Hyppää sisältöön

Sipilä Norsunluurannikolla: "Kannatan Erasmus-opiskelijavaihdon laajentamista Afrikkaan"

Sipilä uskoo, että afrikkalaisten nuorten Euroopassa saama koulutus hyödyttäisi heidän kotimaitaan.

Kuva: Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia

EU:n ja Afrikan Unionin huippukokoukseen Norsunluurannikolla osallistuva pääminiseri Juha Sipilä kannattaa Afrikan Unionin maiden mukaanottamista EU:n Erasmus-ohjelmaan.

Erasmus-ohjelma on Euroopan Unionin vuonna 1987 perustama opiskelijavaihto-ohjelma, jonka kautta yli 9 miljoona nuorta EU-maista sekä Norjasta, Islannista, Liechtensteinista, Turkista ja Makedoniasta ovat kouluttautuneet toisessa ohjelman osallistujamaassa.

Kuva: Anne Sjöholm / Valtioneuvoston kanslia

Sipilä sanoi Ylen haastattelussa, että ottamalla Afrikan Unionin maat mukaan Erasmus-ohjelmaan, afrikkalaiset nuoret pääsisivät opiskelemaan Eurooppaan.

Heidän Euroopassa kartuttamansa osaamisensa hyödyttäisi lopulta myös heidän kotimaitansa nuorten palatessa kotiin, Sipilä sanoo.

Ohjelma tarjoaisi myös eurooppalaisille opiskelijoille mahdollisuuden vaihto-opiskeluun Afrikan Unionin maissa.

Huippukokoukseen nuorisodelegaattina osallistuva Tuomas Tikkanen pitää ajatusta Erasmus-ohjelman laajentamisesta Afrikkaan hyvänä ehdotuksena.

– Se mahdollistaa nuorille laillisia väyliä olla ja opiskella Euroopassa ja hankkia sellaisia taitoja, jotka hyödyttävät yhteiskuntia pitkällä tähtäimellä, Tikkanen uskoo.

Hän peräänkuuluttaa myös afrikkalaisten nuorisojärjestöjen toiminnan tukemista Erasmus-ohjelman kautta sekä eurooppalaisten ja afrikkalaisten nuorisojärjestöjen yhteistyötä.

Näin nuoret kokisivat Afrikan maissa olevansa vahvemmin osa yhteiskuntaa, mikä taas vähentäisi muuttoliikettä Eurooppaan.