1. yle.fi
  2. Uutiset

Prinssi Williamin päivä huipentuu presidenttiparin tarjoamaan päivälliseen Mäntyniemessä

Huomenna prinssi vierailee teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa, helsinkiläisessä koulussa sekä joulumarkkinoilla.

Prinssi William
Prinssi William
AOP

Prinssi Williamin Suomen-vierailun ensimmäinen päivä on huipentumassa Mäntyniemessä. Presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tarjoavat prinssille ja tämän seurueelle päivällisen.

Rouva Jenni Haukio otti vieraita vastaan väljässä sinisessä iltapuvussa, jota koristivat valkoiset lumihiutaleita muistuttavat kuviot.

Prinssi William poseeraa Sauli Niinistön ja Jenni Haukion kanssa.
Martti Kainulainen / Lehtikuva

Prinssi William vierailee Suomessa ensimmäistä kertaa. Vierailu käynnistyi Niinistön tapaamisella Presidentinlinnassa iltapäivällä.

Presidentinlinna Prinssi Williamin vierailu
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Prinssi William ja presidentti Sauli Niinistö presidentinlinnan edustalla.
Presidentti Sauli Niinistö vastaanotti prinssi Williamin presidentinlinnan edustalla keskiviikkona.Tiina Jutila / Yle

Prinssillä oli mukanaan kirjetervehdys Englannin kuningatar Elisabet II:lta. Siinä kuningatar onnitteli Suomea 100-vuotisen itsenäisyyden johdosta.

– Herra presidentti, prinssi Philip ja minä lähetämme lämpimimmät terveisemme teille ja Suomen kansalle 100-vuotisjuhlallisuuksienne yhteydessä, kuningatar kirjoittaa kirjeessä, joka on julkaistu kokonaisuudessaan tasavallan presidentin kotisivulla (siirryt toiseen palveluun).

– Meillä on hienoja muistoja valtiovierailustamme Suomeen vuonna 1976, jolloin koimme lämmintä vieraanvaraisuutta Helsingissä, Turussa ja Jyväskylässä.

'

Englannin kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip virallisella vierailulla Suomessa.
Englannin kuningatar Elisabet II ja prinssi Philip virallisella vierailulla Suomessa. Käynti Haukanmaan metsätyökeskuksessa, Elisabet II seurueineen kävelemässä metsässä, Elisabetilla kypärä kädessä. (1976)Kalle Kultala

– Vuonna 1976 puhuin siitä, kuinka me Britanniassa olimme pitkään yhdistäneet Suomen ystävällisyyteen. Mielikuvamme on yhtä voimakas 41 vuotta myöhemmin.

– Neljän viime vuosikymmenen aikana kaksi kansakuntaamme ovat työskennelleet yhdessä monin tavoin – turvallisuuskysymyksissä, kaupankäynnissä, ihmisten välisessä kanssakäymisessä – ja aina ystävyyden hengessä. Epäilemättä jatkamme suhteemme rakentamista tulevina vuosina.

Kirjeen allekirjoituksena on: "Hyvä ystäväsi Elisabet"

.

Niinistö ja Prinssi William
Jussi Nukari / Lehtikuva

Kommentoi veljensä hääuutista

Presidentinlinnasta prinssi William siirtyi Salmisaaren jäähalliin, jossa hän tutustui Iceheartsin toimintaan. Sen tavoitteena on ennaltaehkäistä lasten syrjäytymistä joukkueurheilun kautta.

Prinssi William näyttää peukkua.
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Prinssi William tervehtii lapsia
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Jäähallissa William kommentoi veljensä Harryn kihlajaisuutista BBC:lle ja Yle Uutisille. Prinssi Harry ja näyttelijä Meghan Markle menevät naimisiin toukokuussa.

– Olemme hyvin innoissamme ja ilahtuneita heidän puolestaan. Toivotamme heille onnea tänä jännittävänä aikana, prinssi William sanoi.

– Henkilökohtaisesti toivon tämän tarkoittavan, että hän pysyy poissa jääkaapiltani ja lopettaa ruokani pummaamisen. Hän on tehnyt sitä viime vuodet!

Huomenna torstaina prinssi William vierailee teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushissa, helsinkiläisessä koulussa sekä Mantan markkinoihin Esplanadin puistossa.

Lue myös:

Prinssi William toi presidentti Sauli Niinistölle kirjeen kuningattarelta – "Viesti hyvälle ystävälle"

Näissä paikoissa voit nähdä prinssi Williamin Helsingissä

Suomeen saapuva prinssi William on Britannian monarkian toivo – Vastentahtoinen kuninkaallinen ryhtyi mielenterveystyön tukijaksi

Lue seuraavaksi