainen vastaa omista tekemisistään ja korjaa omat jälkensä.

– Siellä on todella kiva tunnelma, mutta koko tapahtumaa ei olisi, elleivät lähialueen asukkaat ja yrittäjät olisi itse aktivoituneet.

Helsingissä tapahtuu nyt paljon. Perinteisten joulutapahtumien kylkeen syntyy paljon uutta.

– Helsingillä alkaa olla kaikki mahdollisuudet olla Euroopan kiinnostavin joulukaupunki. Jos ei suurin ja mahtavin, niin ainakin omannäköisin ja kiinnostavin, Pakarinen sanoo.

Katso Helsingin joulutapahtumien tiedot tästä. (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi