Viipurilaisravintolan keittokirja palasi Viipuriin – Arvo Tuominen teki dokumenttielokuvan Viipurin suomalaisajan suosikkiravintolasta Espilästä

Elokuvassa kerrotaan Viipurista, vanhasta suomalaisravintolasta ja sen paikalle rakennetusta uudesta ravintolasta.

Kotimaa
Viipuri, Esplanaadi-paviljonki eli Espilä. Puinen ravintolarakennus, kuvattu Torkkelinpuistosta 1908 - 1909.
Etelä-Karjalan museo

Espilä oli tunnettu ravintola suomalaisessa Viipurissa. Se sijaitsi aivan kaupungin keskustassa Torkkelin puistossa ja muistutti kevyeltä ulkomuodollaan Helsingin Esplanadin puiston Kappeli-ravintolaa.

Talvisodassa tuhoutuneesta Espilästä ja Viipurista on nyt tehty dokumenttielokuva. Tekijä on Venäjää käsittelevistä dokumenteistaan tunnettu Arvo Tuominen.

Idea dokumenttielokuvaan tuli Jukka Kilveltä, jonka anoppi Else Seppä kasvoi Espilää aikoinaan pitäneessä Toropaisen perheessä Viipurissa.

Anopin ruoka herätti mielenkiinnon

Kilven mielenkiinnon Viipuriin ja Espilään herätti eläväinen karjalainen ruokakulttuuri.

– Anopin tarjoilu on aina ollut niin ylenpalttista, että olen ihmetellyt mistä tämä perinne oikein juontaa, Jukka Kilpi kertoo.

– Vuosien mittaan kuulin siten paljon tarinoita Viipurista ja Espilästä ja mielenkiinto heräsi, Kilpil kertoo.

Toisen sysäyksen elokuvan tekoon antoi se, että Viipuriin avattiin runsas vuosi sitten Espilää jäljittelevä ravintola. Ravintola on samalla paikalla kuin vanha Espilä, se on ulkonäöltään samanlainen ja myös nimi on sama.

Viipuri, Esplanaadi-paviljonki eli Espilä. Puinen ravintolarakennus, kuvattu Torkkelinpuistosta 1908 - 1909.
Espilä
Viipurin Espilä-ravintolarakennus Torkkelinpuistossa vuonna 1908 (Kuva: Etelä-Karjalan museo) ja 2016 (Kuva: Kalle Schönberg).

– Kuulin, että Viipuriin on avattu uusi Espilä ja ehdotin anopille, että lähdetään uuteen Espilään vappulounaalle, Jukka Kilpi kertoo.

92-vuotias anoppi Else Seppä innostui heti. "Kylhän mie Viipuriin lähen", anoppi sanoi Jukka Kilven mukaan.

Keittokirja palasi Viipuriin

Dokumenttielokuvassa on sykähdyttävä hetki, kun vanhan suomalaisen Espilän pitäjien jälkeläiset saapuvat syömään vappulounasta uuteen Espilään.

Suomalaiset vieraat ottaa vastaan uuden Espilän yrittäjäpariskunta Larisa ja Konstantin Fomitsev.

Jukka Kilven mielestä Fomitsevit muistuttavat aikoinaan suomalaista Espilää pitänyttä Toropaisen pariskuntaa.

– Fomitsevien pariskunnan tarina on yrittäjien tarina niin kuin oli myös Anna ja Pekka Toropaisen tarina silloin, kun he pyörittivät suomalaista ravintola Espilää.

Vanhasta Espilästä myös palautuu jotain uuteen Espilään. Else Seppä lahjoittaa vanhassa Espilässä palvelleen keittokirjan venäläiselle yrittäjäpariskunnalle

– Se on venäläinen keittokirja, jota suomalaisen Espilän venäläiset kokit aikoinaan käyttivät, Jukka Kilpi kertoo.

Viipurissa ristiriitaisia voimia

Arvo Tuomisen dokumenttielokuva ei käsittele pelkästään Espilää vaan myös Viipurin menneisyyttä ja nykypäivää.

Arvo Tuominen
Arvo TuominenKalle Schönberg/Yle

Tuominen näkee Viipurin kehityksessä valopilkkuja, vaikka kaupunki onkin pitkään junnannut paikallaan.

– Siellä on ristiriitaisia voimia. Toisaalta on vanhat vallanpitäjät, jotka pitävät kynsin hampain kiinni valta-asemistaan. Toisaalta muutokseen on myös painetta.

Tuomisen mukaan muutospaineita tulee esimerkiksi läänin tasolta eli Leningradin oblastin johdosta. Toisaalta myös uusi polvi Viipurissa pyrkii muuttamaan luutunutta tilannetta.

– Viipurissa on nuorta aktiivista väkeä, jotka haluaisivat kaupungista paremman, koska kaikki ymmärtävät, että Viipurilla on mahdollisuus olla jotain muuta kuin se tänä päivänä on, Tuominen sanoo.