Alkoholiveron korotukset jäävät odottamaan alkoholilain uudistusta

Valtiovarainvaliokunnan verojaosto viimeistelee perjantaina mietintöään hallituksen esittämistä alkoholiveron korotuksista. Eduskunnassa alkoholiveron korotukset ovat kytköksissä nykyistä vahvempien alkoholijuomien pääsyyn ruokakaupan hyllyille.

alkoholivero
Oluttuoppi
Jyrki Lyytikkä / Yle

Eduskunnassa on vielä ennen joulua odotettavissa tiukka äänestys siitä, sallitaanko nykyistä vahvempien alkoholijuomien myynti ruokakaupoissa. Hallitus on esittänyt kauppaan tulevien juomien alkoholirajan nostamista nykyisestä 4,7 prosentista 5,5 prosenttiin.

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat sopineet, että hallituspuolueiden edustajilla on vapaat kädet alkoholijuomien prosenttirajaa koskevassa äänestyksessä.

Äänestys joulukuun puolivälissä

Alkoholilain uudistusta käsittelevän sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistön arvioidaan vastustavan prosenttirajan korottamista. Valiokunnan on tarkoitus saada mietintönsä valmiiksi niin, että eduskunta voisi äänestää asiasta joulukuun puolivälissä.

Ennakkolaskelmien mukaan koko eduskunnassa prosenttirajan kannattajien ja vastustajien voimasuhteet ovat hyvin tasaiset. Kannastaan vielä epävarmojen uskotaan ratkaisevan äänestyksen lopputuloksen.

Aikataulut kytkeytyvät yhteen

Ruokakaupassa myytävien alkoholijuomien prosenttirajan nostosta mahdollisesti aiheutuvan alkoholin kulutuksen hillitsemiseksi hallitus on tuonut eduskunnalle myös esityksen alkoholiverotuksen kiristämisestä.

Erityisesti alkoholilain uudistuksen kannattajat ovat korostaneet, että prosenttirajan nostaminen ja alkoholiveron korotukset ovat kytköksissä toisiinsa.

Alkoholilain uudistuksen ja alkoholiveron korotusten eduskuntakäsittelyn aikataulut näyttävät nivoutuvan sopivasti yhteen.

Hallitus voi luopua veronkorotuksista

Ylen tietojen mukaan alkoholiveron korotusten sisällön kannalta ratkaiseva ensimmäinen käsittely aiotaan viedä läpi ennen alkoholilain uudistuksen käsittelyä. Veronkorotusten lopullinen hyväksyminen jäisi kuitenkin odottamaan äänestystä prosenttirajasta.

Jos prosenttirajan korotuksen vastustajat voittavat äänestyksen, niin hallitukselle jäisi vielä mahdollisuus vetää esitys veronkorotuksista pois eduskunnan käsittelystä.

Alkoholiveron korotuksista luopuminen jättäisi valtion ensi vuoden talousarvioon lähes sadan miljoonan euron aukon.