Eduskuntaryhmät puivat oikeustajua koettelevan sopeutumiseläkkeen muuttamista joulun alla

Puhemies Maria Lohela (sin.) laittoi virkamiehet selvittämään liian anteliaaksi arvosteltujen etujen karsimista.

sopeutumisraha
Maria Lohela.
Puhemies Maria Lohela (sin.)Vesa Moilanen / Lehtikuva

Eduskunnan puhemies Maria Lohela (sin.) tuo joulukuussa eduskuntaryhmien puheenjohtajien pohdittavaksi kohua herättäneet kansanedustajien sopeutumiseläkkeet.

Lohela kertoo, että virkamiehet ovat hänen pyynnöstään syksyn aikana selvittäneet, miten sopeutumiseläkejärjestelmää voitaisiin muuttaa.

Omaa näkemystään asiasta puhemies ei vielä halua kertoa. Hänen mukaansa eduskuntaryhmien on saatava ottaa asiaan myöhemmin yhdessä kantaa.

– En pidä järkevänä sitä, että tässä käydään kilpajuoksua, että kuka pystyisi ehdottamaan mitäkin yksityiskohtaa, vaan katsotaan se kokonaisuus. Se on aika monimutkainen juttu kuitenkin, Lohela sanoi Ylelle eduskunnassa.

Suurimman eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen (kesk.) haluaa hänkin odottaa Lohelan selvitystyön tuloksia. Ryhmien puheenjohtajat tapaavat asian tiimoilta "ennen joulua, itsenäisyyspäivän jälkeen".

– Se on todettava, että julkisuudessa on ollut tapauksia, jotka sotivat hyvin monen kansalaisen oikeuskäsitystä vastaan, Kaikkonen toteaa.

Pääomatulot eivät pienennä sopeutumiseläkettä

Yksi ratkaisua vaativista kysymyksistä on, voidaanko sopeutumiseläkkeen ehtoja muuttaa taannehtivasti.

Sopeutumiseläkkeeseen ovat oikeutettuja ennen vuotta 2011 aloittaneen kansanedustajat, jos he ovat toimineet edustajina vähintään seitsemän vuotta. Täyden eläkkeen taso neljä kautta istuneilla edustajilla on 60 prosenttia kansanedustajan palkkiosta eli noin 4 000 euroa.

Järjestelmää on arvosteltu kohtuuttoman avokätiseksi, koska sopeutumiseläkettä voi nauttia varsinaiseen eläkeikään asti, jos muuta työtä ei löydy. Ansiotulot pienentävät eläkettä, mutta tarveharkinnassa ei oteta huomioon pääomatuloja.

Joitakin sopeutumiseläkkeellä olevia entisiä kansanedustajia on epäilty etuuden säännöillä kikkailemisesta.

Iltalehti nosti maanantaina (siirryt toiseen palveluun) esiin entisen kokoomusedustajan Tuija Nurmen, joka lehden mukaan on nostanut sopeutumiseläkettä samaan aikaan, kun toimii lääkärinä.

Uudet kansanedustajat eivät nauti edusta

Vuonna 2011 järjestelmä muuttui, kun tuli voimaan kansanedustajan sopeutumisraha, joka korvasi sopeutumiseläkkeen. Sen piirissä ovat tuona vuonna tai sen jälkeen kansanedustajiksi tulleet.

Sopeutumisrahaa maksetaan 1–3 vuotta edustajantoimen keston mukaan. Summaan vaikuttavat sekä kansanedustajan ansio- että pääomatulot.