Pyhtää irtisanoi mopotallin sopimuksen – yhdistyksen tilalle hoivayhtiö Attendo

Pyhtäälle perustettu nuorten mopotalli on kerännyt kehuja ympäri maata, sillä se on pitänyt nuoret poissa pahanteosta. Nyt kunta on päättänyt lopettaa yhteistyön mopotallia ylläpitävän yhdistyksen kanssa.

nuorisotoiminta
Poika ottaa bensaa mopon tankista.
Minna Heikura / Yle

Pyhtään kunta lopettaa yhteistyön Huutjärvellä toimivan mopotallin kanssa ja perustaa tilalle oman mopotallin. Uudeksi yhteistyökumppaniksi kunnalle on tarjoutunut hoivapalveluyhtiö Attendo Oy.

Pyhtään kunnan hyvinvointilautakunta päätti tiistaina, että Pyhtään kunta irtisanoo Kasvajat ry:n kanssa tehdyn mopotallitoiminnan taloudellista tukea koskevan sopimuksen. Sopimus päättyy vuodenvaihteessa.

Keskiviikkoaamuna hoivapalveluyhtiö Attendo Oyilmoitti kunnalle taloudellisesta tuestaan mopotallin kehittämiseksi. (siirryt toiseen palveluun)

Attendo Oy ja Pyhtään kunta haluavat kehittää mopotallia yhdessä kunnan nuorten kanssa kestävälle pohjalle.

Pyhtään kunnan mukaan niin virkamiehet kuin luottamushenkilöt ja työntekijätkin ovat vahvasti mopotallitoiminnan takana ja haluavat jatkaa sekä kehittää sen toimintaa.

– Kehittämistyössä Pyhtään kunnan nuorisotoimi ei voi tehdä yhteistyötä sellaisen toimijan kanssa, joka ei sitoudu täysimääräisesti kunnan nuorisotoiminnan periaatteisiin. Niihin kuuluu nuoren kasvusta ja hänen hyvinvoinnistaan huolehtiminen yksilöllisellä ikätasoa vastaavalla tavalla, kunnan tiedotteessa todetaan.

– Rajat ovat rakkautta ja luovat turvallisuutta. Yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus ovat nuorisotoimelle tärkeitä arvoja. Lisäksi Kasvajat ry:llä on vuokratilat, joissa on kuukauden irtisanomisaika ja kiinteistö on myynnissä koko ajan, tiedote jatkaa.

Yle kertoi keväällä, kuinka ilkivalta ja asukkaita häirinnyt mopolla rälläys loppuivat Pyhtään Huutjärvellä kokonaan mopotallin myötä. Toimintamallia kiiteltiin tuolloin ympäri maata, ja monet muutkin kunnat kiinnostuivat samantyyppisen toiminnan järjestämisestä.

Yksi aktiivisimmista nuorista sai myös kutsun itsenäisyyspäivän Linnan juhliin.

"Yhteistyö ollut haasteellista"

Mopotallia on ylläpitänyt Kasvajat ry. Pyhtään kunnan mukaan yhteistyö yhdistyksen kanssa on ollut varsin haasteellista. Pyhtään mielestä yhdistys on pyrkinyt luomaan kuntaan sellaisia nuorisotoiminnan malleja, jotka eivät ota huomioon jo pelkästään lainsäädännöstä tulevia velvollisuuksia, vastuita ja luottamuksellisuuden näkökulmia.

– Nämä sitovat vahvasti kuntaa ja sen arvokasta nuorisotyötä tekeviä virkahenkilöitä, Pyhtään kunta toteaa tiedotteessaan.

Pyhtään kunnan nuorisotoimi haluaa turvata mopotallin toiminnan ja kehittää sen toimintaa kestäväksi toimintatavaksi myös tulevaisuuden mopoharrastajille yhdessä kunnan nuorten kanssa.

Kunta haluaa, että mopotallilla pyöriviä nuoria jatkossa valvotaan ja ohjataan paremmin. Pyhtään nuorisotoimen tietoon on tullut, että mopotallilla käytetään muun muassa nuuskaa. Lisäksi energiajuomien käyttöön ei Pyhtään nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivasen mukaan ole puututtu, vaikka muissa kunnan nuorisotiloissa energiajuomien juominen on kielletty.

Kunnan mopotallin vetäjäksi ryhtyisi ensi vuonna kunnan nuoriso-ohjaaja. Lisäksi pajalle palkattaisiin kaksi pitkäaikaistyötöntä aikuista, joilla on kokemusta mopojen rassaamisesta.

Yhdistys kiistää syytökset

Kasvajat ry:n Katja Lemberg kieltää syytökset muun muassa siitä, että nuuskaa olisi mopotallilla välitetty alaikäiselle. Hän luonnehtii syytöksiä huhuiksi. Lembergin mukaan nuorten kanssa on sovittu, että alkoholijuomia tai tupakkatuotteita tallin tontille ei tuoda.

Lembergin mukaan talolla on aina vähintään yksi aikuinen. Mopotallin vastuuaikuisiksi on nimetty virallisesti kolme henkilöä, mutta talolla on muitakin vapaaehtoisia.