Slush-kävijä jättää Helsinkiin satoja euroja, mutta tapahtuman todellista arvoa ei mitata vain rahassa

Slushin järjestäjät arvioivat, että tapahtuman kävijät käyttävät Helsingissä yhteensä 13 miljoonaa, eli 650 euroa vierasta kohden.

Slush-tapahtuma
Slushin lava.
Petteri Sopanen / Yle

Kaksipäiväinen kasvuyritystapahtuma Slush houkuttelee Helsingin Messukeskukseen noin 20 000 kävijää.

Tapahtumajärjestäjät arvioivat miesvaltaisen yleisön kuluttavan visiittinsä aikana rahaa yhteensä vähintään 13 miljoonaa euroa, eli noin 650 euroa vierasta kohden. Summassa ei ole mukana matkustuskuluja.

Potti on suurin piirtein sama kuin esimerkiksi keväällä Helsingissä käydyissä taitoluistelun maailmanmestaruuskilpailuissa.

– Kyllä isot tapahtumat puhuvat pitkälti samaa kieltä, siellä 10 ja 12 miljoonan euron tuntumassa tyypillisesti liikutaan, Helsingin kaupunkimarkkinointiyksikön päällikkö Saila Machere toteaa.

Helsinki Cupista kuluvan vuoden suurin potti

Helsingissä on tänä vuonna tehty yleisötutkimus ainakin Helsinki-päivästä, Pridesta, Tuskasta, Flowsta, Helsinki Cupista ja Rock the Beach -tapahtumasta. Eniten rahaa tapahtumassa ja muualla Helsingissä esimerkiksi ravintoloihin kuluttivat jalkapalloilijat tukijoukkoineen. Yhteissumma on 15–16,5 miljoonaa euroa.

Kokonaissummalla mitattuna toiseksi eniten rahaa käyttivät Flown kävijät ja kolmanneksi eniten Rock the Beachin yleisö.

Kävijätutkimukset toteuttaneen Sponsor Insightin mukaan summiin on kuitenkin suhtauduttava suurella varauksella, sillä rahankulutusta on selvitetty kyselytutkimuksilla, ja oman rahankäytön arviointi on yrityksen mukaan hankalaa.

Lisäksi ilmaistapahtumien, kuten Helsinki-päivän ja Priden kokonaiskävijämäärästä ei ole tarkkaa tietoa.

Sponsor Insight uskoo kuitenkin, että lukujen perusteella voi tehdä varsin luotettavia johtopäätöksiä eri tapahtumien taloudellisten vaikutusten suuruusluokasta.

Slushin arvoa ei voi mitata pelkillä euroilla

Yleisön kaupunkiin jättämän rahan lisäksi Slushin arvoa nostaa Saila Macheren mielestä esimerkiksi tapahtuman kansainvälisyys ja näkyvyys sosiaalisessa mediassa.

– Erityisesti [nostaa] se, että minkälaisia investointeja, kauppoja tai kontakteja tapahtumassa syntyy.

– Myöhemmin tulevat tulo- ja työllisyysvaikutukset. Miten Helsinki nähdään vaihtoehtoisena kaupunkina tulla sijoittamaan, yrittämään, kenties asumaan ja töihin? Nämä tapahtuman vaikuttavuuden lonkerot ovat todella moninaiset, miettii Machere.

Machere muistuttaa myös, että Slush, kuten muutkin tapahtumat, työllistävät lukuisan joukon alihankkijoita.

Slush näkyy jo tapahtuman aikana esimerkiksi päiväohjelman jälkeen Helsingin keskustan baareissa järjestettävissä erikoistapahtumissa.

Messukeskuksen Slush huipentuu perjantai-illan päätösbileisiin, joissa esiintyy muun muassa tapahtuman vapaaehtoistyöntekijöiden bändi sekä Roope Salminen & Koirat.