Hyppää sisältöön

Leväpatukkaa, lehmätöntä maitoa ja keinolihaa – Tulevaisuuden menu esillä Slushissa

Keinoliha on tavallista lihaa halvempaa kymmenen vuoden kuluessa, teknologiasijoittaja Seth Bannon arvioi.

Kuva: Johanna Aulén / Yle Uutisgrafiikka

Sirkkaleivät tekevät tuloaan suomalaisiin marketteihin, mutta miten maistuisi mikrolevästä valmistettu proteiinipatukka tai oikeista eläinsoluista laboratoriossa kasvatettu keinoliha?

Ihmisten ruokaympyrät rukataan uuteen uskoon lähivuosina, mikäli ruokateknologiayritysten visiot toteutuvat.

Helsingissä pidetyssä Slush-tapahtumassa esittäytyi tänä vuonna liuta kasvuyrityksiä ja sijoittajia, jotka pyrkivät haastamaan erityisesti nykyisen lihan- ja maidontuotannon.

Esimerkiksi kalifornialainen Perfect Day (siirryt toiseen palveluun) -kasvuyritys kehittää bioteknologiaa ja perinteistä käymisprosessia yhdistelemällä maitojuomaa, jonka markkinoidaan maistuvan "tavalliselta maidolta".

Yhtiö aikoo tuoda markkinoille myös juuston ja jugurtin. Perustaja Ryan Pandyan mukaan ideana on tehdä vegaanin elämästä nykyistä helpompaa ja herkullisempaa – koko firma on perustettu rakkaudesta juustokuorrutteisiin pizzoihin.

Samalla saataisiin hillityksi maidontuotannon aiheuttamaa ympäristökuormitusta. Yhtiö on lupaillut tuotteita markkinoille tämän vuoden loppuun mennessä.

Keinoliha lyö läpi ensi vuosikymmenellä

Maidontuotannon ohella Slushissa puhuttiin myös keinolihasta. Kalifornialainen sijoittaja ja vegaani Seth Bannon sanoo, että nykymeno ei yksinkertaisesti voi jatkua.

– Tapamme tuottaa ruokaa on rikki. Kehittyvissä maissa ihmisillä ei ole varaa riittäviin ravintoaineisiin, ja kotimaassani Yhdysvalloissa ihmiset sairastuvat, koska ruokaa on liikaa, Bannon sanoi Slushissa.

Bannon lisää, että lihantuotanto kiihdyttää ilmastonmuutosta ja aiheuttaa metsäkatoa. Hänen mukaansa suuria ihmisjoukkoja on kuitenkin turha yrittää vierottaa eläinproteiineista valistamalla.

– Ihmisten rakastamia tuotteita, kuten lihaa, maitoa ja juustoa, on alettava valmistaa kestävästi. Niiden pitää olla paremman makuisia, terveellisempiä ja halvempia kuin perinteisten eläinperäisten proteiinien, Bannon sanoo.

Bannon rahoittaa sijoitusyhtiönsä kautta amerikkalaista Memphis Meats -kasvuyritystä, joka kehittää eläinsoluista valmistettavaa kanan- ja naudanlihaa. Bannon kertoo Ylen haastattelussa, että tuotteet tulevat Yhdysvalloissa myyntiin 2–3 vuoden kuluessa.

Aluksi keinoliha on kallis luksustuote. Hänen mukaansa massamarkkinat syntyvät ensi vuosikymmenellä, kun keinolihan tuotantokustannusten ennustetaan laskevan perinteistä lihantuotantoa alemmaksi.

– Siitä voi kasvaa 1 000 miljardin euron bisnes, Bannon uskoo.

Summa vastaa nykyisen lihamarkkinan kokoa globaalisti.

Suomalaisten kannalta Memphis Meatsin tekee kiinnostavaksi myös se, että kasvuyritys sai merkittävän rahoituksen (siirryt toiseen palveluun) viime vuoden Slushista. Yritykseen ovat sijoittaneet myös Microsoftin Bill Gates ja Virgin-brändistä tunnettu miljardööri Richard Branson.

Mariliis Holm Kuva: Tiina Jutila / Yle

Proteiinipatukoita mikrolevistä

Maapallon väkiluku kasvaa vauhdilla ja vaurastuminen lisää lihan kulutusta erityisesti Aasiassa. Proteiinin kysynnän ennustetaan kasvavan nykytasosta 80 prosenttia vuoteen 2050 mennessä.

Slushissa vieraillut virolaistaustainen elintarviketieteilijä Mariliis Holm uskoo, että mikrolevät voisivat olla merkittävä ratkaisu ihmiskunnan proteiinin tarpeeseen.

– Mikrolevät ovat maailman tehokkaimpia organismeja, jotka kykenevät muuttamaan hiilidioksidia ja auringonvaloa syötäväksi proteiiniksi, sanoo kalifornialaisen Nonfoods-startupin perustaja ja tuotekehitysjohtaja Holm Ylen haastattelussa.

Holmin mukaan mikrolevissä on proteiinin lisäksi paljon hivenaineita, kalsiumia ja rautaa.  Yrityksen ensimmäinen tuote on levästä tehty proteiinipatukka, jonka voisi syödä vaikkapa lounaaksi.

Tuote tuli myyntiin Yhdysvalloissa kuluvan viikon tiistaina. Kaksi kappaletta 75 gramman patukoita maksaa 9 dollaria.

Holm kertoo, että hinta saadaan painettua alemmas, mikäli tuotteelle syntyy riittävästi kysyntää massatuotantoa varten. Raaka-aineena Nonfoods käyttää Kalifornian aavikolla keinoaltaissa auringonvalolla kasvatettuja mikroleviä.

Holmin mukaan patukka näyttää hieman saippuapalalta, minkä vuoksi maistaminen vaatii ensimmäisellä kerralla kuluttajalta rohkeutta.

– Toimitusjohtajamme on kuitenkin makuihin erikoistunut elintarviketieteilijä. Hän on tehnyt tuotteesta herkullisen, Holm vakuuttelee.

.
.