1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

YK:n turvallisuusneuvosto hätäkokouksessa: "Korean niemimaan tapahtumat vaarallisinta maailman turvallisuudelle"

Yhdysvallat vaatii diplomaatti- ja kauppasuhteiden katkaisemista Pohjois-Koreaan tämän viimeisen ohjuskokeen vuoksi.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontui hätäistuntoon Pohjois-Korean ohjuskokeen varhain torstaina Suomen aikaa 30.11. 2017. Kuva: Epa-Efe/ Justin Lane

YK:n turvallisuusneuvoston kokousta vaativat koolle Yhdysvallat, Japani ja Etelä-Korea sen jälkeen, kun Pohjois-Korea laukaisi tiistai-iltana Suomen aikaa mannertenvälisen ballistisen ohjuksen.

YK:n poliittisten asioiden alipääsihteeri Jeffrey Feltman kehotti turvallisuusneuvostoa pysymään yhtenäisenä ja tekemään kaikkensa, jotta Korean niemimaan tulenarka tilanne ei riistäytyisi käsistä.

Feltman kertoi tavanneensa aiemmin keskiviikkona Pohjois-Korean lähettilään Ja Song Namin, jonka kautta hän välitti kansainvälisen yhteisön viestin Pohjois-Korealle.

– Painotin hänelle, ettei maailman rauhalle ja turvallisuudelle ole maailmassa mitään vaarallisempaa kuin se, mikä tapahtuu nyt Korean niemimaalla, alipääsihteeri kertoi turvallisuusneuvostolle kokouksen aluksi.

– Pohjois-Korean täytyy lopettaa kaikenlaisten turvallisuutta ”horjuttavien askelten” ottaminen.

Yhdysvallat vaatii tiukkoja pakotteita

Kokouksessa Yhdysvaltain YK-lähettiläs Nikki Haley kehotti kaikkia valtioita katkaisemaan kaikki yhteytensä, kuten kauppasuhteet, Pohjois-Koreaan. Samalla Yhdysvallat kehotti kaikkia maita karkottamaan pohjoiskorealaiset työntekijät takaisin kotimaahansa.

Pohjois-Korean kansalaisia työskentelee lähinnä vain Venäjällä ja Kiinassa. Työntekijöiden palkoista valtaosan arvioidaan menevän suoraan kotimaan hallituksen rahakirstuun.

Haleyn mukaan vaihtoehtoina voisivat olla myös Pohjois-Korean YK-jäsenyyden rajoittaminen, esimerkiksi äänestysoikeuden poistaminen.

Venäjä nuhteli jälleen osapuolia

Venäjä totesi kokouksessa, että Pohjois-Korean on lopetettava ohjus- ja ydinkokeensa, mutta myös Yhdysvaltojen ja Etelä-Korean on lopetettava sotilasharjoituksensa Korean niemimaalla.

Venäjän YK-lähettilään Vasili Nebenzian mielestä liittolaiskaksikon tulisi pidätättäytyä joulukuulle suunnitelluista sotilasharjoituksista, etteivät he lietsoisi jo räjähdysherkkää tilannetta.

– Kehotamme voimakkaasti osapuolia lopettamaan jännitteiden kierteen. On ensisijaisen tärkeää peruuttaa ja punnita jokaisen siirron seurauksia, Venäjän edustaja sanoi.

Uutistoimisto Tass kertoo Venäjän kuitenkin asettuvan tukemaan YK:n turvallisuusneuvoston kantaa.

Kiinalta odotetaan toimia

Haleyn mukaan Kiinan on nyt osoitettava johtajuutensa. YK-lähettiläs kertoi presidentti Donald Trumpin keskustelleen Pohjois-Korean ohjuskokeesta Kiinan presidentin Xi Jingpingin kanssa.

Trump haluaa Kiinan lopettavan raakaöljyn kuljetukset Pohjois-Koreaan.

YK-lähettiläs Nikki Haley totesi Pohjois-Korean uhan kasvavan samaa tahtia kuin maan johtajan Kim Jong-unin pakkomielle ydinaseisiin.

Yhdysvallat varoitti, että Pohjois-Korean viimeisin ohjuskoe tuo maailman lähemmäs sotaa.

– Jos sota tulee, on varmaa, että Pohjois-Korean hallinto tuhoutuu täysin, Haley sanoi.

– Emme ole koskaan halunneet sotaa Pohjois-korean kanssa, emmekä sitä nytkään halua. Jos sota syttyy, se syttyy jatkuvien vihamielisten toimien takia. Sellaisen, jota todistimme eilen.

YK:n turvallisuusneuvosto julkaisi yöllä Suomen aikaa tiedotteen (siirryt toiseen palveluun)hätäkokouksesta, mutta ei kertonut tarkemmin mahdollisten uusien pakotteiden asettamisesta.

Lue myös:

Tutkimuslaitos listasi: Jos Pohjois-Korea tekisi ydiniskun, nämä voisivat olla kohteet

Pohjois-Korea: Ohjuksemme voi lentää mihin tahansa Yhdysvalloissa

Ei, se ei ole mikään pilkkuvirhe: Pohjois-Korean ohjus tosiaan ylsi 4 500 kilometriin