1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökatko pimensi koko Tansanian

Tansanian sähköntuotantokapasiteetti on vähäinen. Hallitus aikoo rakentaa suuren voimalan keskelle maailmankuulua luonnonpuistoa.

Tansania
Kaupunkikuva Dodomasta.
Tansanian pääkaupunki Dodoma.Sarah Elliot / EPA

Itäafrikkalaisen Tansanian koko sähkönjakelu katkesi aamuyöllä Suomen aikaa. Vikaa ei ole vieläkään saatu korjattua.

Tansanian valtiollinen sähköyhtiö TANESCO kertoo, että vika on jakeluverkossa, mutta korjaustyö jatkuu edelleen.

– Tekninen vika [...] aiheutti sen, että kaikki valtiolliseen sähköverkkoon kytketyt alueet menettivät sähkövirran, TANESCO kertoo.

Alueelliset sähkökatkot ovat Tansaniassa yleisiä, sillä maan sähköverkko on huonokuntoinen. Sen korjailua ovat haitanneet korruptio ja viranomaisten välinpitämättömyys.

Tansania on Itä-Afrikan kolmanneksi suurin talous, mutta sen sähköntuotantokapasiteetti on riittämätön. TANESCO tuottaa sähköä vesivoimalla, kaasulla ja raskaalla polttoöljyllä. Kapasiteettia on 1 500 megawattia.

Monilla yrityksillä on omat sähkögeneraattorit, jotka turvaavat sähkönsaannin, mutta joiden käyttö tulee kalliiksi.

Maan hallitus on herättänyt maailmalla ristiriitaista huomiota suunnittelemalla suurta vesivoimalaitosta Rufijijoessa olevaan Stieglersin solaan, joka sijaitsee Unescon maailmanperintökohteeksi luokitellussa Selousin luonnonpuistossa.

Hallitus ei ole kertonut, kuinka paljon hanke maksaisi tai miten se rahoitettaisiin. Hallitus aikoo kuitenkin rakentaa 2 100 megawattia sähkövoimaa tuottavan laitoksen kolmessa vuodessa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi