Hyppää sisältöön

Koulun käytävällä syntyi lupaava startup – Enkelisijoittaja ennustaa kasvua kasiluokkalaisten läksybotille

Botin avulla läksyt eivät katoa.

Yle Uutisluokka: Koulun käytävällä syntyi potentiaalinen startup
Yle Uutisluokka: Koulun käytävällä syntyi potentiaalinen startup

– Ihan mahtava idea! Tarvitsisin itsekin sovelluksen, joka muistaisi jatkuvasti hukassa olevat muistiinpanoni, innostuu startup-sijoittaja Inka Mero.

Olarin koulun kahdeksasluokkalaiset Into, Kaappo ja Valtteri ovat juuri esitelleet Merolle itse koodaamansa läksybotin. Botti on sovellus, joka on opetettu tunnistamaan kotiläksyistä otettuja kuvia tekoälyn avulla.

Läksyjä ei nimittäin enää kirjata muistiin. Nykyään oppilaat ottavat niistä kuvia, joita jaetaan luokan chat-ryhmässä. Kuvilla on kuitenkin taipumus hukkua viestitulvaan. Kadonneet kotitehtävät on ongelma, johon olarilaiset lähtivät kehittämään ratkaisua.

He innostuivat koodaamisesta ja saivat botin lyhyessä ajassa toimimaan. Nyt sen avulla kuka tahansa poikien luokalta löytää läksyt käytännössä napin painalluksella.

Sijoittaja näkee läksybotissa kasvun mahdollisuuksia

Olarilaiset kehittivät läksyrobotin IBM:n ja koulujen yhteistyöprojektia, Watson-koodikoulua varten. He ovat yksi kolmesta opiskelijatiimistä, jotka pääsivät Slushiin koodikoulun finaaliin. Samalla tarjoutui tilaisuus kysyä palautetta ammattisijoittajalta.

Enkelisijoittaja Inka Mero näkee läksybotissa ison päivittäisen arvon.

– Sijoittajana mietin, ratkaiseeko sovellus jonkin ison ongelman. Läksyjä tulee joka päivä, joten tälle löytyy päivittäistä käyttöä.

Yritystä kahdeksasluokkalaiset eivät ainakaan vielä ole perustamassa. Mutta digitalisaation myötä kouluista ja opiskelijoista on tullut iso markkina. Inka Meron mielestä läksybotilla olisi mahdollista lyödä rahoiksi.

– Jos luotte koulumaailmassa ison käyttäjäkunnan, firmalla voisi olla paljon arvoa. Se on se markkina, jonka kaikki haluavat itselleen, Mero vinkkaa olarilaisille.

Into Almiala, Inka Mero, Valtteri Aurela ja Kaappo Raivio Kuva: Tiina jutila / Yle

Läksybotti käyttöön kaikissa Suomen kouluissa?

On tullut koodikoulun palkintojenjaon aika. Into, Kaappo ja Valtteri jännittävät yhdessä muiden oppilastiimien kanssa. Läksyrobotti korjaa pääpotin aplodien raikuessa. Pojat saavat lahjakortit elektroniikkaliikkeeseen.

– Hyvät fiilikset voitosta, tuntuu että ainakin oli kaiken sen työn arvoista, tuulettaa Valtteri Aurela.

– En odottanut tätä ollenkaan, mun mielestä muiden ideat oli paljon parempia, heittää Kaappo Raivio.

Antti Partanen, Sandra Calvo-Martinez, Kaappo Raivio, Valtteri Aurela, Into Almiala ja Rita Järvinen Kuva: Tiina Jutila / Yle

Raadin johtajan palaute läksybotista ei ole ihan yhtä vaatimatonta.

– Painotimme valinnassa sitä, ratkaiseeko sovellus todellisen koulumaailman ongelman ja onko sillä vaikutusta, jos se viedään tuotantoon, analysoi IBM Finlandin pilvipalvelujohtaja Antti Partanen.

Tuotantoon? Ovatko isot pyörät siis todella lähdössä pyörimään? Partasen mukaan se on ainakin teknologian kannalta täysin mahdollista.

– Nyt meidän täytyy miettiä, miten saamme tämän käyttöön kaikissa kouluissa, Antti Partanen sanoo.

Jos näin käy, nuoret koodarit pysyvät projektissa mukana, Partanen lupaa.

– Tämä on heidän ideansa ja he omistavat sen. Totta kai meidän pitäisi miettiä tarkkaan, miten tällainen toiminta koulumaailmassa rahoitettaisiin ja miten sitä pyöritetään.

Antti Partanen Kuva: Tiina Jutila / Yle

Nuoret koodarit nauttivat ongelmanratkaisusta

Läksybotti näyttää todella saaneen pienen osan Slushin startup-huumasta. Millainen kokemus tapahtuma on ollut itse kehittäjille?

– Isoin voitto oli mahdollisuus osallistua tähän koodikouluun ja päästä käyttämään Watson-tekoälyä. Tuskin muuten olisimme päässeet kokeilemaan tällaista tosielämän ongelmanratkaisua, sanoo Into Almiala Olarin koulusta.

Kaappo Raivion mielestä jo pelkkä Slushiin pääsy oli iso juttu.

– Täällä on ollut kaikkea todella kiinnostavaa, mitä en olisi muuten päässyt pitkään aikaan näkemään, jos en olisi päässyt tänne, Kaappo sanoo.

Kaappo Raivio, Into Almiala ja Valtteri Aurela Kuva: Tiina Jutila / Yle

Juttua on korjattu 2.12. kello 14.43. IBM Finlandin pilvipalvelujohtaja on Antti Partanen eikä Antti Parviainen.

.
.