1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Euroopan unioni

Vuoden viimeinen Haloo Eurooppa -ohjelma arvioi kuluneen vuoden osoittaneen, että EU:lla on nyt identiteettikriisi

EU:n tätä vuotta ovat leimanneet useat vaalit isoissa jäsenmaissa, Katalonian tapahtumat ja pakolaiskriisin jälkipyykki.

Kuva: Yle

Euroopan Unioni on laukannut hätäpäissään kriisistä toiseen jo yli vuosikymmenen. Kulunut vuosi ei ole ollut sen helpompi, vaikka talouskäyrät näyttävät vihdoin hyvää ja suurten jäsenmaiden pelottavista vaaleistakin selvittiin kuivin jaloin.

– Saksan vaalitulos ei sittenkään ollut aivan niin suuri yllätys kuin on sanottu. Saksaa vaivaa sama ongelma kuin muutan Eurooppaa – identiteettikriisi, ajatushautomo Bruegelin johtaja Guntram Wolff sanoo.

Katalonian itsenäisyyskansanäänestys ja sitä seuranneet tapahtumat ovat yllättäneet unionin päättäjät housut kintuissa. Kun virallisesti ei voi tehdä mitään, ainoa mahdollisuus on antaa varoituksia kuten komissio on tehnyt Puolalle ja Unkarille EU:n oikeudellisten sopimusten rikkomisesta.

Slovakian unkarilaisvähemmistön europarlamentaarikko Pál Csáky EPP-ryhmästä onkin varma siitä, mitä EU:sta puuttuu.

– Meiltä puuttuu johtajuus, hän sanoo.

Vuoden viimeisessä keskustelussa Brysselistä europarlamentaarikot ja asiantuntijat arvioivat kuluneen vuoden tapahtumia ja ensi vuoden haasteita. Katso koko keskustelu A-studiossa tänään klo 21.05 TV1:ssä.