1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomalaiset stand up -koomikot

No niin – koomikko Ismo Leikola paljastaa mikä on suomen turhin sana

Koomikko Ismo Leikola osaa leikkiä oman etunimensä kirjaimilla ja tietää mikä suomenkielinen sana joutaisi poistaa kokonaan käytöstä.

Suomalaiset stand up -koomikot
Yle Uutiset Keski-Suomi: Koomikko Ismo Leikola onnittelee hellyttävästi satavuotiasta Suomi-neitoa
Yle Uutiset Keski-Suomi: Koomikko Ismo Leikola onnittelee hellyttävästi satavuotiasta Suomi-neitoa

Liki kaksi vuotta Los Angelesissa asunut Ismo Leikola kiertää lähes jouluun saakka ympäri Suomea. Useissa kaupungeissa Ismon ”No niin” –show (siirryt toiseen palveluun) on loppuunmyyty. Kiertueen nimi pohjautuu Ismon havaintoon siitä, että no niin on suomen kielen tärkein ilmaisu. Sen hän todistaa lavalla monin esimerkein.

Suomen kielen toiseksi tärkeintä ilmaisua Ismo ei ole ehtinyt miettiä.

– Vitsi, minä käytin niin paljon aikaa tuohon tärkeimpään, että toiseksi tärkeimmälle ei jäänyt aikaa. Se on joko vai niin tai no höh. Kunhan siinä on noh tai niin, niin niillä pärjää aika pitkälle. Oikeastaan melkein vielä parempi on niin no eli no niin vastakohta. Sehän tarkoittaa että ai jaha, nii no, no joo_… _No höh kuvaa tietysti lievää pettymystä, velmuilee Leikola.

Ismo Leikola lavalla No niin -kiertueella marraskuussa 2017.
Ei jää epäselväksi kuka on lavalla.Rikhard Murto

I-kirjain hoikentaa supersankaria

Maailman hauskimmaksi henkilöksi Amerikassa vuonna 2014 kruunattu koomikko Leikola leikkii mielellään sanoilla. Suomen kiertueella esiintymislavan yläpuolella lukee ”No niin” ja lavalla Ismon takana tönöttävät melkein ihmisen kokoiset styroxkirjaimet I S M O.

Logona I ei oikein toimi, kun se on vaan viiva.

Ismo Leikola

– Ne on niin isoja kirjaimia, että niillä voisi olla sielutkin. I-kirjainta olen monesti hajoillut, sillä se on alkukirjaimena aika suoraviivainen. Esimerkiksi logona I ei oikein toimi, kun se on vaan viiva. Olen tykännyt enemmän S:stä, M:stä ja O:sta, mutta kyllä I:kin on hyvä, vaikka sekoittuu välillä pikku ällään.

Supermiehen asun rinnassa komeilee S-kirjain ja hassusti S komeilee myös sen suomennoksen eli Teräsmiehen rinnassa.

– Teräsmiehellä pitäisi tietysti olla T, mutta siihen ei saatu lupaa. Jos olisin supersankari ja rinnassa olisi vain I-kirjain, niin se näyttäisi yhdeltä pystyraidalta ja näyttäisin hoikemmalta. Ehkä minun pitäisi laittaa S, M, O tai kaikki. Onneksi nimi on sen verran lyhyt, että sen pystyy tunkemaan kokonaan melkein mihin vaan.

Oman etunimensä lempikirjaimeksi Ismo nostaa O-kirjaimen, koska siitä voi mennä läpi ja siitä voi laittaa asioita.

Ismo tallentaa komiikkaideoitaan kierrevihkoihin.
Ismo tallentaa komiikkaideoitaan kierrevihkoihin.Jani Avelin

Ismo välttänyt Trumpin twiitit

Vaikka Ismo on asunut jo pari vuotta Amerikassa, hän ei ole joutunut Yhdysvaltain presidentin, Donald Trumpin, twiittihampaisiin.

– Täytyy pitää samaa linjaa, etten joudukaan. Se olisi pelottavaa. Onhan se, herranen aika, outoa, että voi joutua presidentin twiittihampaisiin. On mystistä, että Twitteristä on tullut valtioiden välisen kommunikoinnin väline. Ennen se oli punainen puhelin, nyt se on sininen lintu.

Tutut ovat siellä ihan romuna kaikesta politiikasta.

Ismo Leikola

Leikola tunnustaa, että hän jää välillä tietoisesti uutispimentoon eikä jaksa yhtään seurata mitä ympärillä tapahtuu. Mediakähinä jopa välillä pelottaa.

– Monet tutut ovat siellä ihan romuna kaikesta politiikasta ja silti he paasaavat siitä koko ajan. Itse en ole siihen lähtenyt ollenkaan.

Musiikki on vahvasti mukana Ismo Leikolan keikoilla.
Musiikki on vahvasti mukana Ismo Leikolan keikoilla.

Kova kilpailu USA:ssa kehittää koomikkoa

Ismo Leikola tunnustaa, että voitto arvostetun amerikkalaisen komediaklubin Laugh Factoryn “Funniest Person in the World” –kilpailussa vuonna 2014 käänsi kokonaan uuden lehden hänen elämässään, kun Amerikka avautui.

– Totta kai olin realisti, vaikka siellä tuli pieni hype. Silti piti aloittaa ruohonjuuritasolta, tehdä hirveästi keikkoja ja kerryttää mainetta stand up –skenen sisällä.

Ismon ahkera työ on kantanut hedelmää ja nyt satelee runsaasti työtarjouksia klubeilta ja keikoilta. Suomen kiertueen jälkeen Ismo palaa Amerikkaan ja tekee laajan kiertueen pitkin maata.

Koen kehittyneeni Amerikassa koomikkona.

Ismo Leikola

– Kaikenlaista muutakin on vireillä. Siitä olen tosi iloinen, että koen kehittyneeni Amerikassa koomikkona. Siellä ollaan samoilla keikoilla kuitenkin tosi kovien tekijöiden kanssa. Kyllä siinä kehittyy ja kasvaa. Ja uutta materiaalia on syntynyt hyvin. Tämänkin Suomen kiertueen koko illan shown materiaali on ihan uutta.

Ismo Leikola on asunut Los Angelesissa kohta kaksi vuotta.
Ismo Leikola on asunut Los Angelesissa kohta kaksi vuotta.

No niin – se turhin sana!

Nyt kun on arvioitu Ismon nimikirjainten merkitys ja listattu Suomen tärkein ja toiseksi tärkein ilmaisu, on aika selvittää minkä sanan Ismo poistaisi Nykysuomen sanakirjasta. Vastaus tulee sen kummemmin miettimättä: uusi muoti-ilmaisu jäätävä on todella turha.

Jäätävä on ihan peestä.

Ismo Leikola

– On tosi ärsyttävää, kun joku sanoo, että olipa jäätävä keikka. Pitää itse käydä googlaamassa, että oliko se hyvä vai huono ja Googlekaan ei sitä tiedä. Veikkaan, että ihmiset, jotka käyttävät jäätävää, eivät itsekään tiedä mitä se tarkoittaa, mutta ovat oppineet, että sitä voi käyttää missä vaan ja päästä pälkähästä, koska se voi tarkoittaa ihan mitä tahansa maan ja taivaan väliltä. Jäätävä voi tarkoittaa, että olipa ahdistavaa tai että olipa aivan mahtavaa. Jäätävä on ihan peestä, joten lopetetaan sen käyttö yhteisesti.

Ismo Leikola kiertää Suomen kaupunkeja jouluun saakka.
Ismon mielestä jäätävä -sanan ei ole jäätävä sanakirjaan.
Lue seuraavaksi