"Ei pelkkää pönöttämistä" – itsenäisyyden juhlavuoden sarja toi tutuksi 100 Savon murteen sanaa

Yle Kuopion radiolähetyksessä esiteltiin sata Savon murteen sanaa osana Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlien virallista ohjelmaa. Kuuntele parhaat palat sarjasta täältä.

Suomi 100
Juhani Forsman ja Petri Julkunen.
Juhani Forsman (vas.) ja Petri Julkunen antavat Savon murteen kuulua Yle Kuopion lähetyksessä.Toni Pitkänen / Yle

Kevättalvella 2017 pohjoissavolaisessa paikallislehdessä oli juttu kahden siilinjärveläisen miehen tempauksesta satavuotiaan Suomen kunniaksi. Miehet aikoivat muistaa isänmaata käymällä talviverkoilla satana päivänä.

Tästä syntyi ajatus osallistua Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan myös Yle Kuopion radiolähetyksessä.

– Minusta talviverkoilla käynti oli mahtava idea ja osoitus siitä, että hankkeiden ei tarvitse olla pelkkää pönöttämistä, Yle Kuopion juontaja Petri Julkunen sanoo.

Radiossa kuultiin sata sanaa ja sananselitystä Pekka Vepsäläisen koostamasta Sisä-Savon murresanakirjasta Aena kun silimä välttää. Tosin kuten ehkä aihepiiriin kuuluu, laskut menivät sekaisin ja itsenäisyyspäivään mennessä sanoja ehtii tulla selvästi yli sata. Toisena juontajana sanoja arvuutti Petri Julkusen kanssa Juhani Forsman.

Kuuntele parhaat palat sarjasta tästä:

Sata savolaista sanaa -sarjan grafiikka, kuvassa Juhani Forsman ja Petri Julkunen.
Kuuntele: Yle Kuopion aamun äänet arvuuttelivat toisiltaan Savon murteen sanoja. Vastuu siirtyy kuulijalle!

Mitkä sanat jäivät juontajien mieleen suosikkeina? Forsman ottaa esille sellaiset murrehelmet kuin jatkoo askelta _(kiiruhtaa) ja _huushollakka (tilapäinen taloudenhoitaja). Julkusen kuulomuistiin jäi verbi lehmääntyä (laiskistua paikalleen esimerkiksi aterian jälkeen).

Harvasta radio-ohjelmasta on tullut Yle Kuopion toimitukseen yhtä paljon palautetta kuin murresarjasta. Savon murre on seikka, joka herättää yhtä paljon intohimoja kuin vaikkapa keskustelu nasta- ja kitkarenkaiden välillä, Julkunen vertaa.

– Samalla minullekin on valjennut, että miten köyhä sitä kuitenkin on Savon murteen kanssa. Vaikka täältä on kotoisin ja ikänsä täällä on touhunnut, aina oppii jotain uutta, Forsman jatkaa.