1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Suomi 100

Eläkeläismies hullaantui Suomen 100-vuotisjuhlasta: Tilasi pihaan nosturin ja asensi valot 30 metriä korkean pihakuusen latvaan

Mikkeliläinen Pellervo Pekkola halusi koristaa kotikartanonsa kuusivanhuksen juhlavuoden kunniaksi.

Jättikuusi valaistiin Mikkelissä
Jättikuusi valaistiin Mikkelissä

Pimeän syksyn kääntyessä joulukuun puolelle yhä useammat kotipihat täyttyvät jouluvalojen tuikkeesta. Näin on myös mikkeliläisten Marja-Leena ja Pellervo Pekkolan pihalla.

Yhtäläisyydet muihin kotipihoihin loppuvat kuitenkin siihen.

Pekkoloiden pihalla valoja ei nimittäin ripusteta mihin tahansa pensaaseen vaan noin kolmekymmentä metriä korkeaan pihakuuseen. Operaatiota varten eivät tikapuut riitä: pihalla hyrrää nosturi.

– Aluksi oli puhetta, että minä kiipeän tuonne ilman nosturia. Onhan puussa oksat. Vaimo kuitenkin vastusti, ja olisin kuulemma joutunut kiipeämään niin, että vaimo roikkuu jalassa. Se olisi ollut huomattavasti vaikeampaa, Pellervo nauraa.

Kuva: Yle

Pekkolat haluavat juhlistaa valokoristelulla omalta osaltaan 100-vuotiasta Suomea. Lisäksi Pekkoloiden koti, Kirjalan kartano, täyttää tänä vuonna 125 vuotta.

– Jos odotetaan, että Suomi täyttäisi saman verran kuin tämä talo, niin minä olisin silloin 98-vuotias, ja silloin saattaisi pelottaa tuonne korkealle kiipeäminen, Pellervo veistelee.

Jyrsivätkö oravat valokaapelit?

Pellervo kipuaa ketterästi nosturin koriin ja nousee korkeuksiin kolmeenkymmeneen metriin asettelemaan kuusen latvaan valoköynnöksiä.

– Aamulla kun ensimmäisen kerran pimeässä nousin kuusen latvaan, niin selvisi, että siellä on viisi latvaa. Pitäisi siis olla viisi tähteä, mutta yksi sinne nyt laitetaan.

Korkeuksissa kuusen koristelu ei Pellervoa pelota, mutta pihapiirin oravat sen sijaan mietityttävät.

Pellervo Pekkola koristelee kuusta 30 metrin korkeudessa Kuva: Yle

– Oravat saattavat kyllä katkoa kaapelit, olen siitä itse asiassa melko varma. Saa nähdä onko edes itsenäisyyspäivänä enää valoja, saati jouluna.

Pellervo viimeistelee korkeuksissa koristelun ja tähyilee alas maihin. Vaimo Marja-Leena odottaa alhaalla autotallissa valojen töpseli kädessä. Viimein odotettu käsky saapuu alas.

– Valot! huutaa Pellervo korkeuksista.

Marja-Leena iskee töpselin pistorasiaan ja pienen hetken kuluttua kuusen latvaan syttyvät sadat pienet valotähdet.

– Ihme ja kumma kyllähän ne valot syttyivät, sanoo Pellervo tyytyväisenä ja laskeutuu tikapuita myöten alas nosturin korista.