Poliisi: Soita liikenneonnettomuudesta hätäkeskukseen

Poliisi ja hätäkeskuslaitos kannustavat ihmisiä soittamaan liikenneonnettomuuksista hätänumeroon, jos onnettomuudesta seuraa vaaratilanne tai haittaa muille tienkäyttäjille.

onnettomuudet
Rekka ojassa Äkäsjokisuussa.
ArkistokuvaKimmo Kaajamaa

Hätäkeskuslaitoksen mukaan liikenneonnettomuuksista tulisi ilmoittaa nykyistä aktiivisemmin. Liian usein ihmiset ajavat vain onnettomuusspaikan ohi ilman, että varmistutaan siitä, että tieto on mennyt pelastusviranomaisille.

Lapissakin sattuu usein sellaisia liikenneonnettomuuksia, jotka aiheuttavat haittaa tai vaaraa muille tienkäyttäjille ja joista ei ilmoiteta viranomaisille. Silloin niistä ei voida myöskään varoittaa muita tienkäyttäjiä.

Esimerkiksi valtatiellä 21 Kilpisjärveltä etelään kaikki ulkomaalaisten rekkojen aiheuttamat liikennekatkokset eivät tule koskaan viranomaisten tietoon, vaikka ne kestäisivät tuntikaupalla.

Soita 112:een, jos tie on poikki tai vaara uhkaa

Aktiivisempaa otetta autoilijoilta kaipaa myös vanhempi konstaapeli Olavi Airaksinen, joka on seurannut Muonion-Enontekiön suunnan liikennettä parisenkymmentä vuotta.

– Tienkäyttäjät aivan liian vähän ilmoittavat tällaisista tilanteista. Niistä pitäisi tulla ilmoitus 112:een, että saadaan hommat rullaamaan. Ei se haittaa, vaikka siitä onnettomuudesta useampi soittaa. Mistä sitä tietää, onko sinne soitettu vielä ollenkaan.

– Tässä oltiin Muotkatakassa kuukausi sitten tilanteessa, jossa tilanne oli päällä useita tunteja mutta kukaan ei ollut vielä soittanut Häkeen. Ja sitten kun ne onnettomuudet eivät tilastoidu minnekään, niin niitä ei voida ottaa huomioon päätöksiä tehtäessä.

Hätäkeskuslaitoksen mukaan onnettomuudesta pitää soittaa hätänumeroon 112 aina, kun onnettomuus aiheuttaa vaaratilanteen muille tienkäyttäjille. Vähemmän vaarallisista tilanteista voi ilmoittaa tienkäyttäjän linjalle numeroon 0200 2100.