Marraskuussa satanut tavallista enemmän – ennätys ei silti rikkoudu

Hyvin sateista lokakuuta seurasi kostean harmaa marraskuu ja poutapäivät ovat olleet harvassa.

Sateinen sää
Iso lätäkkö johon heijastuu jalankulkijoita
Eveliina Matikainen / Yle

Marraskuun sademäärät ovat Ilmatieteen laitoksen mukaan olleet maan etelä-, itä- ja pohjoisosassa tavanomaista runsaampia.

– Suurin poikkeama näyttäisi olevan Kymenlaaksossa Kouvolan Anjalassa, jossa oli satanut keskiviikkoaamuun mennessä 123 millimetriä, kun keskimääräinen marraskuun sademäärä on noin 60 millimetriä, kertoo meteorologi Hannu Valta.

Sinä aikana kun sademääriä on mitattu, on Anjalassa ollut sateisempaa ainoastaan parikymmentä vuotta sitten, marraskuussa 1996. Samana vuonna mitattiin Suomen kaikkien aikojen marraskuun sade-ennätys. Tammisaaren Tenholassa satoi tuolloin 227 millimetriä kuukauden aikana.

Poutapäivät harvassa

Lätäköt ovat roiskuneet myös Uudellamaalla, viimeksi esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä oli poutapäivä maanantaina 13. marraskuuta.

Ilmatieteen laitoksen mukaan nyt elettävä marraskuu on Helsinki-Vantaalla ja Kaisaniemessä kymmenenneksi sateisin 60 vuoden mittausjaksolla.

– Näillä mittausasemilla vettä on tullut marraskuun kolmanneksi viimeiseen päivään mennessä sadan millimetrin molemmin puolin. Sateiden huippumarraskuuna, vuonna 1996, vettä tuli esimerkiksi Helsinki-Vantaalla tuplaten eli 212 millimetriä, Valta selvittää.

Läntisessä Suomessa sademäärät ovat Vallan mukaan olleet lähellä tavanomaisia. Esimerkiksi Pohjanmaalla on satanut jopa hiukan tavanomaista vähemmän.

Lapissa puolestaan on satanut tässä marraskuussa vain hieman normaalia enemmän, taivaalta on tullut niin vettä, räntää kuin luntakin.

– Esimerkiksi Rovaniemellä on satanut 75 millimetriä, kun keskimääräinen sademäärä siellä on tässä kuussa noin 50 millimetriä, Valta sanoo.

Tulevat viikot eivät lupaa parempaa

Lähiviikkojen aikana tarvitaan edelleen ainakin maan eteläosissa vettä pitävää varustusta, koska sää näyttää jatkuvan koko maassa tavanomaista sateisimpana.

– Se, miksi vesi jää nyt lainehtimaan ja lillumaan maan pinnalle, johtuu marraskuuta edeltävästä lähes ennätyssateisesta lokakuusta. Viime kuussa esimerkiksi Espoon Nuuksiossa jäätiin vain pari millimetriä kaikkien aikojen lokakuun sade-ennätyksestä ja vettä tuli yli 200 millimetriä, Valta sanoo.