Ketunpyynti vei mukanaan rovaniemeläiskaksikon – kaudessa yli 70 kettua koirilla

Metsästystä harrastava rovaniemeläiskaksikko on löytänyt ketunpyynnistä haastavan harrastuksen. Koirilla pyytävän mieskaksikon saaliiksi jää useita kymmeniä kettuja ja supeja kaudessa.

metsästys
Juha-Petteri Juotasniemi ja Timo Väyrysen amerikankettukoira Hevi saaliiksi jääneen ketun luona.
Juha-Petteri Juotasniemi ja Timo Väyrysen amerikankettukoira Hevi saaliiksi jääneen ketun luona.Antti Mikkola / Yle
Timo Väyrynen laittaa amerikankettukoira Heville GPS-seurantapannan.
Timo Väyrynen laittaa amerikankettukoira Heville GPS-seurantapannan.Antti Mikkola / Yle

Rovaniemeläiset Juha-Petteri Juotasniemi ja Timo Väyrynen ovat armoitettuja metsästyksenharrastajia. He ovat erikoistuneet ennen kaikkea ketunpyyntiin, vaikka useampi haittailveskin on koirilla haettu metsästä.

Kettu on aktiivisimmallaan öisin, joten miesten pyyntipäivä alkaa kokemuksen opettamalla tavalla. Pyyntireissulle kannattaa lähteä varhain aamulla ennen auringonnousua. Tänä aamuna retki suuntautuu noin 30 kilometriä Rovaniemen itäpuolella olevalle metsäalueelle.

– Haetaan jäljet jo hämärissä jos mahdollista ja katsotaan niistä tuoreimpia jälkiä. Jos jälkiä on mahdottomasti, niistä perataan parhaat ja sitä mukaan lyödään koiria perään. Sitten katsotaan mitä sieltä lähtee ajolle, kertoo Timo Väyrynen aamuhämärän taittuessa päiväksi.

Aamun ajo tuotti toivotun tuloksen varsin nopeasti. Timo Väyrysen omistaman amerikankettukoira Halabalan Hevin ansiosta metsästä saatiin pois kookas uroskettu.

Suomenajokoira Jeri perkaamassa sekamelskasta tuoreimpia ketun jälkiä.
Suomenajokoira Jeri perkaamassa sekamelskasta tuoreimpia ketun jälkiä.Raimo Torikka / Yle

Ketunpyynnin haastavuus kiehtoo

Nopeasti lisääntyvät kettukannat halutaan pitää kurissa, mutta ennen kaikkea ketunpyynnin haasteellisuus kiehtoo miehiä. Juha-Petteri Juotasniemi katselee kännykästä kuinka hänen oma kymmenenvuotias ja kokenut suomenajokoira Jeri etenee metsässä päivän toisen ajon alkuvaiheessa.

– Kettu voidaan ampua ajosta, se voi mennä reikään ja ajokoira voi saada sen kiinni. Mahdollisuuksia on monia päivän aikana tapahtuvaksi. Varmaan pyynnissä se vaikeuskin kiehtoo esimerkiksi tuo passittaminen. Kettu käyttää paljon teitä ja ajo on nopeaa ja siirtyvää. Jokainen päivä on erilainen eikä ole helppoa hommaa, kuvailee ketunpyynnin kiemuroita Juha-Petteri Juotasniemi.

Jeri on myös kokenut ilveksen jäljestäjä. Juotasniemen koiralla on pyydetty 11 porovahinkoja aiheuttanutta ilvestä lähiseudun paliskuntien alueelta.

Juha-Petteri Juotasniemi kantaa saaliiksi jääneen ketun metsästä olkapäällään.
Juha-Petteri Juotasniemi kantaa saaliiksi jääneen ketun metsästä olkapäällään.Antti Mikkola / Yle

Koira on tärkeä ja tuo pyyntiin tehokkuutta

Koirat ovat miehille kaikki kaikessa. Kaksikolla on käytössä Suomen ajokoira, kolme amerikankettukoiraa sekä luolakoirana taskuraketin kokoinen saksanmetsästysterrieri. Päivän pyyntireissulla oli koirista mukana neljä.

– Koirien kanssa saa touhuta ja kun koirat pelaavat niin silloin on aina onnistunut päivä. Eihän sitä muuten tulisi pyydettyäkään jos ei koiraa olisi... tai koiria, heittää Timo Väyrynen.

– Minulla on aina ollut koiria tai isälläkin oli silloin kun olin pieni. Ne ovat olleet jänissukuisia, mutta tämä viimeisin on nyt kettusukuinen. Nyt kun tuo tutkateknologia on mennyt eteenpäin, niin se vähän helpottaa tätä ketunpyyntiä. Sen vuoksi nyt olen sitten vaihtanut kokonaan kettusukuisiin koiriin ja niillä pyydetään nyt, kertoo Juha-Petteri Juotasniemi puolestaan.

Juha-Petteri Juotasniemen saksanmetsästysterrieri Ippu pitää lujasti kiinni luolasta kaivetusta ja lopetetusta ketusta.
Juha-Petteri Juotasniemen saksanmetsästysterrieri Ippu pitää lujasti kiinni luolasta kaivetusta ja lopetetusta ketusta. Antti Mikkola / Yle

Tulosta on tahkottu myös aiempina vuosina

Parivaljakon ja koirien yhteistyö päivän toisessa haussa johti myös onnistumiseen. Suomenajokoira Jeri ajoi ketun luolaan ja josta pippurisen saksanmetsästysterrieri Ipun ansiosta kettu saatiin kaivettua ulos.

Yhtä tuloksellista on ollut koirien ja miesten metsästys viime vuosina.

– Viime vuosihan oli huippuvuosi. JP:n lisäksi pyynnissä oli muutama passimies. Kettuja saatiin kaiken kaikkiaan, ellen minä ihan väärin muista, yhteensä 72 ja supit päälle, laskeskelee Timo Väyrynen edellisvuoden saalismäärää.

Ketunpyytäjä Timo Väyrynen.
Ketunpyytäjä Timo Väyrynen.Antti Mikkola / Yle

Korjaus: Juttu julkaistiin vahingossa keskeneräisenä 29.11 klo 16:45 ja poistettiin myöhemmin. Juttu julkaistu uudelleen viimeisteltynä 30.11 klo 9:50.