Uuden jättitehtaan hajuhaitat kiusaavat Äänekoskella

Metsä Groupin biotuotetehtaalla selvitetään hajuhaittoja, joista on Äänekoskella kärsitty viime viikolla ja erityisesti eilisestä alkaen.

Kotimaa
Äänekosken biotuotetehdaan massatehdas.
Simo Pitkänen / Yle

Yhdeksi hajulähteeksi on paikannettu laiterikko, jota korjataan parhaillaan, tiedottaa Metsä Group.

– Korjaukset on käynnissä. Tällä on ollut pieni vuoto järjestelmässä. Hajun pitäisi hälventyä jo tänään, kertoo tehtaan käytettävyysvastaava Jari Lappalainen.

Yhtiön mukaan havaitut hajuyhdisteet eivät ole näissä pitoisuuksissa terveydelle vaarallisia. Ihmisen hajuaisti on kuitenkin niin herkkä, että vähäisetkin hajukaasut ulkoilmasta huomataan.

Hajua on kuvailtu pistäväksi ja voimakkaaksi. Tehdas on saanut elokuusta alkaen alueen asukkailta parisenkymmentä yhteydenottoa pahaan hajuun liittyen. Viime päivinä palautetta on tullut tihenevästi.

Tehtaalla selvitetään myös laajemmin hajukaasujen keräilyjärjestelmien toimivuutta. Biotuotetehtaalla on rikkihappolaitos, jossa tehtaan hajukaasuista valmistetaan rikkihappoa tehtaan omaan käyttöön.

Haisevat yhdisteet syntyvät sellun keittoprosessin aikana, kun keittoliemen rikki reagoi puussa olevien yhdisteiden kanssa.

Biotuotetehtaan verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että uuden tehtaan tuotantovauhdin tasaannuttua ja osastojen ollessa tasapainossa hajuhaittojen pitäisi pääosin poistua.

Jatkossa mahdolliset hajut liittyvät yhtiön mukaan prosessihäiriöihin, esimerkiksi tehtaan alas- ja ylösajotilanteisiin.

Biotuotetehtaan on määrä saavuttaa täysi 1,3 miljoonan sellutonnin tuotantokapasiteetti noin vuoden päästä käynnistämisestä. Tehdas käynnistettiin elokuun puolivälissä.