Rion Kristus-patsas ja Holmenkollen liittyvät sinivalkoiseen valoshow'hun! Tässä uusimmat merkkipaikat, joissa juhlitaan Suomea

Listasta löytyy kymmeniä uusia kohteita Etiopian Addis Abebasta Kreikan Ateenaan.

Suomi 100

1

Kristus-patsas Rio de Janeirossa.
AOP

Rion Kristus-patsas saa siniristin?

Yksi maailman ympäri kiirivän valoshow'n huippuhetkistä on varmasti tämä.

Rio de Janeiron kuuluisa maamerkki, Jeesusta esittävä Kristus Vapahtaja -patsas valaistaan Suomen värein 100-vuotisen Suomen kunniaksi. H-hetki on kello 19.30 paikallista aikaa eli kello 23.30 Suomen aikaa.

Ylen saamien tietojen mukaan Kristus-patsaaseen heijastetaan sinivalkoiset värit tai mahdollisesti jopa Suomen lipun siniristi.

Rio de Janeiron sää tähän aikaan vuodesta on vaihteleva, ja välillä 710 metrin korkeudessa sijaitseva, 38-metrinen patsas peittyy pilvien sisälle. Toivottavasti siis Riossa on pilvetön ilta Suomen itsenäisyyspäivänä!

Aikaisemmin julkaistuja tietoja muista valaisukohteista pääset katsomaan tästä jutusta: Myös Niagaran putoukset ja Globen! Maailman maamerkit sytyttävät sinivalkoiset valot satavuotiaan Suomen kunniaksi.

2

Holmenkollen valaistuna.
Hakon Mosvold Larsen / EPA

Holmenkollenin mäkimonttu muistaa Suomen juhlat

Legendaarisella Holmenkollenilla Matti Nykänen otti ensimmäisen suurmäen MM-kultansa 1982. "Mitään ei nähnyt, alas tömähtäessä vain tiesi, että on maassa", maailmanmestari kertoi tuolloin.

Näkyvyys on varmasti parempi huomenna tiistaina. Kuuluisa mäkihyppytorni valaistaan Suomen väreillä jo itsenäisyyspäivän aattona 5.12. kello 18 paikallista aikaa. Valot loistavat yli itsenäisyyspäivän.

Ympäri maailmaa ulottuvaa eri kohteiden valaisuja järjestävät valtioneuvoston Suomi100-sihteeristö sekä suomalaiset diplomaatit paikallisten apujoukkojen kanssa.

Suomen suurlähetystö Oslosta vinkkaa, että Holmenkollenin valot näkyvät parhaiten suoraan edestä katsottuna. Rohkeimmat ottavat hissin hyppyrimäen huipulle. Jos päivä on kirkas, loisteen voi nähdä Oslon keskustasta asti.

Itsenäisyyspäivänä talviurheilupyhätön kruunaa vielä Suomen lippu. Se nostetaan salkoon Norjan lippujen kanssa aamulla kello 9 ja liput lasketaan auringon laskiessa kello 15.

3

Hadrianuksen kaari Ateenassa
Alexandros Vlachos / EPA

Ateenassa antiikin ajan merkkipaikka saa Suomen värit

Myös Kreikan värit ovat sinivalkoiset, mutta tiistaina ja keskiviikkona väreillä kunnioitetaan Suomen itsenäisyyttä.

Itsenäisyyspäivän aattona ja itsenäisyyspäivänä Ateenan keskustassa sijaitseva Hadrianuksen kaari valaistaan sinivalkoiseksi kello 16–24. Tämä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun antiikin monumentti valaistaan toisen maan juhlistamiseksi.

Muinainen Hadrianuksen kaari sijaitsee vain muutaman sadan metrin päässä Akropoliilta, Akropolis-kukkulan ja Olympoksen Zeuksen temppelin välillä.

Hadrianuksen kaari on rakennettu Rooman keisarin Hadrianuksen kunniaksi. Hän vieraili kaupungissa vuonna 132. Ateenan suomalaiset kokoontuvat epämuodollisissa merkeissä kaarella itsenäisyyspäivänä. Kalispera!

4

City hall San Francisco
John G. Mabanglo / EPA

San Franciscon pormestari vetää Suomen lipun salkoon

San Franciscon City Hallin eli kaupungintalon lipputankoon vedetään aamupäivällä kello 11 Suomen lippu, ja talon julkisivu valaistaan sinivalkoiseksi alkuillasta kello 16.15. Valaistus on päällä auringonnousuun saakka. Näin on kaupungin pormestari päättänyt.

Rakennusta hallitsee yli 90 metrin korkeuteen kurottava kupoli, joka on Washingtonin kongressin kupoliakin korkeampi. Rakennuksen ja sen sinivalkoisen valaistuksen voi nähdä joka puolelta kukkulaista kaupunkia.

Useat Piilaakson suomalaiset ihailevat valaistusta juhlahuoneistossa California Streetin 52. kerroksessa kaupungin keskustassa itsenäisyyspäivänä. Kunniakonsuli Michel Wendellin isännöimään juhlaan odotetaan 250 vierasta.

5

Story Bridge Brisbanessa.
Dave Hunt / EPA

Australiassa monet maamerkit muuttuvat sinivalkoisiksi

Ehkä näyttävin valaisukohde Australiassa on Brisbanen kaupungin tunnetuin maamerkki, yli kilometrin pituinen Story Bridge -silta.

Silta on rakennettu kaupunkia halkovan Brisbane-joen ylle, ja se yhdistää joen etelä- ja pohjoispuoliset kaupunginosat toisiinsa. Sillä on tiettävästi esitetty 30 kosintaa, joihin on saatu 30 myönteistä vastausta.

Sinivalkoiset valot sytytetään Story Bridgellä 6. joulukuuta auringonlaskun kello 18.32 paikallista aikaa. Ne palavat siihen saakka, kun aurinko nousee kello 4.45.

Myös Brisbanen Victoria Bridge, Kurilpa Bridge ja kulttuurikeskus valaistaan Suomen värein.

Australiassa valoja sytytetään itsenäisyyspäivän iltana myös useissa muissa kohteissa Suomen kunniaksi: pääkaupungissa Canberrassa valaistaan Telstra Tower, vanha parlamenttitalo, Malcolm Fraserin silta sekä Questaconin tiedemuseo. Sinivalkoiset valaistuksen saa myös muun muassa Adelaiden kaupungintalo, Hobartin Railway Roundabout -suihkulähde sekä Perthin Trafalgar-silta.

6

Riesenrad maailmanpyörä Wienissä.
Britta Jaschinski / AOP

Valot syttyvät myös ainakin näissä kohteissa...

Sinivalkoinen valoshow ulottuu Suomen itsenäisyyspäivän hujakoilla kirjaimellisesti ympäri maailman.

Valaisukohteita ovat kaukomailla El Ángel -muistopylväs Meksikon pääkaupungissa Méxicossa, Esil-joen ylittävät sillat sekä St. Regis -hotelli Astanassa Kazakstanissa, Usina del Arte -rakennuksen kellotorni Buenos Airesissa Argentiinassa sekä kansallisteatterin edustalla sijaitseva leijonapatsas Addis Abebassa Etiopiassa. Arabiemiraateissa valaistaan tiettävästi Dubaissa ja Abu Dhabissa sijaitsevat tornihotellit, mutta tarkoista kohteista ei ole vielä varmuutta.

Euroopassa aikaisemmin mainittujen kohteiden lisäksi valaistaan Riesenradin maailmanpyörä Wienissä, Ada-silta ja Albania-palatsi Belgradissa, Kulttuuripalatsi Varsovassa ja entinen Riegersin suklaatehtaan rakennus Hollannissa. Harpan kulttuuritalo Reykjavikissa valaistaan tiistaina ja keskiviikkona ja Elisabet-silta Budapestissa jo maanantaista lähtien. Sveitsin Montreux'ssa valaistaan Mannerheim-muistomerkki.

Lisäksi sinivalkoisiksi värjäytyvät Bosborin silta Istanbulissa, White Walls -kerrostalo Nikosiassa Kyproksella, Kansallinen kulttuuripalatsi Sofiassa Bulgariassa, pormestarin virka-asunto Mansion House Dublinissa Irlannissa sekä Kulttuuripalatsi Puolan Varsovassa. Myös Israelissa Tel Avivin kaupungintalon julkisivu saa siniristilipun muotoisen valaisun itsenäisyyspäivänä iltayhdeksältä.

Baltiassa Suomi-valoja voi ihastella seuraavissa paikoissa: Tallinnassa Stenbockin talolla ja Tartossa Vanemuine-teatterin edustalla sekä Voitonsillalla että Kaarisillalla. Latvian Riiassa puolestaan valot sytytetään kaupungintalon tornissa sekä Väinäjoen ylittävällä rautatiesillalla. Myös rautatiesilta Jelgavan kaupungissa saa Suomen värit. Useat kohteet ovat valaistuna jo tiistaista alkaen.

Suomen suurlähetystörakennukset valaistaan Suomen värein Moskovassa ja Ukrainan Kiovassa. Sinivalkoiset värit heijastetaan myös Pietarissa Etnografiseen museoon ja Petroskoissa Kansalliseen teatteriin.

4.12. kello 12:40 Listaan lisätty Tel Avivin valaisu.