Outokumpu suitsii pyöräilyä Tornion tehdasalueella – työntekijät närkästyivät johdon päätöksestä

Outokumpu on kieltänyt omien polkupyörien käyttämisen tehdasalueella turvallisuuteen vedoten. Työntekijöiden mukaan päätös saattaa vähentää intoa työmatkapyöräilyyn, mikä olisi kaikkien kannalta huono vaihtoehto.

pyöräily
Outokummun Tornion tehtaat.
Outokummun työntekijöiden käytössä on noin 2000 polkupyörää, jotka karsitaan muutoksen myötä noin 400:aan.YLE / Riikka Rautiainen

TornioTeräsyhtiö Outokumpu suitsii työntekijöiden pyöräilyä 600 hehtaarin suuruisella tehdasalueella Torniossa. Päätös on herättänyt kiivasta vastustusta Tornion tehtaiden työntekijöissä.

Outokummun työntekijöiden käytössä on ainakin 2000 polkupyörää, jotka karsitaan muutoksen myötä noin 400:aan.

Jäljelle jäävät ovat vakanssikohtaisia polkupyöriä, joita saa käyttää vain työtehtävien hoitamiseen eikä liikkumiseen paikasta toiseen. Lisäksi omien pyörien käyttö tehdasalueella kielletään kokonaan.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhä useammalle työpisteelle taivalletaan jatkossa jalkaisin.

– Kyllä me on tiedostettu, että siirtymiset tulevat viemään aikaa aiempaa enemmän, koska etäisyydet tehdasalueella ovat kohtuullisen pitkiä. Mutta tämä päätös on tehty turvallisuuden vuoksi ja on osa laajempaa kokonaisuutta, perustelee Tornion tehtaiden johtaja Martti Sassi.

Tehdasalueen suuruutta kuvaa se, että teitä siellä on noin 50 kilometriä ja kevyen liikenteen väyliä noin 10 kilometriä. Tornion teräs- ja ferrokromitehtailla työskentelee lähes 2000 ihmistä.

Etenkin työmatkapyöräilijät ovat vimmoissaan

Tornion tehtaiden pääluottamusmies Toni Keränen sanoo, että työntekijät ovat tuohtuneita päätöksestä. Hänen mukaansa työnantajan päätös on ollut pettymys etenkin innokkaille työmatkapyöräilijöille, joista osa pyöräilee työmatkat läpi vuoden.

Pelkona on, että into työmatkapyöräilyyn vähenee, kun omalle työpisteelle ei voi enää ajaa suoraan tehdasalueen läpi vaan matkaa on tehtävä jalkaisin.

– Portilta voi olla helposti jopa parinkymmen minuutin kävelymatka omalle pisteelle eikä polkupyöräilyyn tarkoitettuja lukkopohjakenkiä haluta alkaa välttämättä vaihtaa toisiin kenkiin portilla, kuvailee Keränen.

Keräsen mukaan polkupyöräilijöille ei ole tapahtunut tiettävästi isompia onnettomuuksia. Sen sijaan pyöräilyyn liittyviä liukastumisia ja lukuisia läheltä piti -tilanteita on ollut vuosien saatossa.

Kaikenlainen liikenne pistetään tarkastelun alle

Yhtiön johto perustelee liikkumisen rajoittamista liikenneturvallisuuden parantamisella. Tähän on patistanut muun muassa kansainvälinen terästeollisuuden työturvallisuutta arvioinut ryhmä, joka kiersi Torniossa viime syksynä.

Tarkoituksena on karsia kaikenlaista liikennettä tehdasalueella, mutta myös ohjata sitä liikenneturvallisuuden kannalta suotuisimmille paikoille.

– Pyöräilyn vähentämisen lisäksi tulemme vähentämään raskasta liikennettä ja henkilöautoliikennettä tehdasalueella. Käymme turvallisuusmielessä läpi myös koko liikenneverkoston ja kaikki kulkureitit, sanoo Tornion tehtaiden johtaja Martti Sassi.

Hänen mukaansa tietyt työtehtävät kuten palo- ja pelastustoimi ja kunnossapito ovat jatkossakin sellaisia, että niissä käytetään polkupyöriä liikuttaessa paikasta toiseen.

Yt-neuvottelukunnassa pyöräilystä tehdasalueella on väännetty viime helmikuusta asti, jolloin yhtiön johto otti asian esille. Omien pyörien käyttöä koskeva kielto on tullut voimaan tällä viikolla.