Palkittu elokuvantekijä Katja Gauriloff työstää ensimmäistä kokopitkää fiktioelokuvaansa

Jussi-palkittu elokuvaohjaaja Katja Gauriloff työstää parhaillaan ensimmäistä fiktioelokuvan ohjaustaan Sofi Oksasen romaanista Baby Jane.

elokuvat
Katja Gauriloff ja Sofi Oksanen.
Kolttasaamelainen elokuvaohjaaja Katja Gauriloff on tullut tunnetuksi dokumenttielokuvistaan. Sofi Oksasen romaaniin perustuva Baby Jane on Gauriloffin esikoisohjaus näytelmäelokuvan alalla.Vesa Toppari / Yle, Kati Komulainen / AOP

Parhaan dokumenttielokuvan Jussilla palkittu kolttasaamelainen elokuvaohjaaja Katja Gauriloff on alkanut työstää ensimmäistä fiktioelokuvaansa Baby Jane. Kuvaukset alkoivat kesällä, ja nyt tuotantotiimi valmistautuu talven kuvauksiin.

– Keväällä alkaa elokuvan leikkaaminen. Tämä on minun ensimmäinen pitkä näytelmäelokuva, minkä vuoksi se on ollut todella jännittävää ja mielenkiintoista, kertoo Gauriloff.

Fiktioelokuvan työtavat poikkeavat dokumenttielokuvan työstämisestä. Dokumentissa kuvataan jo olemassa olevaa maailmaa, kun taas fiktioelokuvaa varten on luotava ensin kokonainen maailma.

Katja Gauriloff ohjaa ensimmäisen koko pitkän fiktioelokuvansa Sofi Oksasen kirjasta Baby Jane.
Baby Jane (2005) on menestyskirjailija Sofi Oksasen toinen romaani. Kirja kertoo kahdesta toisiaan rakastavasta naisesta, jotka kärsivät vakavasta masennuksesta.Oktober Oy

– Suurin ero on ehkä se, että fiktioelokuvan parissa pääsen työskentelemään yhdessä näyttelijöiden ja suuremman tuotantoryhmän kanssa. Se on todella ihanaa, sillä dokumenttielokuvaa tehdessä työskentelen paljon enemmän yksinäni. On jotenkin akkuja lataavaa tehdä välillä elokuvaa ihan toisella tavalla, ja unohtaa dokumenttielokuvan tekemisen raskaus.

Kuun metsän Kaisa loistaa edelleen maailman elokuvafestivaaleilla – palkinnot luovat myös painetta luoda uutta

Elokuvantekijänä Gauriloff on viime vuosina tullut tunnetuksi dokumenttielokuvistaan. Viimeisin dokumenttielokuva _Kuun metsän Kaisa _ on useaan otteeseen palkittu maailmalla. Viimeisimpänä elokuva voitti Northern Character -elokuvafestivaalien Grand Prix-palkinnon Murmanskissa marraskuun loppupuolella.

– On hienoa, että elokuva edelleen kiertää maailmalla, ja tulee vielä kiertämään Japanissa ja Islannissa. Tämä elokuva on pitkälle jo toista vuotta kiertänyt elokuvafestivaaleja, ja se tuntuu hienolta, iloitsee Gauriloff.

Elokuvan suosio aiheuttaa kuitenkin myös paineita uutta elokuvaa tehdessä.

– Viimeisin elokuvasi on käyntikorttisi. Siksi tietenkin haluaa, että seuraavakin elokuva onnistuu, myös sen takia, että saa tehdä taas seuraavan. Sillä tavalla se luo paineita, mutta ehkä ei muuten sitten. Tottakai aina toivoo, että elokuvat onnistuu. Siitä ei voi olla ihan satavarma, ennen kuin sen ensimmäisen leikkausversion on nähnyt, kertoo Gauriloff.

Sofi Oksasen romaaniin perustuvan Baby Jane -elokuva saa ensi-iltansa vuoden 2018 loppupuolella.

Korjattu 4.12.2017 klo 8:05: Kuun metsän Kaisa -elokuva voitti voitti Northern Character -elokuvafestivaalien Grand Prix-palkinnon Murmanskissa marraskuun viimeisenä viikonloppuna, eikä viime viikonloppuna, kuten uutisessa ensin kerrottiin.