1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsin hallitus kiristää suurten asuntolainojen takaisinmaksua

Päätöksellä yritetään vähentää kotitalouksien velkaantumista ja kuumentuneiden asuntomarkkinoiden paineita Ruotsin talouteen.

Lainamarkkinat
Taloja tukholmassa. Asuintaloja Tukholmassa.
AOP

TukholmaRuotsin rahoitusmarkkinaministeri Per Bolund kertoi hetki sitten tiedotustilaisuudessa, että hallitus on päättänyt kiristää uusien asuntolainojen takaisinmaksua ensi vuonna.

Kiristys koskee niitä uusia asuntolainan ottajia, joiden laina ylittää bruttotulot 4,5 kertaa. Maaliskuun alusta heidän pitäisi lyhentää asuntolainaansa prosentin enemmän.

Suurimmille lainoille takaisinmaksuvaatimus nousisi kolmeen prosenttiin.

Muutoksen on arveltu vaikuttavan erityisesti nuorten asunnonostoon ja iäkkäämpien asunnonvaihtoon.

Finanssivalvonta esitti muutama viikko sitten, että kotitalouksien asuntolainojen takaisinmaksua on kiristettävä, jotta Ruotsin talouteen, asuntomarkkinoihin ja hyvinvointivaltioon kohdistuvia riskejä saadaan ehkäistyä. Finanssivalvonta on varoittanut, että kotitalouksien velkaantuminen on riski Ruotsin taloudelle.

Finassivalvonnan arvion mukaan kiristys vaikuttaisi tulevina vuosina noin joka kymmenenteen kotitalouteen.

Ministeri Per Bolundin mukaan hallituksen tavoitteena on, että kotitaloudet lainaavat vähemmän ja säästävät enemmän.

Arvostelijoiden mukaan hallituksen päätös tulee liian myöhään. Muun muassa porvarioppositio ja rakennusala ovat vastustaneet lainojen takaisinmaksun kiristystä. Kiristyksen riskinä on pidetty asuntojen hintojen romahdusta ja kotitalouksien kulutuksen vähentymistä.

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat nousseet voimakkaasti viime vuosina ja sitä myötä spekulaatiot asuntomarkkinoiden hintakuplasta ovat lisääntyneet. Viime kuukausina hinnat ovat kääntyneet laskuun koko maassa.

Aiheesta aiemmin:

Ruotsissa aiotaan kiristää suurten asuntolainojen takaisinmaksua 13.11.2017

Pihiseekö Ruotsin pelätty asuntokupla tyhjäksi? 27.10.2017

Ruotsissa otetaan asuntolaina jopa 125 vuodeksi 6.10.2012

Lue seuraavaksi